cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Medic de familie din Cugir condamnat la 1 an de închisoare, după ce ar fi prescris ilegal 153 de reţete cu droguri de mare risc

Medic de familie din Cugir condamnat la 1 an de închisoare, după ce ar fi prescris ilegal 153 de reţete cu droguri de mare risc

Publicat în 12.02.2019 la ora 9:28

Medicul de familie din Cugir care a prescris ilegal ilegal 153 de reţete a fost condamnat la închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru că a prescris ilegal medicamente asimilate drogurilor. Decizia a fost pronunţată luni, 11 februarie 2019 la Tribunalul Alba.

Medicul B. Anton Ştefan, medic de familie în Cugir, a fost trimis în judecată de procurori DIICOT Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de prescriere a drogurilor fără a fi necesar, infracţiune pedepsită de Codul penal cu închisoare de la 1 la 5 ani. Parte vătămată în proces este Casa de Asigurări de Sănătate Alba.

Procurorii şi instanţa Tribunalului Alba au reţinut în sarcina acestuia că a eliberat 153 de reţete cu medicamente asimilate drogurilor de mare risc. Reţetele au fost eliberate în perioada martie 2014 – aprilie 2016.

Astfel, medicul a fost condamnat la 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de prescriere de către medic, cu intenţie, de droguri de mare risc, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical (13 acte materiale) şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (153 acte materiale).

”Stabileşte faţă de inc. B. Anton Ştefan pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g Cp la care adaugă un spor de o treime din cea de a doua pedeapsă, adică 3 luni, rezultând pedeapsa de 1 an închisoare şi un an interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g Cp., iar în baza art. 83 alin. 1 Cp amână aplicarea pedepsei rezultante pe o perioadă de 2 ani, care reprezintă termen de supraveghere conform art. 84 alin. 1 Cp şi încredinţează supravegherea, Serviciului de Probaţiune Alba.

Constată că persoana vătămată C.A.S. Alba nu s-a constituit parte civilă în cauză, prejudiciul suferit fiind acoperit integral de către inculpat”, se precizează în minuta deciziei de la Tribunalul Alba. Instanţa a decis amânarea aplicării pedepsei rezultante pe o perioadă de 2 ani.

”Ca efect al amânării aplicării pedepsei inculpatului Butnaru Anton Ştefan nu i se mai aplică nici pedeapsa principală, nici pedeapsa complementară, nefiind supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunile săvârşite, dacă nu săvârşeşte din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, dacă nu se dispune revocarea amânării şi nu se descoperă o cauză de anulare”, se mai susţine în dispozitivul hotărârii.

Pe durata termenului de supraveghere, medicul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Instanţa a mai dispus desfiinţarea celor 153 de prescripţii medicale întocmite în fals de către inculpat şi l-a oblgat pe acesta la plata sumei de 1.100 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Hotărârea Tribunalului poate fi contestată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Alba, medicul a fost membru a Comisiei de Psihiatrie, în Comisia Teritorială pentru Aprobarea de Medicamente CAS Alba, fiind propus de către DSP Alba. Comisia din care a făcut parte medicul din Cugir a fost desfiinţată în data de 1 martie 2017.

Acest articol a fost citit de 2640 ori

Comentarii

2 Comentarii la Medic de familie din Cugir condamnat la 1 an de închisoare, după ce ar fi prescris ilegal 153 de reţete cu droguri de mare risc

  1. Bogdan Răspunde

    12.02.2019 la 14:31

    Din cate am inteles…prejudiciul a fost de doar 1000 lei. Rea intentie nu a fost pentru ca nu a obtinut foloase necuvenite… Una era daca banii de pe retetele false ajungeau in conturile lui iar suma depasea ordinul sutelor de mii ( daca erau medicamente oncologice care costau ) … altceva ii atunci cand dai retete pentru antibiotice pentru ca te-a rugat omul ca sa aiba in casa in caz de necesitate…

  2. Gratiana Răspunde

    12.02.2019 la 18:21

    Pe bune Bogdan? Antibiotice în caz de necesitate??? Numai în România există așa ceva. Dumnezeule… Când te doare ceva mergi la medic. El o să îți prescrie antibiotice dacă consideră necesar. Cum să iei antibiotice așa de capul tău???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.