cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Memoria lui Pavel Chinezu cinstită așa cum se cuvine la monumentul de pe ,,Câmpul Pâinii’’ din Şibot

Memoria lui Pavel Chinezu cinstită așa cum se cuvine la monumentul de pe ,,Câmpul Pâinii’’ din Şibot

Publicat în 14.10.2014 la ora 16:56

comemorare-pavel-chinezu-sibot-2014Comemorarea celor 535 ani de ani scurși de la Bătălia de pe „Câmpul Pâinii” desfăşurată în seara zilei de ieri, 13 octombrie 2014, la monumentul din gara Şibot, a adunat peste 200 de participanţi, fiind considerată cea mai mare prezenţă din ultimii ani la  asemenea manifestare.

Evenimentul desfăşurat din iniţiativa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Orăştie cu sprijinul primarului comunei Şibot Ilie Tomuş, în parteneriat cu Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, primarul oraşului Geoagiu, prof. Ioan Vălean, primarul comunei Romos, ing. Mircea Pătrânjan şi viceprimarul municipiului Orăştie, ing. Doru Popa.

Festivităţile au fost deschise de cuvântul de salut al gazdei, primarul Şibotului, urmat de un moment solemn prin rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba germană de către dl. Paul Socol, în limba maghiară de către pr. Sipos Szabolcs Attila, în limba latină de Dan Tecău şi Scutierii Cetăţii Muhlbach şi în limba română de către pr. Paroh Cosmin Şandru, protopop Silviu Bindea, pr. Mihai Enedy, pr. Daniel Avram. Evocarea istorică a fost susţinută de cercetător ştiinţific Mihai Căstăian fiind cinstită memoria eroului Pavel Chinezu (Cneazul) de la care trecere în nefiinţă se vor împlini 520 de ani. Aurel Voicu preşedintele Asociaţiei culturale Pro Cugir a prezentat harta şi desfăşurarea bătăliei împreună cu lucrări monografice şi scrieri istorice legate de Valea Cugirului. Cuvântul de salut al preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel a fost transmis de către dl. consilier Ioan Bâscă, care a subliniat dorinţa de implicare în susţinerea pe viitor a manifestărilor culturale şi comemorative al căror rol educativ se adresează în primul rând generaţiei tinere.

La depunerile de coroane au fost prezente instituţii şi asociaţii culturale, Consiliul Judeţean Alba, primăria Şibot, primăria Geoagiu, primăria Romos, primăria şi Casa de cultură Cugir, parohia ortodoxă Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, comunitatea săsească din Orăştie, Asociaţia culturală vinereana, Asociaţia culturală Pro Cugir, Filiala Cultul Eroilor Orăştie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Nicolae Macici” Orăştie, delegaţia ACL Orăştie. La evenimentele organizate au participat şi trei strănepoţi ai istoricului sas Albert Almacher care a descris în urmă cu mai bine de un veac Bătălia de la Câmpul Pâinii.

La eveniment atmosfera de epocă a fost recreată de tinerii scutieri ai Ordinului „Cavalerilor de Muhlbach” a căror prezenţă demnă şi scandare viguroasă a încheiat ceremonialul depunerilor de coroane. În costume de epocă cu arcuri şi săgeţi au fost prezenţi „Ordinul Arcaşilor de Hunedoara”, iar la focul de tabără organizat prin cântec şi joc popular membrii Ansamblului „Germisara” al Casei de cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu au încântat asistenţa.

 ,,Este o sărbătoare comemorativă de mare trăire şi emoţie pe care ne-am dorit-o din tot sufletul şi avem credinţa că va dăinui pentru totdeauna. Poate că într-un viitor apropiat vom reuşi să ne unim aspiraţiile, astfel ca următorul moment consacrat bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii’’, să fie desfăşurat într-o altă locaţie, mult mai accesibilă publicului larg’’, ne-a declarat Mihai Căstăian.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 485 ori

Memoria lui Pavel Chinezu cinstită așa cum se cuvine la monumentul de pe ,,Câmpul Pâinii’’ din Şibot
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *