Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Luna internaţională a bibliotecii la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

galeriile-toamnei-david-prodan-cugir-2015La sediul C.D.I. (Centrul de Documentare şi Informare) de la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir, a luat start ciclul de activităţi din cadrul proiectului educaţional „Luna internaţională a bibliotecii – Lectura, rază de lumină”.

Sub îndrumarea cadrelor didactice Serafina Oargă – profesoară de filosofie şi Tatiana Ungurianu – profesor documentarist, elevi din clasele IX-XII au realizat picturi sub tematica „Galeriile Toamnei”, au decupat şi colorat semne de carte şi au scris referate privind descrierea anotimpului toamna în operele scriitorilor români. O altă activitate desfăşurată cu elevii clasei a XI-a B a surprins aspecte ale filozofiei poetului Lucian Blaga. Pornind de la biografia poetului, sub denumirea de „Filozofia religiei – Mit şi magie”, elevii au dezbătut aspecte din teoria filozofică a poetului Blaga privind problematica existenţei omului, viziunea metafizică a poetului concentrată pe ideea de mister şi relativitatea cunoaşterii, au reflectat asupra ideii Marelui Anonim impusă de filozof, ca fiind misterul suprem şi centrul metafizic al existenţei. Discuţiile vor continua cu teme filozofice privind dualismul existenţial, omul între lume şi transcendenţă, cunoaşterea paradisiacă şi luciferică sau ideea impusă de Blaga, că omul este sortit creaţiei şi are un destin creator permanent.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, participantă ca ambasador Erasmus la cursul de formare „Eco logic all” din Polonia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Prof. Nicoletta Huștiuc, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir a fost prezentă  între 23 și 30 iunie 2024 la cursul de formare „Eco logic all” oferit de Asociația Atic România în colaborare cu  IKDS Warsaw, Polonia.

„În calitate de ambasador Erasmus am reprezentat România alături de alți doi participanți, contribuind cu toții la seara culturală prin prezentarea unor delicii culinare tradiționale și alte detalii specifice țării noastre: semne de carte, cusături tradiționale, steaguri”, mărturisește Nicoletta.

Cursul a reunit 26 de participanți din șapte țări: Spania, Italia, Franța, Grecia, Polonia, Macedonia de Nord, Ungaria și Bulgaria.

Potrivit profesoarei, activitățile au fost foarte bine organizate, fiecare zi fiind presărată cu jocuri și exerciții de cunoaștere, de socializare și energizante. De asemenea, activitățile de învățare au fost diverse, variind de la dezbateri și întâlniri eco online, la crearea de postere din materiale reciclabile, seri culturale, vizionări de filme eco, discuții, completarea hărților cu traseul hainelor purtate de participanți, vânătoare de comori eco, plimbări prin natură, discuții în pădure și exerciții de prietenie.

„Un aspect important abordat în cadrul cursului a fost discutarea și aplicarea principiilor celor 5 R: (Refuză, Redu, Reutilizează, Reciclează, Recuperează). Am lucrat în echipe internaționale la realizarea unor obiecte din materiale reciclabile, iar echipa mea a creat o geantă Erasmus+ din astfel de materiale, demonstrând astfel importanța și posibilitățile de reutilizare. Nu au lipsit nici dezbaterile în echipe sau în plen legate de importanta activităților eco, reducerea consumerismului s.a.

Prin aceste activități, participanții au aflat despre provocările și soluțiile legate de risipa de mâncare și reciclarea selectivă în Europa, împărtășind diverse aspecte și practici din țările lor de origine”, ne-a relatat Nicoletta Huștiuc.

Aceasta a dorit să mulțumească programului Erasmus+ pentru oportunitatea oferită și a recomandat tuturor să participe la astfel de minunate experiențe internaționale de învățare, fie în context formal, fie informal.

„Aceste cursuri nu doar că ne îmbogățesc cunoștințele, dar ne oferă și șansa de a lega prietenii internaționale și de a contribui la un viitor mai sustenabil”, a conchis profesoara din Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Adolescența si tentațiile verii, la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În preajma vacanței de vară, o ultimă activitate extrașcolară din acest an de învățământ a avut loc la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, unde a fost invitată psiholog Ancuța Mizgai, la inițiativa profesoarei de istorie, Gabriela Urs.

La începutul activității, directorul instituției, prof. Ionuț Iancu a mulțumit invitatei zilei care, cu profesionalism, a răspuns fără ezitare, solicitărilor venite din partea școlii, pentru a aborda tematici specifice

adolescenților.
Astfel, sub deviza „Adolescența și tentațiile verii”, a avut loc, o acțiune inedită cu scop de informare a tinerilor despre capcanele nevazute ale timpului liber, despre cum sa decidă înțelept și să nu se lase atrași în situații care pot fi nocive pentru ei.

În discutiile avute cu elevii, Ancuța Mizgai a punctat importanța împletirii activităților care aduc satisfacții imediate (petreceri, festivaluri, tabere) cu activități care aduc satisfacții în timp ( citit, implicarea în actiuni de voluntariat, participarea la școlile de vara), explicând toate aceste nevoi, detaliindu-le.

