cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Maria Grapini: impozitul forfetar nu va mai fi în 2013 la fel cu cel din 2009.

Maria Grapini: impozitul forfetar nu va mai fi în 2013 la fel cu cel din 2009.

Publicat în 07.01.2013 la ora 12:40

Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini a confirmat că se lucrează la reintroducerea impozitului forfetar, aşa cum a afirmat și premierul Victor Ponta, și susține că nu vom mai avea „acea nebunie“ care a fost în urmă cu trei ani.

Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a confirmat presei că a avut o discuţie de principiu cu premierul Victor Ponta pe tema introducerii impozitului forfetar, dar a precizat că „nu va fi acea nebunie creată în 2009 în urma căreia au fost decimate IMM-urile“.
Impozitul forfetar, supranumit şi impozit minim, este o taxă pe venituri pe care firmele o plătesc chiar dacă nu au realizat venituri. Contribuabilii declară cifra de afaceri (vânzările) din anul anterior şi plătesc impozit în funcţie de acel cuantum, chiar dacă suma a fost egală cu zero. Există tranşe fixe de impozit, iar prima tranşă începe cu zero, nu cu o anumită sumă a cifrei de afaceri, astfel că nimeni nu este scutit de la plata acestuia. Impozitul se numeşte forfetar tocmai pentru că este plătit înainte ca veniturile să fie realizate.

Vor fi taxate doar anumite servicii

„Am discutat, într-adevăr, cu premierul, şi este vorba despre un impozit forfetar în servicii, şi numai în anumite servicii, nu cum s-a aplicat în 2009 la toate categoriile de firme. Atunci, în urmă cu trei ani, au intrat la grămadă firme din industrie, din construcţii, din toate zonele. Acum este vorba despre acele sectoare nefiscalizate sau care nu plătesc taxe declarând venituri zero ori pierderi, şi poate că soluţia acolo ar putea să fie un impozit forfetar. Desigur, varianta aceasta o vom analiza împreună cu partenerii noştri din mediul privat, ca să putem lua o decizie. În orice caz nu va mai fi acea nebunie creată de impozitul minim din 2009“, ne-a declarat Maria Grapini.
Reamintim că Grapini avertiza, în aprilie 2009 (cu puţin timp înainte să se aplice impozitul forfetar) că acest gen de taxare „va pune perna pe gura IMM-urilor“, după care, într-adevăr, câteva mii de firme mici şi mijlocii au fost desfiinţate.

Cine va plăti noul impozit

Chiar dacă ministrul Maria Grapini nu a detaliat despre ce servicii este vorba, din afirmaţiile premierului putem deduce că sunt vizate firmele din turism. Hotelierii şi mai ales deţinătorii de restaurante ori altfel de unităţi de alimentaţie publică vor plăti impozitul forfetar. Este ştiut că foarte multe unităţi din acest domeniu realizează vânzări consistente, dar apoi declară cifre de afaceri zero sau apropiate de zero, astfel că nu plătesc impozite pe venit. Forfetarul le va lua banii indiferent de declaraţiile lor.

Acest articol a fost citit de 325 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.