Rămâi conectat

Actualitate

Marți, 8 noiembrie 2022 – Ziua Mondială a Diabetului, marcată la Cugir. Tema dezbaterii: „Depistarea precoce a diabetului şi prevenția complicațiilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anul acesta în 8 noiembrie, la Cugir, printr-o întâlnire dintre medici şi pacienţi cu scopul conştientizării complicaţiilor care pot apărea ca urmare a îmbolnăvirii de diabet, dar şi a necesităţii acţiunilor pentru prevenirea acestei boli.

Cazurile de diabet au crescut îngrijorător în ultimii doi ani, chiar şi în rândul copiilor mai ales pe fondul îmbolnăvirilor de COVID, iar pacienţii trebuie să fie informaţi corect pentru a recunoaşte semnele, dar şi efectele acestei boli, a declarat Dr. Terezia Mureşan, medic chirurgie generală şi specialist podolog.

„În ultimii ani incidenţa cazurilor de diabet este în creştere, în ţara noastră. Din păcate pandemia de COVID a lăsat semne adânci din acest punct de vedere în sensul că foarte multe cazuri de diabet au apărut consecutiv îmbolnăvirilor cu SARS-COV2. Multe dintre cazurile de diabet au fost greu de gestionat de medicii specialişti, cu glicemii greu controlabile şi multe complicaţii apărute la scurt timp după declanşarea bolii. Mă refer la evenimente vasculare periferice, tulburări circulatorii, trofice şi evenimente neurologice.

Este necesară o mai bună acţiune de depistare precoce a cazurilor de diabet în rândul populaţiei şi trebuie definite clar categoriile cu risc de îmbolnăvire. Sunt necesare, totodată campanii de screening pentru diabet, iar aici mă refer cu precădere la rolul medicilor de familie în depistarea primară a diabetului.

Au fost înregistrate, după îmbolnăvirile cu SARS-COV2 şi cazuri de diabet insulino dependent chiar în rândul copiilor foarte mici. O explicaţie ar fi aceea că virusul a dat peste cap mecanismele de autoreglare ale organismului. Există şi situaţii în care glicemiile, după vindecarea de COVID, se reglează, însă, cum spuneam, sunt multe şi cazurile în care pacienţii rămân cu o oarecare formă de diabet care necesită tratament.

Pentru apariţia diebetului zaharat, au fost incriminate şi medicamentele administrate în tratamentul împotriva COVID, în special antiinflamatoriile steroidiene, acestea având ca efect advers creşterea glicemiei”, susține Dr. Terezia Mureşan, medic chirurgie generală şi specialist podolog

Dezbaterea cu titlul ,,Depistarea precoce a diabetului şi prevenția complicațiilorare loc la Centrul Cultural din Cugir, etajul I, în 8 noiembrie 2022, începând cu ora 16.00. La eveniment sunt aşteptaţi medici specialişti şi medici de familie din oraş, farmacişti şi pacienţi cu diabet.

Printre temele abordate amintim: importanţa prevenţiei complicaţiilor pacientului cu diabet; importanţa controalelor periodice şi a unei relaţii permanente dintre pacientul cu diabet şi medicii specialişti (cardiolog, urolog, podolog etc.) şi importanţa alimentaţiei bolnavului cu diabet.

Statisticile arată că, la nivel mondial, aproape jumătate de miliard de adulți (o persoană din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019 și se preconizează că numărul persoanelor bolnave va crește la 578 de milioane până în anul 2030. Unul din doi adulți cu diabet rămâne nediagnosticat, majoritatea suferind de diabet de tip 2.

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Detalii cu privire la eveniment: Dr. Terezia Mureşan,  0751.892.544

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 15 mai 2024: Ziua Porților Deschise, la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir vă invită să participați la prima ediție a Zilei Porților Deschise la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus, în data de 15 mai 2024, începând cu ora 10.00.

În sediul de pe strada Victoriei, Nr. 5 (fosta alimentară Zaharia) veți avea posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu familia Lotus, formată din seniori și profesioniști DAS Cugir, putând vedea la noi acasă cum se nasc interacțiuni între generații, cum se creează produse artizanale și mai ales amintiri, într-un mediu cald, profesionist și iubitor.

Vă așteptăm, așadar, să deveniți parte a centrului Lotus și să ne bucurăm, împreună, de o zi în familie!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir