Rămâi conectat

Administraţie

Marți, 15 martie 2016: Ședință extraordinară a Consiliului Local Cugir. Vezi ordinea de zi

cugirinfo.ro

Publicat

în

retele-canalizare-cugir-mar-2016Aleșii orașului Cugir sunt chemați în ședință extraordinară, mari, 15 martie 2016, pentru a lua în dezbatere și a aproba unele modificări la Proiectul “Reţele de canalizare menajeră şi apă în U.A.T. Cugir”, respectiv cheltuielile legate de proiect, în cadrul  Axei prioritare 1 – „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”, Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.

Potrivit Referatului de specialitate al administrației, încetează aplicabilitatea unei hotărâri a Consiliului local din 2016  privind aprobarea proiectului “Reţele de canalizare menajeră şi apă în U.A.T Cugir, judetul Alba” și cofinanțarea acestuia.

În acest sens, se modifică art.1 și art.2 din HCL nr.176/2015 prin care s-a aprobat proiectul “Reţele de canalizare menajeră şi apă în U.A.T Cugir” și cofinanțarea acestuia, care vor avea următorul cuprins:

Consiliul Local al Orașului Cugir aprobă proiectul cu titlul “Extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în UAT Cugir, judeţul Alba” și se aprobǎ valoarea proiectului nominalizat în sumă de 11.919.774,91 lei (inclusiv TVA).

De asemenea, se aprobǎ contribuţia proprie la proiectul “Extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în UAT Cugir, judetul Alba”, în valoare de 4.651.066,91 dupǎ cum urmeazǎ:

            – cheltuieli neeligibile: 3.480.545,84 lei

            – cheltuieli deficit de finanţare: 1.097.099,78 lei (fǎrǎ TVA)

            – contribuţia beneficiarului aferentă cheltuielilor  eligibile: 73.421,29 lei (fǎrǎ TVA)

Deoarece ritmul evaluării a fost unul accelerat având în vedere numeroasele aplicații care sunt depuse spre analiză, s-a impus adoptarea în regim de urgență a două hotărâri în acest sens, respectiv o hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate integrat şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul “Reţele de canalizare menajeră şi apă în U.A.T Cugir, judetul Alba”, şi cea de a doua hotarâre pentru aprobarea cofinanţării pentru proiectul “Reţele de canalizare menajeră şi apă în U.A.T Cugir, judetul Alba”.

Prin HCL nr. 176/2015, Consiliul Local Cugir a aprobat proiectul cu titlul “Reţele de canalizare menajeră şi apă în U.A.T Cugir, judetul Alba”, valoarea proiectului în sumă de 12.086.724 lei (inclusiv TVA) și a cofinanțării acestuia dupǎ cum urmeazǎ:

– cheltuieli neeligibile: 2.323.137 lei reprezentând TVA

– cheltuieli deficit de finanţare: 3.417.257 lei (fǎrǎ TVA)

– contribuţia proprie: 63.462 lei (fǎrǎ TVA).

În urma evaluării Aplicaţiei de Finanţare înregistrată cu nr. 19736 din 16.12.2015 la Autoritatea de Management POS Mediu şi a celor patru Protocoale de corecţie transmise de către AM POS Mediu s-a revizuit documentaţia, conform solicitărilor fiind necesare următoarele modificări:

– s-a eliminat din valoarea totala a proiectului suma de 50.390 lei inclusiv TVA aferenta partii de canalizare pluviala din contractele de dirigentie de santier si proiectare (avand in vedere faptul ca lucrarile de canalizare pluviala nu sunt eligibile)

– s-a eliminat din bugetul proiectului valoarea de 116.560 lei inclusive TVA, aferentă serviciului de audit;

În urma acestor modificări a rezultat o valoare totală a proiectului de 11.979.774,91 lei şi o valoare ne-eligibilă de 2.290.824 lei reprezentand TVA (19% şi 24%)

– valoarea de 117.996,84 lei fără TVA aferentă serviciilor: management de proiect şi publicitate au fost trecute pe neeligibil conform HG 678/2015 prin care toate cheltuielile realizate după data de 31.12.2015 vor fi suportate din bugetul local;

– s-a trecut pe neeligibil valoarea de 1.071.725,27 lei fără TVA aferentă corecţiilor financiare aplicate în urma verificării documentațiilor de achiziție;

– s-au trecut pe ne-eligibil valorile TVA calculate în urma modificărilor, respectiv 234.019,06 lei TVA nerecuperat (aferent corecţiilor financiare) şi 2.056.804,94 lei TVA recuperabil (aferent cheltuielilor eligibile)

Astfel se impune încetarea aplicabilităţii HCL nr. 41/2016 şi modificarea HCL nr. 176/2016 după cum urmează:

Încetează aplicabilitatea HCL nr. 41/2016 şi se modifică art.1 şi art. 2 din HCL nr.176/2015 după cum urmează:

Articolul 1. (1)Consiliul Local al Orașului Cugir aprobă proiectul cu titlul “Extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în UAT Cugir, judeţul Alba”

(2) Se aprobǎ valoarea proiectului nominalizat la alin.1 în sumă de 11.919.774,91 lei (inclusiv TVA).

Articolul 2. Se aprobǎ contribuţia proprie la proiectul “Extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în UAT Cugir, judetul Alba”, în valoare de 4.651.066,91 dupǎ cum urmeazǎ:

– cheltuieli neeligibile: 3.480.545,84 lei

– cheltuieli deficit de finanţare: 1.097.099,78 lei (fǎrǎ TVA)

– contribuţia beneficiarului aferentă cheltuielilor  eligibile: 73.421,29 lei (fǎrǎ TVA).

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.

Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.

După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.

În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir  folosite la autoturismele românești  Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.

Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și  care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.

„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră.  Această  recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat  brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir