cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Lucrările de reabilitare a conacului Barcsay, din Săliştea prelungite de descoperiri neașteptate

Lucrările de reabilitare a conacului Barcsay, din Săliştea prelungite de descoperiri neașteptate

Publicat în 18.09.2019 la ora 10:00

Dacă lucrurile ar fi mers șnur, vineri, 13 septembrie 2019, primarul din Săliștea, Emil Aurel Stănilă ar fi trebuit să taie panglica inaugurală a unui ambițios proiect, pe fonduri europene (AFIR): reabilitarea sediului Primăriei Săliștea, monument istoric, fostă reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Barcsay, vechi de peste 300 de ani.

Proiectul de restaurare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, este pus în practică de SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, firma care a restaurat și Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra.

În 12 septembrie 2017, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare. Potrivit contractului semnat cu Primăria Săliștea, lucrările ar fi trebuit să dureze 2 ani, care se scurgeau din momentul semnării contractului. Primarul Stănilă ne-a declarat că a solicitat deja prelungirea implementării proiectului până la maximul posibil. Din primăvara anului 2018, personalul Primăriei Săliștea își desfășoară activitatea în sediul Căminului Cultural.

Proiectul de reabilitare are ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 7.6: ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Clădirea de secol XVIII se află, din 2010, pe Lista monumentelor istorice din România. Proiectul de restaurare propune ca imobilul să păstreze funcțiunile administrative de primărie, dar vor fi create și spații cu destinație culturală, expoziționale și de informare turistică. În pridvorul din fațada principală va fi amenajată o expoziție tematică despre celebrele Tăblițe cu scriere sumeriană, desoperite la Tărtăria. În dreapta holului central va fi amenajat un punct de informare turistică, cu spațiu expozițional permanent. Evident, clădirea va fi restaurată păstrând formele și modelul inițial, inclusiv canaturile geamurilor sau forma specifică a acoperișului

Pe parcursul lucrărilor de reabilitare au apărut diferite probleme, au fost făcute tot felul de descoperiri arheologice care au întârziat foarte mult finalizarea proiectului. Anul acesta a apărut o nouă problemă, respectiv descoperirea unei căi mai facile de acces în imobil, pe partea stângă a clădirii. Este vorba de un acces frumos, cu boltă din piatră, care până acum a fost blocat de construcții ridicate pe vremea comuniștilor

În consecință, specialiștii care se ocupă de reabilitarea imobilului au oferit această intrare ca variantă de acces în clădire, mai convenabilă.  Potrivit primarului Stănilă, după trei luni de așteptare a fost obținut și avizul de modificare a proiectului. Acum urmează o nouă licitare a lucrării apărute. Primarul comunei Săliștea a explicat că această lucrare va fi plătită, potrivit normelor stabilite de AFIR, din economile făcute la licitația inițială a proiectului mare. Despre executanții lucrării, SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, primarul Stănilă are numai cuvinte de apreciere, spunând că se mișcă rapid și cu profesionalism.

Potrivit istoricilor, clădirea conacului nobiliar din Săliștea a fost ridicată în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780). A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan. A fost martor tăcut al uneltirilor împotriva sfântului părinte Sofronie de la Cioara și a vibrat dureros după aceea la fiecare biserică ortodoxă dărâmată de tunurile generalului Bukow.

Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani. În 1923, conacul Barcsay a fost vândut, cu acte în regulă, Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.

Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul. După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural. Din imensul parc nobiliar a mai rămas, în timp, un gard viu, din buxus, care a fost recent defrișat în urma atacului masiv al unor paraziți care l-au decimat. Primarul Aurel Emil Stănilă spune că parcul va fi reamenajat, deocamdată fiind schimbat iluminatul. Au fost executate și săpături absolut necesare devierii traseului unei conducte de gaz și, în plus, au fost aduse utilitățile (apă, canal, curent electric) pe infrastructură nouă astfel încât la finalizarea lucrărilor de restaurare să fie branșată rapid clădirea primăriei.

Acest articol a fost citit de 470 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.