cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Masă rotundă pe teme medicale, la Cugir „Managementul pacientului cu boală arterială periferică”

Masă rotundă pe teme medicale, la Cugir „Managementul pacientului cu boală arterială periferică”

Publicat în 25.11.2015 la ora 11:00

terezia boruahÎn sala de recepţii a localului „Retro” din Cugir a avut loc, recent, Masa rotundă cu tema: „Managementul pacientului cu boală arterială periferică – un pas înainte în claudicaţia intermitentă”.

Evenimentul organizat şi moderat de dr. Terezia Boruah, medic chirurg şi director medical la Spitalul orăşenesc Cugir, a reunit medici ai instituţiei locale de sănătate, medici de familie şi farmacişti din oraşul Cugir. Potrivit gazdei acestui eveniment, necesitatea abordării dezbaterii pe aceasă temă a pornit de la faptul că boala arterială periferică afectează starea arterelor din partea periferică a corpului, la milioane de persoane, partea cea mai predispusă fiind picioarele. „Cunoaşterea factorilor de risc şi măsurile de prevenţie sunt foarte importante, având în vedere că boala arterială periferică măreşte riscul de a face un atac de cord sau un infarct. De aceea, este imperios necesar a fi cunoscuţi factorii principali care cauzează boala arterială periferică, una din principalele cauze ale unei afecţiuni arteriale periferice fiind fumatul, medicii având misiunea să îi atenţioneze pe pacienţii care fumează asupra riscului unei astfel de deprinderi. Nu sunt lipsite de acest risc nici persoanele care au diabet, şi ele fiind expuse într-o proporție mai mare riscului unei boli arteriale periferice”, arăta în alocuţiunea sa, dr. Terezia Boruah. S-au evidenţiat şi alţi factori care conduc la acest fenomen, precum hipertensiunea şi nivelul ridicat al colesterolului, cauze ce pot determina apariţia bolii arteriale periferice, prin folosirea unei diete alimentare neechilibrate şi un număr de kilograme peste media indicată. N-a fost ocolit din discuţie nici factorul genetic, care este, de asemenea, important de luat în considerare de către medici în momentul consultului şi al stabilirii diagnosticului. „Dacă există un istoric de boli vasculare în familie, pacientul trebuie să se adreseze medicului pentru măsuri de prevenire, dar şi pentru a diagnostica din timp boala”, a dorit să completeze Terezia Boruah. În cadrul dezbaterilor au mai fost scoase în evidenţă unele simptome ale acestei boli, cum ar fi claudicaţia intermitentă, care apare în momentul în care muşchiul de la nivelul picioarelor nu primeşte suficient sânge pentru oxigenare. În finalul reuniunii, gazda evenimentului a vorbit despre principalele măsuri de prevenire a bolii arteriale periferice, punând accent pe faptul că se impune ca medicii să le recomande pacienţilor să evite factorii de risc, să-şi măsoare tensiunea arterială regulat, să se lase de fumat, să-şi stabilească o dietă adecvată şi să practice exerciţiile fizice. La eveniment a mai luat parte şi reprezentantul Serviciului Public de Asistenţă Socială, ec. Silviu Samoilescu.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 540 ori

Masă rotundă pe teme medicale, la Cugir „Managementul pacientului cu boală arterială periferică”
3.7 (73.33%) 3 votes

Comentarii

Un Comentariu la Masă rotundă pe teme medicale, la Cugir „Managementul pacientului cu boală arterială periferică”

  1. Andreea Răspunde

    25.11.2015 la 15:25

    Felicitări pentru inițiativă, dna doctor. Sunteți un exemplu de profesionalism, de dăruire și bunătate. Să ne trăiți și să aveți grijă de noi, cei în suferință. Vă iubim!

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.