Se știe că tinerii vor ca activitățile de vacanță să fie marcate de lucruri noi, cât mai ieșite din comun, vor să aibă ce povesti când se intorc din vacanță. Este un moment prielnic de a-și face noi prieteni. Dupa un an de muncă își doresc distracție, activități pentru tineri cu adevarat „fun”, care să îi scoată din starea de confort și care să îi captiveze.

În vacanța de vară pot simți cu adevarat independența. Astfel părinții le pot dezvolta independența, impunând mai puține reguli și un program pe care să și-l faca ei. Nu exista copii care să nu-și asume responsabilitatea. Este o nevoie masiva a lor. Acum este momentul să își asume responsabilitatea pentru activitatile pe care chiar ei și le aleg. Cu toate acestea ei nu se gândesc la partea grea a vieții de adult. Se gândesc strict la a face doar ceea ce vor, la a-și lua propriile decizii și de a vedea dacă se pot descurca singuri.

„Este un moment propice pentru a va acorda timp vouă, pentru o mai buna autocunoaștere, pentru a identifica noi aptitudini, sau arii de interes, toate cu rol major în alegerile ce le veți face în viitorul apropiat, pentru drumul care vi se deschide o data cu absolvirea liceului, așadar profitați de această vacanță în sensul bun. Educativ înseamna „pe românește” „să nu pierdeți timpul”, adică să adaugați personalității și formarii voastre cel puțin o trăsătura care vă va face mai eficienți pe plan interuman, social sau de ce nu, în câmpul muncii”, a ținut să precizeze psihologul Ancuța Mizgai.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

166 de elevi și 33 de profesori, care au contribuit la clasarea orașului Cugir pe podiumul competițiilor școlare, premiați în cadrul „Galei Performerilor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, la Centrul Cultural Valentin Uritescu din Cugir a avut loc „Gala Performerilor”, eveniment dedicat elevilor și profesorilor cu rezultate la olimpiadele județene și naționale. Finalul anului școlar 2023-2024 a fost cel mai bun prilej pentru administrația publică locală din Cugir să premieze performanța.

Anul acesta, ne mândrim cu 166 de olimpici și 33 de profesori care au contribuit în mod decisiv la clasarea orașului Cugir pe podiumul competițiilor școlare. Performerii au primit recunoștința si aprecierea comunității locale, fiind recompensați pentru rezultatele lor cu premii în bani, diplome și câte un „Catalog al Performerilor” oferite de către primarul Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și directorul Centrului Cultural Valentin Uritescu, Diane Dobrean.

„Efortul și dedicarea de care ați dat dovadă ne onorează! Ne bucură rezultatele voastre la competițiile școlare la care ați participat și ați obținut rezultate remarcabile pe parcursul anului școlar 2023-2024. Ați muncit pentru aceste rezultate de perfomanță și ați dovedit tuturor că orașul nostru se poate mândri cu tineri valoroși, dornici de cunoaștere, serioși si dedicați. Sunteți o sursă de inspirație pentru colegii voștri care vor dori să parcurgă această cale spre succes. Rezultatele voastre denotă faptul că puteți obține performanță și v-ați dovedit, în primul rând vouă, că aveți spirit de învingător. De aceea vă îndemn să fiți perseverenți și să continuați pe aceeași direcție. Pe lângă cunoștințele pe care le dobândiți, vă modelați într-un fel care vă va permite în viață să vă atingeți obiectivele și să nu renunțați în fața provocărilor. Să fiți recunoscători oamenilor care au crezut în voi și v-au susținut, respectiv cadrelor didactice și parinților pentru că v-au oferit sprijin, motivație și înțelegere, condiții necesare pentru performanță. După finalizarea studiilor universitare, ne dorim să vă întoarceți acasă, în Cugir, pentru că avem nevoie de tineri ambițioși și valoroși, care să aducă dezvoltare în orașul nostru. Prin dedicarea de care ați dat dovadă dar și prin cunoștințele și experiențele pe care le veți dobândi, putem creea împreună, un oraș mai bun. Stimați profesori, faptul că orașul Cugir se poate mândri cu rezultate de performanță din acest catalog se datorează dumneavoastră, celor care, zi de zi, transmiteți cunoaștere, inspirație și dorință de muncă pentru elevi. Apreciem profesia dumneavoastră ca fiind una dintre cele mai onorabile și mai responsabile. Educația pe care dumneavoastră o transmiteți șlefuiește viitorul nostru, al tuturor. Succesele elevilor nu ar fi fost posibile fară sprijinul dumneavoastră! Vă felicităm pentru rezultatele obținute în anul școlar 2023-2024 și vă mulțumim pentru contribuția pe care ați adus-o la succesul elevilor noștri. Vă asigurăm că noi, administrația locală, depunem toate eforturile pentru creșterea calității mediului de învățare și vom continua să susținem educația. Vă dorim tuturor, elevi și profesori, mult succes și aceeași perseverență în activitățile viitoare!”, a transmis primarul Adrian Teban.

În cadrul Galei Performerilor au fost premiați 166 de elevi, respectiv olimpicii și cei mai buni elevi din școli pentru:

– rezultate și participări la etapă națională a olimpiadelor- 15 elevi cu rezultate de excelență
– cei mai buni elevi din școli
– rezultate la etapa județeană a olimpiadelor școlare, de mențiuni la etapa județeană a olimpiadelor
– rezultate la Olimpiada sportului școlar la şah şi fotbal.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir