cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Manifestări prilejuite de împlinirea a 41 de ani de la darea în folosință a Transfăgărășanului

Manifestări prilejuite de împlinirea a 41 de ani de la darea în folosință a Transfăgărășanului

Publicat în 19.08.2015 la ora 11:22

transfagarasan-via-sacraSâmbătă 15 august 2015 au avut loc, pe Transfăgărăşan, în cadrul proiectului „Transfăgărăşan-Via Sacra”, manifestări legate de sărbătorirea a 41 de ani de la darea în folosinţă a acestui drum, dăltuit în munţi, menit să dăinuie peste veacuri şi milenii.

Această construcţie monumentală se regăseşte în marea epopee a poporului român, în clădirea propriei civilizaţii asigurându-și continuitatea pe aceste meleaguri.

Potrivit col.(rz.) dr. ing. Constantin Avădanei din Cugir, manifestările au început din capătul de sud al Transfăgărăşanului, din localitatea Arefu, prin vizitarea diferitelor obiective turistice, au continuat cu traversarea tunelului de la Bâlea Lac şi primirea delegaţilor de către reprezentanţii aflaţi pe versantul nordic al drumului.

Pe traseu s-au difuzat turiştilor plachete, cocarde şi alte suveniruri, simboluri ale măreţei construcţii, confecţionate de dr. ing. Constantin Avădanei şi Finta Pavel.

Activitățile au continuat în localitatea Cârţişoara prin desfăşurarea unui simpozion, în mai multe locaţii, eveniment organizat şi moderat de dr. ing. Constantin Avădanei.

Un moment important la constituit vizitarea muzeului „Badea Cârţan”, unde s-au prezentat lucrări legate de această personalitate a locurilor.

A urmat la căminul cultural, vizitarea unei expoziţii de pictură şi postere, intitulată „Floarea de colţ”, operă a poetului Ion Bratu, loc undea s-a desfășurat și lansarea de carte, un volum de poezie intitulat „Tentaţia sintezei”, avându-l ca autor pe colonelul în rezervă Ion Bratu. Au fost prezentate şi celelalte lucrări din cadrul simpozionului, ce au adus la lumină aspecte legate de oameni şi locuri care au marcat istoria Ţării Făgăraşului: Gheorghe Lazăr, Gheorghe Şincai, Constantin Brâncoveanu, Negru Vodă.

Printre autori menţionăm: poetul Ion Bratu, dr. Ing. Constantin Avădanei, Pavel Finta, Georgeta Bălan (Brăila), Dana-Marinela Lupică (Sibiu) ș.a.

Manifestările s-au încheiat cu predarea ştafetei Transfăgărăşanului la Primăria Cârţişoara, către Primăria Arefu, care o va păstra până în 2016, la aceeaşi dată.

De menționat că printre invitații de onoare s-a aflat și o delegaţie spaniolă, condusă de prof. univ. dr. Jacinto Rivera de Rosales, decanul facultăţii de filozofie, din cadrul universităţii din Madrid.

„La muzeul ,,Badea Cârţan” am întâlnit o familie de oieri, în frunte cu Ioan Cânduleț, care îşi poartă turmele de oi de o parte şi de alta a Transfăgărăşanului. De la ei am aflat aspecte interesante despre tradiţii şi obiceiuri ale acestor locuri, dar şi informații legate de dificultăţile întâmpinate în lupta cu muntele. Relatările lor ne-au introdus într-o atmosferă specifică celei descrise în balada ,,Mioriţa”, operă a marelui poet anonim al poporului român’’, a afirmat Constantin Avădanei.

Acest articol a fost citit de 207 ori

Manifestări prilejuite de împlinirea a 41 de ani de la darea în folosință a Transfăgărășanului
5 (100%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.