Rămâi conectat

Actualitate

Măsuri de prevenire a incendiilor pentru sezonul rece recomandate de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

incendiu-locuinta-cugir 1002Odată cu răcirea accentuată a vremii, pericolul izbucnirii incendiilor creşte ca urmare a exploatării intense, de multe ori cu improvizaţii sau defecţiuni a sistemelor de încălzire. Pentru evitarea unor evenimente nedorite,  Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Cugir le recomandă localnicilor câteva reguli ce trebuie respectate în această perioadă.

Astfel, Mircea Zbutea, inspector în cadrul SVSU Cugir atrage atenţia a se avea în vedere că instalaţiile electrice să nu fie suprasolicitate, iar acolo unde se constată că există aparate sau echipamente electrice defecte, acestea să fie deconectate imediat, iar verificarea şi reparare lor să se facă numai de persoane autorizate.

Totodată, trebuie luate măsuri de reparare a sobelor coşurilor de fum, curăţirea şi revizuirea acestora, înlăturarea defectelor de construcţie. La trecerea prin planşeele combustibile, zidăria de evacuare a coşurilor de evacuare a fumului trebuie să fie de cel puţin 24 de cm de la faţa interioară a canalelor de fum jur împrejur,  lăsând un rost de 3 cm liber sau umplut cu material termo-izolator. Porţiunea care traversează podul clădirii până la străpubngerea acoperişului va avea feţele tencuite şi văruite.

Izolaţiile termice necombustibile trebuie să reducă temperatura, pe partea exterioară a coşului, sub 50 de grade C. Se recomandă ca burlanele de tablă să fie racordate bine la coşurile de fum, iar îmbinarea tronsoanelor să se facă pe o distanţă de 8-10 cm.

Este interzisă folosirea sobelor metalice atunci când pardoseala este din lemn fără postament izolator din cărămidă sau alt material termoizolator. Sobele metalice şi burlanele acestora se vor amplasa la o distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, tavane, uşi sau alte materiale ce se pot aprinde cu uşurinţă.

În fata uşilor de alimentare a sobelor cu combustibil solid, pe pardoseala din lemn, trebuie să fie amplasată o tablă metalică de 70×50 cm sau o tăviţă din metal. Se impune de asemenea, ca cenuşa să fie depozitată în gropi special amenajate la distanţe mari de construcţii sau furaje. Pe timp de vânt se recomandă stingerea, în prealabil, cu apă.

Se recomandă să nu fie lăsaţi copiii de vârsta preşcolară în încăperi unde este aprins focul sau se găsesc în stare funcţională reşouri electrice, aragazuri, lămpi  şi iluminat cu lichid combustibil, fier de călcat şi alte aparate de uz gospodăresc. Fumatul este interzis în locuri cu pericol de incendiu.

C. P.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir