Rămâi conectat

Actualitate

Mărturia cutremurătoare a unui bărbat din Cugir, după 38 de zile cu simptome puternice de COVID-19

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un fost consilier local din Cugir, în vârstă de 56 de ani s-a luptat timp de 38 de zile cu COVID-19. Radu Roşian explică experienţa sa cu virusul într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook.

Radu Roşian a fost până în 2019 consilier local în oraşul Cugir. Lucreaza ca inginer şef la Parcul Industrial Cugir. În postarea lungă susţine că a avut 38 de ore critice şi că a crezut că nu scapă cu viaţă. A stat timp de trei săptămâni la ATI, unde a primit tratament.

”Nişte gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respiraţia. Am fost sigur ca nu scap. Dar primisem un mesaj de la copil ca se gândeşte la mine şi-i este frică pt mine”, spune acesta, ţinând să mulţumească unei persoane care s-a interesat tot timpul de el – ”Fără el eram pa!”.

Masajul transmis de Radu Roşian: „După 38 de zile infernale! Sunt cei care nu cred in Covid! F bine, au dreptate, n-ai cum sa-i lămureşti! Sunt cei care cred ca Covidul este o mică răceala! F bine, au dreptate, 90% aşa scapa! Suflă nasul de doua ori şi după 14 zile sunt negativi! Dar sunt şi 10%, pe care Covidul ii prinde cu sistemul imunitar praf (pneumonie, diabet, hipertensiune, alte boli mai grave).

Pe ăştia ne pune la pământ! Virusul ne ia organele şi ni le toacă! Sunt pozitiv din 10 Octombrie şi m-am negativat in 18 Noiembrie. 38 zile lungi, grele, uneori infernale. După o săptămâna de tratament la Cugir in care am tratat pneumonia şi am luat antivirale, am cerut sa plec acasă in izolare deşi eram pozitiv. Am citit eu peste tot ca in 14 zile, virusul trece. Am avut într-un fel dreptate sa cer sa plec fiindcă la infecţioase la Cugir, condiţiile sunt absolut infernale.

Saloane şi bai mizerabile (ma refer la dotare şi stare, nu la curăţenie) paturi care erau atât de incomode încât parca seara îţi ziceau: hai sa-ţi bătucesc un pic carnea pe tine musiu! Am aflat că între timp au mutat infecţioasele în partea renovată a spitalului. Bravo lor! Nu pot să zic nimic rău de Florin Arion sau doctoriţa Medrea Oana. Au făcut pentru mine maximul posibil in condiţiile date. Teste, radiografii, CT, tratament! Acasă am stat trei zile in izolare, in a 4-a am făcut febră şi in a 5-a dimineaţa – 24 octombrie – n-am mai putut să respir. Am dat tel la 112 şi a venit salvarea cu oxigen şi m-a dus la spital la Cugir. Şi de acolo la UPU Spital Judeţean Alba.

Diferenţa între Spitalul Judeţean şi cel din Cugir este de nedescris. La UPU este ca intr-o hala de producţie. Dotare serioasă. Tot personalul se mişcă ca pe spargă. Profesionalism. Asta a fost impresia mea. În 24 octombrie la ora 18 eram într-un salon la izolare, in transfer de la UPU spre ATI. La ora 19:30 trebuia să vină să mă ducă sa mă lege la oxigen la ATI si sa încep tratamentul cu antibiotice şi antivirale. Şi-au început! Nişte gheare reci au început sa ma sugrume.

Sa-mi taie respiraţia. Am fost sigur ca nu scap. Dar primisem un mesaj de la copil ca se gândeşte la mine şi-i este frica pt mine. In ora aia in care ghearele ma strângeau nemilos de gât am repetat într-una; Flavius, Flavius, Flavius. Aproape pina la inconstienta! Şi-am reuşit sa rezist pina m-au legat la aparatul de oxigen, cu masca pe toată fata! Asta a fost salvarea mea.

Mi-a spus fina mea dr. Ramona Gheorghe ca de fapt am avut 36 de ore critice. Pe muchie. Au urmat aproape trei săptămâni de ATI. Cu zile lungi in care stăteam şi 15 ore pe zi in perfuzii. Şi mă uitam, pic, pic, pic. Picura şi nu se mai termina. Şi urma alt tub şi alt tub. Câte 6-7 pe zi.

Nu mai am milimetru de piele neinţepat pe mâini. Injecţii, branule, analize zilnice de sânge. Zeci sau sute de Injecţii. Nici nu mai ştiu. Sunt vânăt peste tot. După astea trei săptămâni am rămas cu un pic de carne pe mâini şi picioruşe sub pielea fleşcăită. Faţa căzută. Pielea uscată de la lipsa soarelui. Mintea zdruncinată de la singurătate. Singur 24 de ore. Înmulţit cu atâtea zile.

Noroc ca exista şi oameni care mi-au scris mesaje zilnic. S-au interesat cum mă simt. La un moment dat îmi doream să mă lase in pace fiindcă mă întrebau toţi: nu eşti mai bine? Când ieşi? Şi nu eram. Nu ştiam când scap! Eram singurul căruia testele ii ieşeau pozitive. Pe oamenii ăştia ii tin minte. Pe toţi.

Pe restul: i-am şters din memorie. Sunt unii pe care i-am crezut prieteni/ prietene, dar nu mi-au dat un mesaj de îmbărbătare. Aşa suntem toţi. Prieteni de suprafaţă. Pe interese. Şi câţiva adevăraţi. Pe aia o sa-i păstrez in memorie. Astăzi o să mă mute intr-o secţie civilă a spitalului judeţean. Nu m-am recuperat cu oxigenul. Încă am nevoie de masca. De aia mică. Uşoară.

Şi trebuie sa continui tratamentul pentru rinichi. Dar parca altfel suna: a fost transferat de la ATI. Asta este mică poveste a unui om care s-a convins de existenţa Covidului. De perfidia acestui virus care cauta orice organ mai puţin sănătos pe care sa-l atace. Mâncaţi sănătos. Faceţi exerciţii fizice cât mai puteţi. Ferti-va de răceli. Dacă veţi lua virusul sa puteţi lupta mai bine decât am luptat eu! Aştept cu încredere. Cu optimism săptămâna ce urmează. Pot fi şi săptămâni. Vreau sa plec recuperat!

Sursa: adevărul.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
3 Comentarii

3 Comments

 1. Avatar

  Nimic

  19.11.2020 la 15:53

  Roșiene dacă nu te cunoșteam personal chiar puneam botul la vrăjeala asta…ești o pramatie de om și așa vei rămâne toată viața ta.

 2. Avatar

  Bogdan

  19.11.2020 la 19:04

  Va urez sanatate si o recuperare rapida domnule Rosian…dar in legatura cu conditiile alea mizerabile din spital…oare aceste conditii nu sunt din cauza primarului si a consilierilor care nu au fost capabili sa organizeze un buget care sa includa si renovarea spitalului? Ma refer la toti primarii si consilierii care au trecut prin primarie in ultimii ani!

 3. Avatar

  Lucia

  19.11.2020 la 19:45

  Cu o stare de psihic bună și mult optimism vei trece peste toată perioada. Tu pentru tine sa fii cel mai important factor de vindecare. Știu ca ești puternic. Totul va fi bine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Activitate creativă „VERBUM”, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O nouă întâlnire a avut loc recent, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, instituție care lunar, organizează activități creative în cadrul Proiectului „VERBUM”.

Demersul este susținut de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

„Evenimentul din 29 februarie 2024 a reunit în sala de conferințe a Centrului Cultural Cugir copii, tineri și adulți în dorința de a compensa rutina zilnică cu rafinarea prin poezie, muzică și pictură”, ne-a relatat prof. Luminița Cebotari.

Tema din această lună, numită „Continuitate” i-a adus împreună și pe elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3, pe reprezentanții Centrului „LOTUS”, grupul folk al Centrului Cultural îndrumat de Doszlop Attila, elevii Centrului pentru tineri, conduși de preot Adrian Cebotari și prof. Luminița Cebotari, care au participat în cadrul proiectului de parteneriat „Fărâme de pozie și alinare”.

La eveniment au luat parte și scriitori cunoscuți precum: Mircea Adrian, Emilia Muntean și Dumitru Vasile.

Participanții s-au bucurat de prezența managerului Centrului Cultural Cugir – Diane Dobrean, care a amintit îndemnul atelierului de creație: „Scrie! Vino! Prezintă! Publică!”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mesaje de 1 martie, Mărțisor 2024. Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Felicitări şi urări pe care le puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii 2024 | cugirinfo.ro

Mesaje de 1 martie  • Mesaje de MărţişorMesaje de primăvară, SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii • Mesaje amuzante și haioase de Mărțișor. 1 martie felicitări

Venirea primăverii este un bun prilej de a le trimite celor dragi un mesaj, o felicitare sau o urare cât mai prietenoasă. Pe lângă tradiţionalul mărţişor considerăm că un mesaj poate aduce primăvara în sufletele celor dragi.

MESAJE ŞI URĂRI prin SMS și felicitări de 1 Martie

As vrea ca acest mărţişor, împreună cu primii ghiocei si primele randunele care vestesc regenerarea naturii, sa fie si un simbol al înălţării sufletelor noastre. Fie ca aceasta primavara sa îţi aducă noi speranţe si pace in suflet, gingaşie si dragoste, putere si multe realizari.

MESAJE de primăvară:  Primăvara aceasta să fie ca zâmbetul, bunătatea şi optimismul tău! O primăvară fericită!

MESAJE DE 1 MARTIE: Un mărţişor plin de speranţa cu o primăvara verde si cu mult soare!

 Un mic mărţişor şi un ghiocel îţi dăruiesc, ca să ştii că a venit primăvara. E timpul să zâmbeşti!

: Zâmbetul sa-ti fie mereu blând precum soarele primaverii. Inima sa-ti tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renasterii naturii sa-ti aduca aminte ca întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvara ca-n povesti!

 O primăvară plină de energie, entuziasm şi bucurii!

Martie sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte… de iubire!

Ghiocei sa-ti rasara in suflet si sa-ti umple inima de bucurie si fericire!

 O primăvara superba, bucuria şi speranţa sa danuiasca in sufletul tau!

Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire!

 Sa-ti intre primăvara in suflet/ Si sa-ti dea aripi sa zbori/ Si in inima lumina si credinţa-n viitor!

Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări!

 Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!

MESAJE de primăvară: Primăvara sa-ti aducă soare, zâmbete, copilarie si dulci soapte de…iubire!

MESAJE DE 1 MARTIE Flori de primăvara să-ti mângaie sufletul si sa-ti aduca soapte dulci de iubire si clipe de fericire!

Un marţisor virtual doar pentru tine alături de toate urările mele de bine!

Un buchet de ganduri bune, un amalgam de sentimente frumoase si o grămada de îmbrătisari… special pentru tine! La multi ani de 1 Martie!

Primăvara să îţi aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.

Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara!

 Sufletul sa-ti vibreze in acordurile bucuriei si dragostei de viata! O primavara fericita si împlinita!

 Firul alb e sănătate iar cel roşu, prosperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.

 Miracolul renaşterii sa se implineasca si in sufletul tau, iar dragostea de viata sa-ti bucure sufletul!

 De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

 Puritatea si candoarea acestei primăveri sa-ti inspire simfonia bucuriei si fericirii!

Un buchet de ghiocei si o primavara superba pentru o persoana mai specială decât toate anotimpurile!

Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minunat?

MESAJE DE 1 MARTIE

 Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

 1 Martie reprezintă începutul primăverii, anotimpul iubirii. Sa te indrăgosteşti paşind prin raze, culegând ghiocei si impartind zambete…

 Fie ca acest mărţisor să ne aducă liniştea şi fericirea de care avem nevoie toţi şi iubirea să ne îmbrăţişeze sufletul.

Sa ramai mereu ca o primăvara, ca o ciocarlie in inaltul cerului, ca o lacramioara…

Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!

Toate florile din lume pentru primăvara mea!

Cu ocazia sosirii primaverii va urez o primavara plina de fericire, dragoste si binecuvântari!

Iti doresc o primvara frumoasa si senina ca sufletul tau minunat!

Intr-o zi cu soare in care miroase a sărbatoare, iti dau si eu mesaje primavaratice cu arome de martisoare si iti urez: „O primavara ca-n povesti!”

In aceasta zi de primăvara, cand toate florile zambesc pentru tine, primeste-n dar acest martisor alaturi de urarile mele de bine!

Iţi doresc sa ai gingasia lacramioarelor, parfumul toporasilor, prospetimea zambilelor si puterea ghiocelului care razbate prin pamantul inghetat. La multi ani si o primavara minunata!

Un fir rosu, altul alb/ Anotimpuri se despart,/Primavara iarasi vine/ De la mine, numai bine!

Parfumul florilor de primăvara, roua diminetilor calde, adierea zefirului din cel mai frumos anotimp, toate acestea sa-si găseasca locul in sufletul tau.

Primăvara să îţi aduca un martisor de sanatate, un ghiocel de noroc, o adiere calda de fericire, un norisor de iubire si un soare stralucitor asemeni sufletului tau.

Lasă să-ţi picure in suflet inca o primavara, las-o sa-ti cuprinda obrajii si sa-ti invaluie inima; dansează cu ea in lumina soarelui si las-o sa-ti umple bratele cu flori si iubire.

Viata, lumina, caldură… parfumul de fericire este esenta primaverii, iar martisorul simbolul ei. Iti doresc ca razele soarelui somnoros sa-ti deschida petalele sufletului asemeni ghiocelului odata cu sosirea primăverii!

Fie ca aceasta primăvara sa-ti aduca sanatate si noroc, soarele sa-ti lumineze sufletul si calea, sa ai parte numai de bucurii, întelegere, armonie si pace.

 Ghioceii timpurii, mangaierile calde ale soarelui, albastrul senin al cerului, mirosul tare de verde crud, toate ne readuc speranta optimismul, credinta in mai bine si spor in toate. E timpul sa lasam grijile deoparte si sa însufleţim noi planuri, vise si idealuri!

Fie ca puritatea si candoarea acestei primaveri sa va inspire simfonia bucuriei si fericirii, a speranţei si optimismului, a credintei in mai bine si in toate!

Mesaje de Mărțișor haioase. Texte amuzante și hazlii pe care le poți trimite de 1 Martie

Martie cel călător/ Îţi trimite-un mărţişor/ Nu e lucru de valoare/ Dar atenţia e mare!

Acum mi-e uşor să-ţi dau un mesaj sms si să-ţi iau un mărţişor să sărbătorim venirea primăverii, nu am uitat nici până acum că cel mai greu mi-a fost în 1990 când ţi-am luat mărţişorul printre gaza lacrimogene…ca toţi minerii.

Ani frumoşi sa-ti vina-n cale! Sănătate si… parale!

Ştiu că nu ţi-am luat mărţişor şi am fost un mare ţăran şi mai ştiu ca eşti cea mai frumoasa femeie din spaţiul sud-est european.

Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi,
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi.

Cu drag de mărţişor, primeşte primavara in sufletul tau, si fie ca acest anotimp sa îţi aducă în viaţa ta împlinire si noroc, fericire si iubire si nu in ultimul rand caldura sufletescă de la cei dragi. Îţi doresc o primăvara frumoasa!

Chiar daca uneori taranul roman isi bate femeia de-o snopeste, de 1 Martie nu uită de Marţişor… ca aşa e romaneste.

Atunci când popoarele migratoare veneau cu ganduri cotropitoare peste acest minunat popor, noi le dădeam mărţişoare… pentru ca asa-i romanul, primitor.

Sunt veteran în Legiunea Străina si am luptat 4 ani ca mercenar in Afghanistan, cea mai grea batalie pentru mine rămâne săptămâna dintre 1 si 8 Martie… asa se intampla in fiecare an.

Stiu ca era mai frumos sa-ti iau un mărţişor decat sa-ti dau un mesaj pe telefon, dar intelege-ma si pe mine, sunt un fel de Eminescu si trăiesc numai prin rime.

La mulţi ani, mama! Esti minunata si vreau sa impart cu tine ce am mai de preţ. Iată de ce m-am gândit sa-ti trimit copiii vreo luna.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Peste 1.500 de cugireni au semnat petiția inițiată de USR, pentru reducerea prețului la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

USR Cugir a inițiat recent o petiție prin care le solicită cetățenilor din județ să-și exprime prin semnătură nemulțumirea față de majorarea nejustificată a preurilor la apă și canalizare.

Petiția a fost semnată până în prezent în sistem direct și online de peste 1.500 de cetățeni.

„Între 50 și 100 de lei, atât plătești în fiecare lună, în plus, la apă și canalizare. Depinde cât de mare este consumul familiei tale.

Banii aceștia nu merg în investiții pentru îmbunătățirea calității apei, pentru extinderea rețelelor sau pentru stații de epurare moderne, ci ajung în salarii și prime de lux ale companiei APA CTTA Alba.

Așa am ajuns să plătim printre cele mai scumpe tarife la apă din România (7,56 lei/mc la apă potabilă și 7,86 lei/mc la canalizare) în timp ce în alte județe vecine prețurile sunt și cu 40 % mai mici ( județul Sibiu – 5,12 lei/mc la apă potabilă și 3,89 lei/mc la canalizare)”, argumentează demersul lor, inițiatorii petiției.

Potrivit informațiilor primite, în data de 14 februarie 2024 a luat startul acțiunea de strângere de semnături la Cugir, iar prin această petiție se  extinde acțiunea în tot județul Alba.

„Deși public, PSD critică PNL pentru creșterea enormă a tarifelor, în realitate PSD susține PNL în Consiliul de Administrație al companiei de apă și canalizare – APA CTTA acolo unde, au decis împreună, să mărească tarifele și să crească salariile de lux. PSD are chiar un reprezentant între cei cinci membrii ai Consiliului de Administrație, acolo unde se iau toate deciziile privind activitatea companiei. Astfel „frăția apei” funcționează perfect în județul Alba între PNL și PSD”, precizează inițiatorii petiției.

După cum am aflat, social democraților din Cugir le-a căzut greu aceaste acuze fapt pentru care se gândesc să inițieze la rândul lor un demers asemănător USR-iștilor.

Mai mult decât atât, liderul PSD Cugir, ing Mircea Trifan ar fi propus excluderea din partid a reprezentantului PSD (C.M.) în CA Apa CTTA, pentru votul său acordat majorării prețului la apă și canal.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir