Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Lucrările la podul peste râul Mureș de la Acmariu, finalizate la 5 ani de la startul lucrărilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Lucrările la podul peste râul Mureș din localitatea Acmariu, care va facilita transportul locuitorilor comunei Blandaiana și din alte localități apropiate, va fi finalizat abia în 2024, după aproape 5 ani de la demararea lucrărilor.

Podul care urmează să conecteze direct localitățile Acmariu și Balomiru de Câmp este cea mai importantă investiție din comuna Blandiana realizată în ultimii 20 de ani.

Primul termen de dare în folosință a fost anul 2020, dar, după amânări succesive, s-a ajuns ca proiectul să fie dus până în anul 2024. Podul în cauză, integrându-se în Drumul Comunal 57, va conecta Drumul Județean 107A cu Șoseaua Europeană E68, distanța dintre cele două artere devenind de aproximativ 4 kilometri.

În prezent, pentru a ajunge din satul Acmariu în satul Balomiru de Câmp, este necesară parcurgerea unei rute ocolitoare, prin Vințu de Jos, rută adiacentă care însumează aproximativ 24 de kilometri. Podul este, astfel, o necesitate pentru locuitorii din zonă.

Podul va avea, în final, trei deschideri și o lungime de aproximativ 122 de metri. Lucrarea prevede realizarea de trotuare și sistem de iluminat, dar și lucrări aferente scurgerii apelor pluviale, guri de scurgere, șanțuri, lucrări de semnalizare și siguranța circulației.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Primarul comunei, Nicolae Gherman, susține că se lucrează intens la pod, dar că activitatea va fi oprită pe perioada sărbătorilor și a sezonului rece. „Autorizația de construcție expiră în iunie 2024.

Până atunci, podul va fi finalizat”, a declarat Nicolae Gherman. Potrivit acestuia, costurile investiției s-au majorat cu circa 1 milion de euro, ajungându-se la un total de peste 3 milioane de euro.

În urmă cu câteva luni, acesta declarase pentru ziarul „Unirea” că investiția ar fi trebuit să fie gata în noiembrie 2023. Primarul spune că întârzierile s-au datorat pandemiei de COVID-19, când nu s-a lucrat timp de un an și jumătate, iar apoi creșterii prețurilor materialelor de construcție, ceea ce a ridicat foarte mult costul final al investiției.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Nicolae Furdui Iancu, prezent la inaugurarea Școlii Primare și a Grădiniței din satul Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Evenimentul de inaugurare a Școlii Primare și Grădiniței din satul Balomiru de Camp, comuna Șibot, județul Alba, a avut loc în prezența artistului Nicolae Furdui Iancu, îndrăgitul cântăreț de muzică populară și fost învaățător, care a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a vizita școala și grădinița, petrecând câteva ore alături de elevii și dascălii din sat.

Lucrările de renovare au avut loc în intervalul iunie 2023 – ianuarie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 150.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 122.000 EURO, iar contribuția Primăriei Comunei Șibot fiind de 28.000 EURO (prin achitarea manoperei muncitorilor).

Așteptarea a meritat, la fel și efortul de echipă al celor 40 de companii private care au contribuit cu materiale de construcții și varii dotări, personalului școlar și părinților voluntari. Astăzi, școala și grădinița din Balomiru de Camp le oferă celor 22 copii inscrisi conditii excelente. Aproape totul e nou: cladirea e termoizolata si tencuita, are tamplarie PVC si geamuri noi, acoperis nou, porti din fier forjat, curte pavata si loc de joaca. Atmosfera, incepand de pe hol pana in cele doua sali de clasa, cancelarie si grupuri sanitare, este cu totul alta, data fiind voiosia peretilor, precum si calitatea pardoselilor, noilor corpuri de iluminat si mobilierului innoit.

Întalnirea cu copiii din Balomiru de Camp mi-a trezit multe amintiri frumoase de pe vremea cand eram si eu invatator – o meserie vie si sfanta, caci munca ta devine piatra de temelie pentru viitorul lor. Numai ca, pe atunci, scoala in care eu am invatat nu era asa frumoasa. Pentru mine a fost o mare bucurie sa vad in ce conditii invata acesti copii, odata ce scoala le-a fost renovata de Asociatia BookLand. Unde mai pui ca, la sat, au parte de aer curat, de peisaje superbe, de bunici alaturi… Iubesc zona Apusenilor! Am si eu o mica ferma in satul in care m-am nascut, in Poiana Sohodol, unde merg saptamanal si muncesc, efectiv, ca un taran. Caci intoarcerea la natura e salvatoare! Simt ca intoarcerea la radacini imi da viata. Fara satul romanesc, noi n-am avea identitate. Si eu tin la identitatea romaneasca!” – Nicolae Furdui Iancu, Cantaret de muzica populara, fost Invatator & Ambasador BookLand.

„Dragi prieteni de la Bookland, in numele intregii comunitati doresc sa exprim sincerele noastre multumiri pentru generozitatea si sprijinul neconditionat oferit in cadrul acestui proiect important de renovare si reabilitare a scolii noastre. Pana in luna decembrie 2022, nici nu visam ca exista vreo sansa sa renovam scoala din cauza numarului scazut de elevi si lipsei resurselor financiare. Dumnezeu ni v-a scos in cale! A fost un proiect greu, uneori a fost mult stres, dar minunatele rezultate obtinute sunt tot ceea ce conteaza. Reparatiile pe care le vedem astazi nu sunt doar pereti zugraviti sau ferestre noi, ci sunt o investitie in viitorul nostru colectiv. Ele reflecta valoarea pe care o acordam educatiei si potentialului fiecarui copil de a-si construi propriul sau drum catre succes si implinire personala. Sunt convinsa ca, daca ar exista mai multe asociatii precum Asociatia BookLand, din imposibil totul s-ar transforma in posibil!” – Irina Boc, Director Scoala Gimnaziala „Iosif Sarbu” Sibot – Structura Balomiru de Camp.

„Cu 100 de ani la activ si 22 de copii in prezent, Scoala Primara si Gradinita din Balomiru de Camp ne-a spus, inca de la sosire, povesti despre un trecut glorios, in care pe podele si in curtea verde tropaiau mult mai multi pasi veseli. Din vara, pana nu demult – in timp ce ii scoteam frumusetea la iveala, usor-usor – tot povestind, a inviat sub mainile noastre! A prins culoare, suflet si energie, nerabdatoare sa fie luata in primire de cei mici. Am inlaturat podelele vechi si am turnat sape de ciment, am dat jos tiglele de pe acoperis, am batut cherestea si am montat tigla metalica. Inlocuirea ferestrelor si usilor vechi cu repararea peretilor interiori a mai durat ceva, la fel si instalatia electrica si interventia pe conducta de gaz, dar apoi ne-am apucat de zugravit si montat parchet si gresie.

Micuta cladirea, dar avea doua toalete interioare, asa ca am continuat cu completa lor transformare. Cel mai bun polistiren a devenit hainuta perfecta, termoizoland-o. Iar dupa ce-am adaugat si stratul de tencuiala decorativa si am montat sistemul pluvial, o minunatie! Normal ca am pus gresie pe cele doua scari de acces, am restaurat marchizele si, cel mai important, am inlocuit portile vechi cu unele din fier forjat. Apoi am tencuit si lungul zid care separa curtea gradinitei de strada. Dar se putea sa lasam peretii casei invecinate ʻla rosuʼ? Nici vorba. Asa ca i-am tencuit frumos si pe acestia. Ca apoi sa trecem la pavat curtea si, cu o zi inainte de inaugurare, sa avem norocul sa primim cadou mobilierul exterior de joaca; sa se tot dea prichindeii in leagane si pe tobogan!” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand.

Transformarea a fost sustinuta de Primaria Comunei Sibot, care a acoperit integral costul de manopera, pentru ca elevii sa aiba parte de conditii excelente de invatatura. Demersul a fost sustinut de 40 de companii private si asociatii care sustin misiunea educationala BookLand in mediul rural: Leroy Merlin, Elis Pavaje, Bilka, SAP, Vopseaua Oskar, CEC Bank, Serv Class, Turbomecanica, Somaco Grup Prefabricate, Titan Machinery Romania, Sipex Company, Zentiva, Zahar Margaritar, Linde Gaz, Asociatia Bine Pentru Oameni, Asevi, Caparol, Masterplast, Hirsch Porozell, Dupex, Mobila Dalin, Fereastra SUKI, Stift Lux Design, Porta Doors, Echipa de Tamplarie, Terra Gres, Menatwork, Raveli, Siniat, Gilcom, Piatra naturala Remetea, Kovostroj, Almalux, Pepiniera „Gradina Verde”, Carboplak, Comunitatea Competenti, Corecti si Utili (CCU), Famous Roses, Promis Advertising, Atip Design.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli si gradinite din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 – 2024, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice, dar si mobilizand sute de companii private sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creeaza un viitor mai bun si sustenabil pentru copiii din satele si comunele Romaniei, contribuind la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei in comunitatile rurale!

• Ce urmeaza pentru Asociatia BookLand?

Cel mai amplu si mai ambitios proiect de pana acum: construirea primului sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, care-si va deschide portile in 2025, in comuna Vulturesti, judetul Arges. Acest centru educational va include toate ciclurile de invatamant preuniversitar: primar, gimnazial, liceal si postliceal (profesional) si va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o programa moderna, pentru a forma muncitori calificati in productie si servicii, racordati la nevoile pietei.

Aici, in acest campus 100% modern pus gratuit la dispozitia a peste 300 de elevi din mediul rural si dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare – cu sali de clasa ‘scoase’ in natura, ateliere de lucru, laboratoare, biblioteca, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar – liceenii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus, precum si in cadrul companiilor partenere, urmand ca, dupa finalizarea studiilor, sa poata accesa oportunitatile de munca asigurate de partenerii economici BookLand.

Asociatia si-a propus sa revolutioneze invatamantul profesional implementandu-l acolo unde-i sade mai bine – la sat -, deruland programe in sistem dual alaturi de agentii economici carora le va pregati teoretic & practic viitorii angajati, expunandu-i inca din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din judetul lor, indrumandu-i sa-si descopere vocatia si cultivandu-le taria de caracter prin respectul fata de munca.
Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO, iar experienta dobandita in acest proiect va sta la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale in sistem dual, in mediul rural.

Toti cei care impartasesc viziunea BookLand pentru sanse egale la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achizitionand Soricelul BookLand sau completand Formularul 230 si redirectionand 3.5% din impozitul pe venit catre Asociatia BookLand.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor.

„Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani?

80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite! In 2025 BookLand va inaugura in Arges primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Bărbat de 73 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un autoturism fără a avea permis

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 22 februarie 2024, în jurul 13.00, polițiștii Postului de Poliție Blandiana au depistat un bărbat de 73 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mică din comuna Săliștea, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Primăria Blandiana: „A fost numită o comisie care va stabili situația creată de nerespectarea clauzelor contractuale de către constructor”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Drept la replică | Primăria Blandiana: „A fost numită o comisie care va stabili situația creată de nerespectarea clauzelor contractuale de către constructor”

 

Pentru o informare corectă și nepărtinitoare a cetățenilor față de cele relatate de societatea BIF Trans Mărișel în cuprinsul articolului apărut în ediția online a ziarului Unirea facem următoarele mențiuni:

Comuna Blandiana județul Alba încheiat cu societatea BIF TRANS MARISEL în anul 2019 contractul de lucrări cu nr. 1638 data 25.07.2019 având ca obiect CONSTRUIRE POD PESTE RÂUL MURES IN COMUNA BLANDIANA, JUDEȚUL ALBA.

Contractul de lucrări prevedea inițial o perioadă de execuție de 2 ani de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Termenul de execuție a fost prelungit succesiv până în anul 2023 din motive legate de pandemia COVID 19, timpul friguros aferent iernilor, lucrări suplimentare care au apărut pe parcurs și respectiv datorită nivelului apelor râului Mureș care în anumite perioade nu a permis efectuarea lucrărilor în albie sau în proximitatea acesteia.

La fel ca și în toate contractele de lucrări Graficul/graficele de execuție reprezintă documente anexe contractului care sunt obligatorii de respectat. În luna august a anului 2023 societatea executantă a emis un grafic de execuție actualizat prin care și-a asumat finalizarea lucrărilor în luna decembrie a anului 2023. Cu toate acestea în luna decembrie a anului 2023 lucrările nu depășeau stadiul de aprox. 60% din proiect. Nerespectarea graficului de execuție precum și alte motive de nerespectare a legislației în vigoare (pe care le vom prezenta mai jos) au determinat comuna Blandiana să nu mai prelungească contractul de lucrări cu societatea BIF TRANS MARISEL SRL.

Pe parcursul execuției lucrărilor, datorită condițiilor de mediu și a detaliilor tehnice proiectate a apărut necesitatea unor lucrări suplimentare fiind încheiate acte adiționale de suplimentare a valorii contractului de execuție inițial. Potrivit prevederilor legale (Art 39 alin. 5 din H.G. 395/2016) ” În cazul în care pe parcursul executării contractului de achiziţie publică se suplimentează valoarea acestuia, contractantul are obligaţia de a completa garanţia de bună execuţie în corelaţie cu noua valoare a contactului de achiziţie publică.”

Astfel S.C. BIF TRANS MARISEL S.R.L. avea obligația legală de a prezenta pentru fiecare act adițional o completare a scrisorii de garanție bancară cu suma aferentă garanției acordate conform procentajului din contract. Deși aceasta reprezintă obligația legală a societății și deși i s-a solicitat în repetate rânduri constructorului completarea garanției aceasta nu și-a îndeplinit această obligație legală. Mai mult, comuna Blandiana a întreprins toate demersurile de a reglementa situația și a solicitat inclusiv în luna decembrie prin adresa nr. 3408/12.12.2023 emiterea completării garației însă S.C. BIF TRANS MARIȘEL NU ȘI-A ÎNDEPLINIT ACEASTĂ OBLIGAȚIE LEGALĂ

Un alt motiv imputabil constructorului este că anumite lucrări din șantier au fost efectuate de către alte societăți decât cea a constructorului fără ca acestea să fie declarate ca și subcontractanți așa cum prevede legislația în vigoare.

În conformitate cu mențiunile CAIETULUI DE SARCINI pct. 8.1., care este anexa la contract și obligatoriu de respectat, se menționează următoarele obligații:
”Contractantul nu poate subcontracta și nici nu poate permite prezența unui terț pe perioada executării lucrărilor fără acordul scris al Autorității Contractante și sau fără să fi declarat subcontractantul în cadrul procedurii de atribuire o data cu depunerea ofertei.

În cazul necesității unui nou subcontractant solicitarea către autoritate trebuie să fie transmisă Autorității Contractante cu cel puțin 10 zile înainte de data programată pentru începerea lucrărilor de către subcontractant. Noul subcontractant trebuie să respecte cerințele documentației de atribuire.

Solicitarea pentru subcontractant trebuie transmisă Autorității Contractante împreună cu:

i. documentele care descriu activitățile subcontractate, calendarul de execuție și valoarea acestora;
ii. documentele care demonstrează capacitatea tehnică și profesională a subcontractantului de a executa lucrările subcontractate în conformitate cu cerințele Autorității Contractante;
iii. documentele care atestă numărul personalului subcontractantului și calificările acestora;
iv. descrierea sistemului de management al calității pe care subcontractantul îl va aplica pe perioada executării lucrărilor subcontractate.”

Deci în conformitate cu prevederile contractului (inclusiv anexele acestuia) contractantul avea obligația de a aduce la cunoștință comunei Blandiana implicarea unor terți în execuție lucrărilor în vederea verificării îndeplinirii cerințelor legale ale acestor executanți (coduri CAEN, plata obligațiilor către stat etc..)

Nerespectarea prevederilor legale și contractuale cu privire la subcontractanți reprezintă un alt motiv pentru care comuna Blandiana a decis să nu prelungească contractul de lucrări cu societatea executantă.

S.C. BIF TRANS MARISEL SRL, prin adresa nr. 3001 din 14.07.2023 a solicitat chiar ea prelungirea contractului până la data de 01.12.2023 și a înaintat un grafic de execuție în acest sens asumându-și finalizarea podului până la data de 01.12.2023. Conform prevederilor Contractului de lucrări nr. 1638/25.07.2019 pct. 6.1. Graficul de execuție reprezintă un document al contractului obligatoriu de respectat. S-a constatat nerespectarea nici a unei etape din acest grafic de către societatea constructoare.

Afirmațiile din cuprinsul articolului cum că UAT Blandiana nu a permis societatii BIF TRANS MARISEL sa facă decontările conform legii sunt complet nereale și mincinoase. Comuna Blandiana a achitat constructorului contravaloarea tuturor facturilor emise. De asemenea, comuna Blandiana a actualizat valoarea contractului cu executantul în conformitate cu prevederile legale instituite de O.G. 15/2021 și respectiv O.U.G 47/2022 -”Privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru”.
Prin urmare în data de 13.07.2022 între UAT Blandiana s-a încheiat Actul adițional nr. 7 prin care valoarea contractului de execuție se actualizează potrivit formulei de ajustare reglementată de OUG 47/2022 și de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În concluzie, contrar afirmațiilor S.C. BIF TRANS MARISEL SRL valoarea contractului a fost ajustată conform prevederilor legale pentru a acoperii creșterea de prețuri din ultima perioada.

Executantul S.C. BIF TRANS MARISEL SRL, pe lângă faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile legale și contractuale și pe lângă că a beneficiat de toate actualizările legale a solicitat comunei Blandiana actualizarea indicatorilor investiției în condițiile în care avea un contract încheiat în baza unei oferte (actualizate legal). Intenția SC BIF TRANS MARISEL a fost de a obține o actualizare a ofertei sale peste limita conferită de lege.

SC BIF TRANS MARISEL SRL afirmă în cuprinsul articolului faptul că ar fi terminat lucrările în perioada de 18 luni daca ” UAT Blandiana ar fi pus la dispoziție un buget corespunzător, conform realității pieței ” . Față de acestea menționăm faptul că UAT Blandiana a bugetat lucrarea conform ofertei executantului actualizată conform prevederilor legale și a actelor adiționale așa cum se procedează în situația tuturor contractelor de lucrări.

Prin urmare motivele care au stat la baza neprelungirii duratei contractului de lucrări a UAT Blandiana cu S.C. BIF TRANS MARISEL SRL sunt altele decât ceea ce a relatat acesta în cuprinsul articolului publicat în ziarul Unirea. De asemenea, pe parcursul execuției lucrarea a fost verificată de auditorii Curții de Conturi în mai multe etape în urma cărora societății BIF TRANS MARISEL i s-a adus la cunoștință faptul că nu poate deconta valori mai mari pentru lucrări decât cele ofertate inițial și actualizate prin actele adiționale, iar eventuale diferențe trebuie restituite.

În momentul de față, a fost numită prin Dispoziția primarului comunei Blandiana o comisie care va stabili situația creată de nerespectarea clauzelor contractuale de către constructor, va stabili necesitatea unei expertize pentru stadiul actual și va proceda la organizarea unei licitații publice pentru lucrările rămase de executat.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir