Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Memoria lui Pavel Chinezu cinstită așa cum se cuvine la monumentul de pe ,,Câmpul Pâinii’’ din Şibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

comemorare-pavel-chinezu-sibot-2014Comemorarea celor 535 ani de ani scurși de la Bătălia de pe „Câmpul Pâinii” desfăşurată în seara zilei de ieri, 13 octombrie 2014, la monumentul din gara Şibot, a adunat peste 200 de participanţi, fiind considerată cea mai mare prezenţă din ultimii ani la  asemenea manifestare.

Evenimentul desfăşurat din iniţiativa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Orăştie cu sprijinul primarului comunei Şibot Ilie Tomuş, în parteneriat cu Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, primarul oraşului Geoagiu, prof. Ioan Vălean, primarul comunei Romos, ing. Mircea Pătrânjan şi viceprimarul municipiului Orăştie, ing. Doru Popa.

Festivităţile au fost deschise de cuvântul de salut al gazdei, primarul Şibotului, urmat de un moment solemn prin rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba germană de către dl. Paul Socol, în limba maghiară de către pr. Sipos Szabolcs Attila, în limba latină de Dan Tecău şi Scutierii Cetăţii Muhlbach şi în limba română de către pr. Paroh Cosmin Şandru, protopop Silviu Bindea, pr. Mihai Enedy, pr. Daniel Avram. Evocarea istorică a fost susţinută de cercetător ştiinţific Mihai Căstăian fiind cinstită memoria eroului Pavel Chinezu (Cneazul) de la care trecere în nefiinţă se vor împlini 520 de ani. Aurel Voicu preşedintele Asociaţiei culturale Pro Cugir a prezentat harta şi desfăşurarea bătăliei împreună cu lucrări monografice şi scrieri istorice legate de Valea Cugirului. Cuvântul de salut al preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel a fost transmis de către dl. consilier Ioan Bâscă, care a subliniat dorinţa de implicare în susţinerea pe viitor a manifestărilor culturale şi comemorative al căror rol educativ se adresează în primul rând generaţiei tinere.

La depunerile de coroane au fost prezente instituţii şi asociaţii culturale, Consiliul Judeţean Alba, primăria Şibot, primăria Geoagiu, primăria Romos, primăria şi Casa de cultură Cugir, parohia ortodoxă Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, comunitatea săsească din Orăştie, Asociaţia culturală vinereana, Asociaţia culturală Pro Cugir, Filiala Cultul Eroilor Orăştie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Nicolae Macici” Orăştie, delegaţia ACL Orăştie. La evenimentele organizate au participat şi trei strănepoţi ai istoricului sas Albert Almacher care a descris în urmă cu mai bine de un veac Bătălia de la Câmpul Pâinii.

La eveniment atmosfera de epocă a fost recreată de tinerii scutieri ai Ordinului „Cavalerilor de Muhlbach” a căror prezenţă demnă şi scandare viguroasă a încheiat ceremonialul depunerilor de coroane. În costume de epocă cu arcuri şi săgeţi au fost prezenţi „Ordinul Arcaşilor de Hunedoara”, iar la focul de tabără organizat prin cântec şi joc popular membrii Ansamblului „Germisara” al Casei de cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu au încântat asistenţa.

 ,,Este o sărbătoare comemorativă de mare trăire şi emoţie pe care ne-am dorit-o din tot sufletul şi avem credinţa că va dăinui pentru totdeauna. Poate că într-un viitor apropiat vom reuşi să ne unim aspiraţiile, astfel ca următorul moment consacrat bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii’’, să fie desfăşurat într-o altă locaţie, mult mai accesibilă publicului larg’’, ne-a declarat Mihai Căstăian.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Filmare indecentă transmisă live pe două rețele de socializare, de un tânăr de 19 ani din Balomirul de Câmp. Vezi ce pedeapsă a primit

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr de 19 ani, din Balomirul de Câmp, care a filmat și a transmis prin rețelele Telegram și WhatsApp o înregistrare în care două persoane întrețineau relații sexuale, a fost condamnat la plata unei amende penale pentru infracțiunea de violare a vieții private.

Bărbatul (M.C.R.) este acuzat de procurori de săvârșirea a două fapte de violare a vieții private. Plângerea a fost depusă de femeia care apărea în înregistrarea video. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 24 august 2021, a realizat o înregistrare audio-video cu telefonul mobil, în cadrul căreia a surprins pe un martor în cauză, prieten de-al său, şi o femeie în timp ce aceştia întreţineau relaţii sexuale.

Filmarea a fost realizată într-o încăpere din locuința sa, în comuna Șibot, satul Balomiru de Câmp.

„Ulterior, în aceeași noapte, fără a avea consimţământul persoanei vătămate a transmis mai multor persoane filmarea realizată cu telefonul mobil, în care se observă cum martorul şi persoana vătămată întreţineau relaţii sexuale, filmarea ajungând în cele din urmă să fie distribuită pe aplicaţia Telegram”, se precizează în rechizitoriul Parchetului

Femeia a declarat că, în timp ce aceasta se afla la locuinţa bărbatului, un prieten al acestuia a întrebat-o dacă doreşte să întreţină relaţii sexual, fiind de acord.

• Daune morale de 1.000 de euro

„Inculpatul se afla în cameră şi i-a filmat cu telefonul său mobil, însă persoana vătămată nu a ştiut şi nici nu şi-a dat acordul pentru a fi filmată, motiv pentru care l-a întrebat pe acesta ce face cu telefonul în mână. În cursul zilei de 25 august 2021 persoana vătămată a primit un mesaj pe Snapchat de la un utilizator, în care se regăsea filmarea actului sexual”, se mai susține în dosar.

Autorul filmului a menţionat că a trimis filmarea mai multor persoane, în jur de 4-5, fără a putea preciza numele acestora. Acesta  a recunoscut că nu a avut consimţământul femeii sau a celuilalt bărbat pentru a trimite acea înregistrare către alte persoane.

„Chiar dacă inculpatul a afirmat că a comunicat înregistrarea doar unui număr mic de persoane, acest aspect nu prezintă relevanţă deoarece consecinţa finală a fost aceea a încărcării conţinutului pe Telegram şi a trimiterii acestuia pe cel puţin un grup de Whatsapp”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Acesta trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 1.190 de lei și la daune morale de 1.000 de euro. Hotărârea a rămas definitivă.

Parlamentul a votat, recent. o lege care incriminează penal și divulgarea, difuzărea, prezentărea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale. Pedeapsa stabilită pentru o astfel de faptă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Legea urmează să fie promulgată de președinte.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Miercuri, 24 mai 2023, debitul Râului Cugir va fi în crește, ca urmare a golirii barajului de la Canciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Orașului Cugir a fost înștiințată de către Hidroelectrica, Sucursala Sebeș că în data de 24 mai 2023, între orele 09.00-12.00 sunt planificate manevre de circulație de apă în albia râului Cugir pentru verificarea funcționalității instalațiilor hidromecanice de la Barajul Cugir – Vana de golire de fund.

Debitul tranzitat în aval de acumularea Cugir va fi maxim 15 m3/s. Manevrele sunt executate conform „Programului de măsuri pentru pregătirea exploatării amenajării în condiții de ape mari (viitură) SH Sebeș-2023.”

Detali suplimentare se pot obține de la Dispeceratul Hidrocentru SH Sebeș, la telefon 0258806450.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 20 de ani din Săliștea a ajuns la spital, în urma unui accident rutier produs de DJ 107A, în cartierul Pâclișa din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 17 mai 2023, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au intervenit în afara localitătii Pâclișa, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107A, a pierdut controlul asupra autoturismului și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani din localitatea Săliștea.

În urma accidentului, conducătorul auto de 20 de ani a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir