cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Marele fizician Albert Einstein celebrat la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Marele fizician Albert Einstein celebrat la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Publicat în 15.03.2016 la ora 16:12

einstein-celebrat-la-cugir-mar-2016Elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir  au aniversat, ieri, 137 de ani de la nașterea  unuia dintre cei mai mari fizicieni ai secolului XX, Albert Eintein. 

La sediul Cabinetului Documentare Informare al amintitei instituții, alături de cele două profesoare Serafina Oarga și Tatiana Ungurianu, elevii au prezentat referate, au vizionat prezentări powerpoint și documentarul B.B.C.privind viața marelui fizician și contribuția sa în fizică legată de teoria relativității restrânse, publicată în anul 1905.

Elevii au avut ocazia să se documenteze în legătură și cu alte contribuții ale celebrului savant, cum ar fi: cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziției atomice, etc. Cea mai cunoscută formulă a lui Einstein este E=mc² , care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secțiunea din fizică care studiază energia nucleară.

Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei. A fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu căruia îi aparținea. Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii. Fizicianul Albert Einstein s-a născut la 14 martie 1879, în localitatea Ulm din Germania.  A primit cetățenie  americană în 1940, a fost profesor universitar la Berlin și la Princeton, în 1921 fiindu-i decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Einstein a murit la 18 aprilie 1955, la Princeton, SUA.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 82 ori

Marele fizician Albert Einstein celebrat la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *