Sport
Marius Lupu, golgheter CSO Cugir: „Cu concentrare maximă, trecem mai departe”
Gruparea de sub Drăgana a realizat, la finele sezonului regular din eșalonul terț, o performanță notabilă, devenind campioană a Seriei a IX-a din Liga a 3-a, lucru nemaiîntâmplat în Alba în ultimele două decenii, dar cele 90 de minute ale jocului tur, în Sălaj, au produs dezamăgire în tabăra “roș-albaștrilor”.
Urmează manșa retur, în care amfitrionii vor să întoarcă rezultatul (0-2) pentru a continua cursa spre Liga a 2-a, o eventuală calificare însemnând un duel cu învingătoarea dintre Unirea Dej și Minaur Baia Mare, remiză albă în tur. Așadar, se anunță 90 de minute încinse pe Arena “CSO”, cu gazdele ce speră într-o “remontada”, în caz contrar urmând vacanța pentru conjudețeni.
“În Sălaj am prins o zi mai proastă, trebuie să recunoaștem asta. Cu toate acestea, altfel stăteam lucrurile dacă marcam din situațiile avute când scorul era alb. Adversarii au speculat la maximum oportunitățile de care au beneficiat, au dat două goluri din două ocazii”, a spus Marius Lupu, golgheterul formației din Alba, cu 10 reușite.
Fotbalistul în vârstă de 21 de ani crede că CSO Cugir poate să învingă SCM Zalău, dar și să treacă în faza finală a barajului pentru accederea în eșalonul superior.
“Trebuie să fim motivați în această săptămână, să ne pregătim bine și să ne propunem să dăm totul pentru a trece mai departe. Nu este imposibil să ne calificăm. Din punctul meu de vedere, din ce am simțit în teren, Unirea Dej mi s-a părut mai puternică, în comparație cu SCM Zalău”, a adăugat vârful originar din Vadu Moților, ajuns la Cugir la începutul anului trecut, de la CSM Deva.
“Pot spune că mă așteaptă cel mai important meci din carieră, n-am mai evoluat într-o partidă de asemenea importanță. Firesc că mi-aș dori să marchez, dar cel mai mult ar conta să reușim să trecem mai departe, indiferent cine înscrie”, a adăugat Marius Lupu, cel ce a punctat în trei rânduri în această primăvară, acasă în derby “de Alba” cu CS Ocna Mureș 3-0, respectiv în deplasările de la Turda și Jucu (cu Sănătatea Cluj), golurile externe fiind decisive, pentru soarta punctelor puse-n joc (1-0 pentru CSO)
Cugirul a fost ultima dată pe a doua scenă în ediția 1992/ 1993, promovarea fiind realizată în stagiunea 1989/ 1990. În urmă cu 8 ani, mai precis în martie 2013, Alba a pierdut ultima reprezentantă în eșalonul secund, prin retragerea Unirii Alba Iulia, ce s-a și desființat în acel moment dureros și controversat. Ultima promovare la acest nivel a fost realizată de Minaur Zlatna, în campionatul 2000/ 2001, sub comanda lui Ștefan Fogoroși, adică acum două decenii!

Sport
Metalurgistul Cugir s-a despărțit de trei jucători. Ciprian Pahone, revine în conducerea „roș-albaștrilor”
Metalurgistul Cugir reprezintă cea mai longevivă divizionară terță din Alba, „roș-albaștrii” promovând pe a treia scenă fotbalistică în urmă cu 12 ani. Cugirenii au încheiat sezonul pe locul 2 în play-out, iar obiectivele în viitorul campionat vor fi unele mai îndrăznețe. Asta, întrucât, în conducerea echipei de seniori a revenit, după câțiva ani, Ciprian Pahone.
Astfel, gruparea de sub Drăgana va începe, la toamnă, a 13-a stagiune consecutivă în Liga 3, avându-l pe banca tehnică tot pe Lucian Itu (46 de ani). Acesta, un simbol al fotbalului cugirean, a fost instalat în funcția de antrenor principal în 2019, în urmă cu 6 ani, și este cel mai vechi antrenor în funcție din județ (asta chiar dacă nu figurează ca antrenor principal în acte, unde apare Ion Ilie, posesor al licenței A UEFA).
În această perioadă se poartă tratative pentru întărirea lotului, asta pentru a ridica ștacheta, respectiv o calificare în play-off, unde a mai fost în urmă cu două sezoane. Nu sunt departe vremurile în care Metalurgistul Cugir a fost prezentă la barajele semifinale de promovare, în 2021 cu SCM Zalău și în 2022 cu Minaur Baia Mare, ambele pierdute.
Reunirea lotului este prevăzută peste o lună, mai precis în 14 iulie, pregătirea care se desfășoară pe plan local incluzând și un cantonament centralizat. Pe lângă portarul Herlea (plecat la CSM Unirea Alba Iulia), cugirenii au încheiat conturile și cu R. Păcurar și Onaci, dar cu singuranță vor mai fi și alte plecări, asta în funcție și de jucătorii care vor fi înregimentați în această vară.
Sport
Alergătorii cugireni Vasile Hârjoc și Gheorghe Hăprean, primii la Campionatul Național de Cros pentru Atleți Masters
Recent, la Cocorăștii Mislii – Județul Prahova, a avut loc Campionatul Național de Cros pentru Atleți Masters, competiție la care au luat parte sportivi din toate zonele tării, pe categorii de vârstă de la +35 pana la +90 ani – feminin și masculin.
Distanța de parcurs a fost de 8 km pentru atleții de la categ. +35 pana la categ. +65 ani inclusiv și de 6 km peste vârstă de +70 ani .
Din județul Alba au participat atleti de la C.S. „Metalurgistul” Cugir (antrenor prof. Gheorghe Hăprean) prin alergătorii: Călin Morar – categ. +35 ani – proba 8 km – locul II; Călin Giurgiu Iosif – proba 8 km – locul III – categ. +45 ani; Gheorghe Hăprean – proba 8 km, locul I – categ. +60 ani și Vasile Hârjoc – proba 6 km – timpul obtinut 32 min. 21 sec. – locul I la categ. +70 ani.
De la C.S. „Mica Romă” Blaj a participat Adrian Deac – categ. +45 ani – locul II, iar C.S.M.Unirea Alba Iulia l-a avut reprezentant pe Ilie Cioca – categ. +80 ani – proba 6 km, timpul obținut 35 min. 25 sec. – locul I.
În zilele de 4 și 5 iulie 2025, la Stâna de Vale – jud. Bihor va avea loc Campionatul Național de Alergare Montană și etapa de cupă europeană, probele fiind de 11 km și 33 km cu diferența pozitivă de nivel de 1350 m.
Constantin PREDESCU
Sport
Sahistul cugirean Teodor Hentea, locul 5 la „Educație prin șah”, de la Alba Iulia. Ovidiu Crăciun, vicecampion național la turneul desfășurat la Geoagiu-Băi
Sâmbătă, 14 iunie, în incinta „Carolina Mall”, din Alba Iulia, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului „Educație prin șah”, inițiat de Federația Română de Șah.
La startul competiției de la Alba Iulia, au participat 143 de copii, printre ei aflându-se și 6 juniori legitimați la Clubul Sportiv Metalurgistul Cugir. Cel mai bun rezultat obținut de un sportiv cugirean, a fost obținut de Teodor Hentea, care s-a clasat pe locul 5 din 25 de participanți, la grupa clasei întâi.
În perioada 9-16 iunie 2025, s-au desfășurat la Geoagiu Băi campionatele naţionale de veterani la șah clasic, șah rapid, șah blitz și dezlegări. La această manifestaţie a perseverenţei în pregătire, în studiu și competiţii care se măsoară la unii participanţi în mii de ore, au fost prezenţi și 7 sportivi legitimaţi la Metalurgistul Cugir.
Participanţii la o astfel de competiţie sunt împărţiţi în două grupe de vârstă, cei între 50 și 65 de ani și cei peste 65 de ani. La șah clasic au fost 34 de participanţi, dintre care 2 maeștri internaționali, un maestru FIDE, 4 maești naţionali, 11 candidaţi de maestru, precum și antrenorul multiplei campioane naţionale Corina Peptan, timișoreanul Cornel Păscălău.
La finalul concursului, la grupa de +50 de ani, maestrul național Ovidiu Crăciun, reprezentând Metalurgistul Cugir, a terminat pe locul 2, fiind neînvins, cu un punctaj de 5 puncte din 6 partide. Maestrul Ovidiu Crăciun a fost desemnat de Federația Română de Șah, sarcina de selectare și de arbitrare a concursului de dezlegări. La această grupă, câștigător a fost Marian Zaim, iar pe locul 3 s-a clasat Gheorghe Antohe.
La grupa de +65 de ani cel mai bun rezultat al unui sportiv din Cugir a fost cel al lui Doru Jiroș care a încheiat concursul pe locul 6, cu un punctaj de 4.5 puncte din 7 partide, realizând o creștere de 14 puncte a coeficientului valoric ELO. Câștigători au fost Dorin Lazăr (originar din Aiud), Aurel Ştirb și Ervin Mozeș.
La concursul de dezlegări s-au prezentat 21 de participanţi. Transcrierea greșită a soluţiilor pe foaia de concurs l-a privat pe domnul Rădiţoiu de ocuparea locului 2.
Chiar și așa, punctajul cumulat de 18.5 puncte, l-a plasat pe locul 4, un rezultat foarte bun care arată tendinţa de creștere a valorii șahistului cugirean, datorită pregătirii și participării la toate competiţiile de acest gen care au fost organizate și la Cugir: International Solving Contest, campionatul naţional al Israelului și campionatul naţional al Frantei.
Un rezultat foarte bun a realizat și la concursul de blitz terminând competiţia pe locurile 5-8 și un câștig de 31 de puncte ELO.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)