Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Mâine, 28 mai 2017, la Loman are loc etapa pentru comunitățile din Cugir și Sebeș a Festivalul „Cultură pentru Cultură”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Centrul de Cultură „Augustin Bena” – Alba şi-a propus să promoveze începând din acest an un nou concept de educaţie artistică, turistică şi culturală prin toate activităţile şi proiectele pe care le-a stabilit în acest an.

Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, cuprinde astfel o serie de activităţi ce au ca scop tocmai educaţia artistică, culturală dar şi turistică a publicului.

Etapele festivalului conţin şi o parte în care membrii juriului explică publicului, după fiecare reprezentaţie a comunităţilor participante la concurs, atât punctele bune, cât şi punctele care necesită o reanalizare. Astfel, comunităţile locale, dar şi publicul prezent, pot auzi direct de la juriul specializat concluzii şi recomandări cu privire la promovarea, conservarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti.

O altă componentă importantă promovată din 2017 este educaţia turistică şi cultivarea spiritului de protejare a naturii deoarece majoritatea evenimentelor culturale se desfăşoară în spaţii deschise, în natură. Astfel, la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a fost înfiinţată „Poliţia Naturii”, un grup simbolic care are scopul ca într-un mod inedit să educe turistic, să sensibilizeze şi să conştientizeze participanţii la evenimentele culturale că trebuie să protejeze natura.

Prima acţiune a acestei „patrule” simbolice a avut loc la prima etapă a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri „Cultură pentru Cultură” de la Negrileasa, unde a încercat să le explice participanţilor că se află într-o arie protejată şi trebuie să protejeze această minune a naturii. Toată echipa organizatorică a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” a purtat ecusoane de această dată cu însemnul ,,Poliţia Narciselor” şi a purtat discuţii directe cu participanţii legate de ariile protejate şi de degradarea acestora, prin intervenţia omului.

„Ne dorim ca prin acţiunile noastre culturale să contribuim şi la educaţia artistică, culturală dar şi turistică a publicului. Vrem ca publicul nostru să dobândească cât mai multe informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile autentice, despre valorile culturale dar şi să înveţe să protejeze natura. Având în vedere că acţiunile noastre au loc în zone naturale credem că este importantă şi educarea turistică, sensibilizarea şi conştientizarea publicului privind importanţa protejării naturii” a spus Alexandru Pal – managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă, duminică, la Loman, unde publicul se va întâlni cu obiceiuri tradiţionale, dansuri, muzică vocală şi instrumentală tradiţională, meşteşuguri şi gastronomie tradiţională din zona geografică Sebeș-Cugir. Festivalul este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%).

Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se va desfăşura în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului va avea loc la Alba Iulia în 9 iulie.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Apă potabilă cu cisterna pentru locuitorii din Săliștea Deal și zonele înalte din Săliștea și Tărtaria

cugirinfo.ro

Publicat

în

Locuitorii din Săliștea Deal și din zonele înalte din Săliștea și Tărtăria primesc apă potabilă prin intermediul unei cisterne mobile, a anunțat APA CTTA Alba.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii ca din cauza debitului de apă scazut captat de la Săliștea, nu poate asigura furnizarea apei potabile in Săliștea Deal iar în Săliștea și Tărtaria în zonele înalte ale acestor localitati.

Sucursala Cugir va asigura apă potabilă locuitorilor din aceste localitati prin intermediul unei cisterne mobile pentru cerințe de consum uman și de igienă, la solicitarea Primariei.

Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 22 de ani a decedat, după ce s-a înecat într-o baltă din Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

Tragedie la Șibot. Un tânăr de 22 de ani din localitate s-a înecat într-o baltă după ce a rămas blocat în mâl.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru extragerea unei persoane dintr-o baltă, în localitatea Șibot. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre o persoana de sex masculin, posibil înecată. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x autospecială scafandri cu barca și 1 EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. A fost extrasă din baltă o persoană blocată în mâl, de sex masculin, de aproximativ 22 ani. Persoana se află în stop cardio-respirator, s-au început manevrele de resuscitare”, a mai transmis ISU Alba.

UPDATE 2: „Din nefericire persoana nu a răspuns manevrelor de resuscitare fiind declarat decesul acestuia de către echipajele medicale”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Duminică, 25 august 2024: Festivalul Prunelor de la Ceru Băcăinți – Bulbuc, ediția a III-a

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 25 august 2024, de la ora 14:00, va avea loc cea de-a III-a ediție a Festivalului Prunelor, la Ceru Băcăinți – Bulbuc, o petrecere câmpenească în cinstea toamnei, un eveniment dedicat promovării tradițiilor culinare și culturale zonale.

Activitatea culturală de la Ceru Băcăinți-Bulbuc are ca scop păstrarea obiceiurilor tradiționale, cu ocazia venirii toamnei și totodată, sărbătorind culesul prunelor. Organizatorii și invitații speciali vă vor întâmpina cu brațele deschise. Este momentul perfect pentru a explora bogăția culinară pe bază de prune și pentru a descoperi secretele gastronomiei tradiționale.

Dincolo de gustul lor natural, prunele pot fi transformate în preparate cu arome și texturi inedite. La Festivalul Prunelor, veți avea ocazia să degustați o varietate de delicii culinare, de la plăcinte cu prune, până la lictaruri și palincă, băutură tradițională cu putere și personalitate. Pentru cei interesați să învețe arta preparării mâncărurilor tradiționale din prune, vor fi organizate demonstrații gastronomice.

Evenimentul va culmina cu un spectacol folcloric ce va cuprinde momente artistice de neuitat. Veți avea ocazia să vă bucurați de reprezentații ale unor artiști talentați, în prezentarea Vărului Săndel, nelipsit de la Festivalul Prunelor de la Ceru Băcăinți.

Programul zilei va cuprinde:

• Deschiderea oficială a evenimentului
• Degustarea preparatelor pe bază de prune (plăcinte, lictar, palincă)
• Demonstrații de gastronomie tradițională

SPECTACOL FOLCLORIC EXTRAORDINAR alături de:

VĂRU’ SĂNDEL
Cosmin Marta
Costi Dumitru
Florica Tomoioagă
Răzvan Năstăsescu
Ancuța Matei-Olar
Eugen Mihăilă
Diana Selagea
Nică și Romică Porcar
Lavinia și Sonia Zamfir
Costinel Pasc – vioară
Adrian Bota


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir