Rămâi conectat

Administraţie

Medierea sanitară ajută femeile rome din Cugir să se angajeze

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a votat proiectul de hotărâre privind stabilirea unui protocol de colaborare între legislativul local, Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir şi Asociaţia Sastipen, în vederea implementării în oraşul Cugir a proiectului “Programul de mediere sanitară: oportunitate de creştere a ratei de ocupare în rândul femeilor rome”.

Propunerea de colaborare a fost adresată de asociaţia mai sus amintită care, prin intermediul proiectului, doreşte să faciliteze accesul pe piaţa muncii a femeilor rome din Cugir, şi nu numai, în scopul evitării excluziunii sociale şi creării unei societăţi bazate pe principiul egalităţii de şanse.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se află înfiinţarea unui Centru de Formare şi Certificare a Mediatorilor Sanitari şi dezvoltarea unei Unităţi de Asistenţă Tehnică, Monitorizare şi Evaluare a activităţii mediatorilor sanitari în contextul descentralizării serviciilor de sănătate publică.
În cadrul Protocolului de Colaborare dintre Consiliul Local Cugir, Serviciul Public de Asistenţă Socială Cugir şi Asociaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen este prevăzută şi angajarea prin concurs a unui mediator sanitar la nivel local, cu menţiunea că acest post nu implică nici un efort bugetar local, el fiind finanţat prin Ministerul Sănătăţii. În organigrama Serviciului Public de Asistenţă Socială Cugir există de câţiva ani acest post, care nu a fost ocupat din cauza faptului că nu au fost identificate persoane cu această calificare. În aceste condiţii, prin implementarea proiectului amintit, efortul depus de SPAS Cugir ar putea să se concretizeze în reducerea îmbolnăvirilor şi realizarea prevenţiei în comunitatea de romi din Cugir.
Implementarea proiectului va fi realizată la nivel naţional, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în 100 de comunităţi care vor fi selectate în perioada următoare. Proiectul vizează menţinerea pe piaţa forţei de muncă a unui număr de circa 650 de femei rome active în programul de mediere sanitară, precum şi formarea şi angajarea de către autorităţile locale în contextul descentralizării serviciilor de sănătate a 100 de femei rome în poziţia de mediatori sanitari, provenite din comunităţile care nu beneficiază de programul de mediere sanitară.
Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2012 – decembrie 2013.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Stadiul lucrărilor de modernizare la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” și la Grădinița cu Program Normal „Voinicel”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul evaluării în teren realizată de primarul Adrian Teban și echipa de proiect din cadrul primăriei, constructorii au dat asigurări că lucrările se vor încheia până la începerea noului an școlar 2024-2025.

Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir – peste 12.000 .000 lei prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir”.

Modernizarea a 3 corpuri, respectiv clădirea liceului, a cabinetelor de specialitate şi sala de sport, care vor beneficia de:

– reabilitarea termică a anvelopantei, reconformarea structurală a șarpantei,
– modernizarea instalațiilor utilitare, finisajelor interioare și exterioare,
– instalații pentru securitatea la incendiu,
– supraveghere video.
–  accesibilizarea clădirii pentru utilizatori cu handicap locomotor etc.
–  eficientizarea energetică
– mobilier și dotări
– sala de sport modernizată cu suprafață nouă, iluminat led, sistem de încălzire, finisaje și grupuri sanitare noi etc

Stadiul actual – 80% realizat – fiind în desfășurare execuția de lucrări.

Grădinița cu Program Normal „Voinicel” prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educaţională pentru învăţământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava” valoare de peste 2.200.000lei.

Clădirea va beneficia de:

–  refacerea învelitorii și a termoizolației existente, înlocuirea hidroizolației, inlocuirea tâmplăriei, a tuturor instalațiilor și a finisajelor din grupurile sanitare etc
–  rampă de acces
–  instalații de protecție împotriva șocurilor electrice, supraveghere video, sistem de ventilare a sălilor etc
–  sistem de iluminat LED și panouri solare
–  trotuarele refacute, cu pante spre exterior, destinate circulației și îndepărtării apelor de construcție.
–  eficientizarea energetică
– mobilier și dotări
– Stadiul actual – 50% realizat, fiind în desfășurare execuția de lucrări.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De vineri, 1 martie 2024, va fi funcțional noul sistem de taxare a transportului public local din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir anunță că începând de vineri, 1 martie 2024, va fi funcțional noul sistem de taxare a transportului public local.

Este un sistem modern, care permite călătorilor să aleagă varianta de abonament sau tichet de călătorii care i se potrivește.  Vă prezentăm mai jos câteva informații importante legate de acest lucru:

În Primărie, la camera 4, se eliberează abonamente nominale pentru:

-persoane cu dizabilități
-beneficiarii legilor speciale
-pensionari
-pentru elevi
-pentru angajații unor firme din oraș.

Categoriile mai sus menționate se vor prezenta în fiecare lună la Primărie, în intervalul care va fi anunțat, pentru prelungirea valabilității cardului de abonament.

De asemenea, se eliberează abonamente nenominale și tichete de călătorie pentru celelalte categorii de călători. Aceștia vor putea să iși reîncarce cardurile primite la Primărie sau la automatele pentru bilete.

– De la automatele de bilete, călătorii pot să își achiziționeze bilete de călătorie (cu una sau două călătorii). Tot la aceste automate se pot achiziționa sau se pot reîncărca abonamentele nenominale, respectiv tichetele cu un număr de călătorii.
– Din autobuze, în acest moment, călătorii nu vor putea să achiziționeze bilete.
– La urcarea în autobuz, fiecare persoană trebuie să își valideze călătoria prin apropierea biletului sau a cardului de echipamentul de validare.
– La automat, un card nou costă 3 lei


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De marți, 27 februarie 2024, Primăria Cugir a început eliberarea noilor carduri de abonament pentru transportul public local

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 27 februarie, vor putea fi eliberate noile carduri de abonament pentru transportul public local.

Acestea se vor elibera la sediul Primăriei, camera 4 și se vor putea utiliza din 1 martie 2024.

Noul sistem de abonament este valabil exclusiv pentru autobuzele noi, marca Mercedes-Benz, care deja au intrat în circuitul transportului local.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir