cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Măsuri de prevenire a incendiilor pentru sezonul rece recomandate de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cugir

Măsuri de prevenire a incendiilor pentru sezonul rece recomandate de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cugir

Publicat în 29.12.2013 la ora 18:02

incendiu-locuinta-cugir 1002Odată cu răcirea accentuată a vremii, pericolul izbucnirii incendiilor creşte ca urmare a exploatării intense, de multe ori cu improvizaţii sau defecţiuni a sistemelor de încălzire. Pentru evitarea unor evenimente nedorite,  Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Cugir le recomandă localnicilor câteva reguli ce trebuie respectate în această perioadă.

Astfel, Mircea Zbutea, inspector în cadrul SVSU Cugir atrage atenţia a se avea în vedere că instalaţiile electrice să nu fie suprasolicitate, iar acolo unde se constată că există aparate sau echipamente electrice defecte, acestea să fie deconectate imediat, iar verificarea şi reparare lor să se facă numai de persoane autorizate.

Totodată, trebuie luate măsuri de reparare a sobelor coşurilor de fum, curăţirea şi revizuirea acestora, înlăturarea defectelor de construcţie. La trecerea prin planşeele combustibile, zidăria de evacuare a coşurilor de evacuare a fumului trebuie să fie de cel puţin 24 de cm de la faţa interioară a canalelor de fum jur împrejur,  lăsând un rost de 3 cm liber sau umplut cu material termo-izolator. Porţiunea care traversează podul clădirii până la străpubngerea acoperişului va avea feţele tencuite şi văruite.

Izolaţiile termice necombustibile trebuie să reducă temperatura, pe partea exterioară a coşului, sub 50 de grade C. Se recomandă ca burlanele de tablă să fie racordate bine la coşurile de fum, iar îmbinarea tronsoanelor să se facă pe o distanţă de 8-10 cm.

Este interzisă folosirea sobelor metalice atunci când pardoseala este din lemn fără postament izolator din cărămidă sau alt material termoizolator. Sobele metalice şi burlanele acestora se vor amplasa la o distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, tavane, uşi sau alte materiale ce se pot aprinde cu uşurinţă.

În fata uşilor de alimentare a sobelor cu combustibil solid, pe pardoseala din lemn, trebuie să fie amplasată o tablă metalică de 70×50 cm sau o tăviţă din metal. Se impune de asemenea, ca cenuşa să fie depozitată în gropi special amenajate la distanţe mari de construcţii sau furaje. Pe timp de vânt se recomandă stingerea, în prealabil, cu apă.

Se recomandă să nu fie lăsaţi copiii de vârsta preşcolară în încăperi unde este aprins focul sau se găsesc în stare funcţională reşouri electrice, aragazuri, lămpi  şi iluminat cu lichid combustibil, fier de călcat şi alte aparate de uz gospodăresc. Fumatul este interzis în locuri cu pericol de incendiu.

C. P.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 327 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.