Actualitate
Medic din Spitalul Orășenesc Cugir: „Așa nu se nu se poate continua. Daca eu pățesc ceva, cine are grijă de familia mea?”
Spitalul Orășenesc Cugir este de o vreme în centrul atenției publice, din cauza unor acuzații de malpraxis și a conflictelor izbucnite între unii medici.
După cum am relatat, săptămînile trecute, despre scandalul izbucnit între un medic urolog și un ortoped, din cauza gărzilor la Camera de Primiri Urgențe, un alt medic al Spitalului vorbește despre lipsa de personal din unitatea medicală, lipsuri care în ultima instanta, afecteaza pacientii si localnici ce au mare nevoie de aceste servicii medicale.
„Cred că toată lumea este de acord cu faptul că un Spital, cum este și spitalul din orașul nostru este unul dintre cele mai importante obiective.
S-au făcut multe lucruri bune, au fost atrași medici noi in trecut, dar mai important mi se pare personal, ca și cugirean felul cum îți întreții medicii și personalul, relația cu ei, dacă ești atent la nevoile pe care le au în desfășurarea activității lor.
Când mai multi medici din cei pe care deja i-ai convins sa vina îți pleacă după o perioadă mai mică sau mai mare de timp, e momentul să îți pui niște întrebări..oare de ce??
Este din ce in ce mai greu când vezi că mai multi colegi medici de care as fi avut nevoie pentru a putea colabora în specialitatea pe care o am, părăsesc pe rand corabia.
Sectorul de Urgență (Camera de Gardă) este cea mai importantă pentru un Spital dintr-un oraș mic, așa cum este Cugirul pentru că acolo stabilizezi pacientul și decizi care este cea mai buna opțiune terapeutică (scrii rețetă și trimiti la specialist, internezi sau trimiti mai departe la o unitate superioara).
Din nefericire nevoia de un astfel de serviciu este in continua creștere și continuă să crească, iar noi, cei care ne desfășurăm activitatea acolo, ne împuținăm cu fiecare luna care trece, presiunea fizica și mai ales psihica este enormă.Sa nu creadă cineva că pe noi nu ne afectează ceea ce facem sau vedem zilnic, suntem oameni la fel că și dumnevoastră până la urmă.
Daca am fi mai mulți, presiunea s-ar împărți în mod egal și ar fi mult mai ușor.
Nu o singura data personal mi s-a făcut rău în timpul gărzilor care sunt extenuante, cu cine am fost de gardă știe..și nu doar mie..
Așa nu se nu se poate continua, eu nu de asta am făcut medicina, nu sunt urgentist, iubesc ceea ce fac, îmi place să ajut oamenii cu tot ceea ce pot și nici o data nu am primit sau nu am cerut nimic în schimb, sunt platit pentru ceea ce fac și nu consider că am nevoie de nimic de la nimeni în afară salariului lunar. Revin asupra scopului meu in postarea mea de dinainte..S-au adus multe îmbunătățiri și s-a adus aparatura performanta, așa este, dar și factorul uman este important.
Eu nu acuz conducerea de nimic, însă ar putea sa fie mai receptivi la nevoile noastre legate de ceea ce avem nevoie sa ne putem asigura activitatea într-un mod normal și eficient, fiecare cu specialitatea pe care și-a ales-o.Nu e normal sa fiu obligat să stau treaz de la 6:30 cu o zi înainte și până a doua zi la ora 14, nu este normal pur și simplu, nu se mai poate așa.Este nevoie de medici urgentisti, nu e normal să stai non- stop in Camera de Garda, atâtea ceasuri, este inuman și nu doar atât, trebuie sa ai grija de alții când ți-e nu îți este bine..
Am doar 41 de ani, am doi copilași, o fetiță de 9 ani și un băiețel de aproape 4 ani și nu este normal că deja de la acesta vârstă sa mi se facă rău când ajung acasă după o garda și să trebuiască să iau tratament pentru inima.Daca eu patesc ceva, cine are grija de familia mea, cine are grija de copilașii mei???Interesează pe cineva???”, a scris medicul pe facebook.
„Din diferite motive ne pleacă din nou colegii medici, iar din păcate pacientii sunt tot mai multi și cu patologii tot mă complexe și noi suntem tot mai puțini, in curând vom fi la propriu copleșiți.
Se știe că atunci când volumul de muncă creste, iar numărul celor care muncesc scade, asta nu duce la nimic bun, calitatea actului medical scade, iar acest lucru nu este permis să se întâmple.
Exista multă uzură in rândului personalului din cauza suprasolicitării și a personalului insuficient și aici mă refer la medici, asistente, infirmiere.
Doresc să atrag atenția legat de faptul că și în acest moment foarte greu se întocmește lista cu gărzile pe ambele ramuri (chirurgie, interne) și odată cu plecarea altui coleg medic in curând se va ajunge la imposibilitatea efectuării graficului de gărzi.
Poate că cineva (din cei a căror părere contează) va citi postarea și că se va lua din nou în considerare un plan pentru a face atractiva oferta de angajare de noi medici din specialități importante (cardiologie, neurologie, medicina interna, pneumologie, chirurgie)”, mai spune medicul despre lipsa de personal din Spital.
Actualitate
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de târnosire a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu – Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit duminică, 6 octombrie 2024, în mijlocul credincioșilor din parohia Cugir VI, protopopiatul Sebeș.
Întâistătătorul Eparhiei a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” (Biserica de pe deal), în prezența unui numeros sobor de preoți și diaconi. Apoi, IPS Irineu a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan și a rostit cuvântul de învățătură.
La finalul slujbei, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în acest locaș de cult, părintele Ioan Cândea, preot al parohiei Cugir VI începând cu data de 23 martie 2014, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit la edificarea și înfrumusețarea bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, împreună cu ostenitorii și binefăcătorii din localitate, au primit din partea Arhipăstorului Diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir a fost zidită în anul 1990, edificiul având inițial destinația de capelă funerară. Locașul nu a funcționat potrivit scopului inițial, fiind deservită slujirii liturgice, la dorința credincioșilor din cartierul „Micro 7”. În data de 29 august 1999, cu ocazia înființării parohiei Cugir VI, a fost numit ca slujitor la altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” preotul Ioan Cândea senior (trecut la cele veșnice în urmă cu 10 ani.
În anul 2007, a început procesul de extindere a locașului bisericesc devenit între timp neîncăpător.
În perioada 2012-2019, au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare și împodobire a interiorului și exteriorului bisericii. În anul 2019, a fost montat noul iconostas, realizat din lemn de tei. De asemenea, între anii 2018 și 2024, în vremea păstoririi părintelui Ioan Cândea junior, locașul de cult a fost împodobit cu o frumoasă picturiă, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Popescu. În tot acest timp, biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătită pentru sfințire.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Puterea de a îmbrățișa” – eveniment desfășurat la Cugir cu prilejul „Săptămânii conșientizării depresiei postpartum”
În „Săptămâna constientizării depresiei postpartum”, Directia de Asistenta Sociala (DAS) Cugir, a continuat seria de activități de promovare a sănatatii în comunitate, prin organizarea evenimentului „Puterea de a îmbrațișa” – editia I, reuniune desfășurată la „Casa Cugireană”, cu sprijinul Primăriei și care s-a adresat proaspetelor mamici din comunitate.
După cum se știe, depresia postpartum este o condiție patologică des întâlnită si de multe ori nerecunoscută și nediagnosticată, care influențează negativ viața mamei si a bebelușului. Ambii trec printr-o perioada de „adaptare” si de multe ori au nevoie de sprijin specializat.
„Din acest motiv, am invitat alaturi de noi specialisti in domeniu, carora tinerele mamici se pot adresa cu incredere. Astfel, asistentii medicali, Lavinia Drăghiță si Silvia Cândea au vorbit participantelor despre importanta alaptarii la sân a bebelusului si au venit cu exemple de buna practica in ingrijirea copilului. Doamna doctor Roxana Seișanu, medic primar obstetrică-ginecologie, a discutat aspecte legate de perioada perinatala, perioada extrem de sensibila pentru mamici, in care, uneori pot sa apara toate conditiile favorizante ale aparitiei depresiei postnatale. La rândul său, domnul doctor Ludwig Karlheinz, reputat medic pediatru al comunitatii noastre, a adus in atentia participantelor sfaturi utile despre ingrijirea nou nascutului, sfaturi care sa reprezinte un sprijin real si entru acestea si sa preintampine aparitia depresiei postpartum”, a dorit să precizeze directorul executiv al DAS Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Potrivit psihologului clinician, Corina Olteanu, în situatia dificila a aparitiei depresiei postpartum, psihologul reprezinta cu siguranta un mare sprijin, iar tinerele mame trebuie sa cunoasca faptul ca o consiliere psihologica tintita poate fi de mare ajutor.
O abordare de mare interes a venit din partea doamnei doctor Olimpia Candrea, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Alba, care a subliniat importanta unor astfel de intalniri pentru comunitate.
Mulțumind moderatorului întâlnirii, d-nei. jurist Viorica Nedel – șef serviciu SPAS, directorul Samoilescu a spus: „Ne dorim ca acest eveniment sa devina o traditie anuala si sa venim in continuare in sprijinul comunitatii noastre”.
La întâlnire a mai luat parte și medicul de familie, dr. Dima Cristian.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorita la asezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie”, din Cugir
Marți, 1 octombrie 2024, la sediul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nectarie” din orașul Cugir, protopopiatul Sebeș, beneficiarii Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități au sărbătorit Ziua internațională a persoanelor vârstnice.
Începând cu ora 17:00, la sediul așezământului, aceștia au fost primiți cu mare căldură, participând la activitățile organizate cu prilejul acestei zile. Au avut parte de o masă festivă pe cinste, au socializat, au ascultat muzică și s-au bucurat nespus de acest eveniment.
La sfârșitul evenimentului, beneficiarii prezenți au primit în dar un tort gustos, cate un coș cu fructe și câte o iconiță. Ne bucurăm nespus de mult pentru că în cadrul acestui eveniment am putut aduce bucurie pe chipurile acestor persoane minunate de care zilnic ne îngrijim. Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască tuturor vârstnicilor bătrâneți binecuvântate și multă sănătate. În același timp, aducem mulțumire tuturor oamenilor de bine care ne ajută în desfășurarea serviciilor sociale.
Așezământul social „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cugir a fost înființat în anul 2022, în cadrul Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Cugir V, în parteneriat cu DGASPC Alba, Consiliul Județean Alba, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Primăria orașului Cugir. Așezământul social oferă îngrijire la domiciliu zilnic unui număr de 10 beneficiari de pe raza orașului Cugir, proiectul așezământului fiind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități”.
Pr. Bogdan Șalariu
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro