Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Lucrările de reabilitare a conacului Barcsay, din Săliştea prelungite de descoperiri neașteptate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Dacă lucrurile ar fi mers șnur, vineri, 13 septembrie 2019, primarul din Săliștea, Emil Aurel Stănilă ar fi trebuit să taie panglica inaugurală a unui ambițios proiect, pe fonduri europene (AFIR): reabilitarea sediului Primăriei Săliștea, monument istoric, fostă reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Barcsay, vechi de peste 300 de ani.

Proiectul de restaurare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, este pus în practică de SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, firma care a restaurat și Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra.

În 12 septembrie 2017, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare. Potrivit contractului semnat cu Primăria Săliștea, lucrările ar fi trebuit să dureze 2 ani, care se scurgeau din momentul semnării contractului. Primarul Stănilă ne-a declarat că a solicitat deja prelungirea implementării proiectului până la maximul posibil. Din primăvara anului 2018, personalul Primăriei Săliștea își desfășoară activitatea în sediul Căminului Cultural.

Proiectul de reabilitare are ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 7.6: ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Clădirea de secol XVIII se află, din 2010, pe Lista monumentelor istorice din România. Proiectul de restaurare propune ca imobilul să păstreze funcțiunile administrative de primărie, dar vor fi create și spații cu destinație culturală, expoziționale și de informare turistică. În pridvorul din fațada principală va fi amenajată o expoziție tematică despre celebrele Tăblițe cu scriere sumeriană, desoperite la Tărtăria. În dreapta holului central va fi amenajat un punct de informare turistică, cu spațiu expozițional permanent. Evident, clădirea va fi restaurată păstrând formele și modelul inițial, inclusiv canaturile geamurilor sau forma specifică a acoperișului

Pe parcursul lucrărilor de reabilitare au apărut diferite probleme, au fost făcute tot felul de descoperiri arheologice care au întârziat foarte mult finalizarea proiectului. Anul acesta a apărut o nouă problemă, respectiv descoperirea unei căi mai facile de acces în imobil, pe partea stângă a clădirii. Este vorba de un acces frumos, cu boltă din piatră, care până acum a fost blocat de construcții ridicate pe vremea comuniștilor

În consecință, specialiștii care se ocupă de reabilitarea imobilului au oferit această intrare ca variantă de acces în clădire, mai convenabilă.  Potrivit primarului Stănilă, după trei luni de așteptare a fost obținut și avizul de modificare a proiectului. Acum urmează o nouă licitare a lucrării apărute. Primarul comunei Săliștea a explicat că această lucrare va fi plătită, potrivit normelor stabilite de AFIR, din economile făcute la licitația inițială a proiectului mare. Despre executanții lucrării, SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, primarul Stănilă are numai cuvinte de apreciere, spunând că se mișcă rapid și cu profesionalism.

Potrivit istoricilor, clădirea conacului nobiliar din Săliștea a fost ridicată în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780). A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan. A fost martor tăcut al uneltirilor împotriva sfântului părinte Sofronie de la Cioara și a vibrat dureros după aceea la fiecare biserică ortodoxă dărâmată de tunurile generalului Bukow.

Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani. În 1923, conacul Barcsay a fost vândut, cu acte în regulă, Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.

Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul. După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural. Din imensul parc nobiliar a mai rămas, în timp, un gard viu, din buxus, care a fost recent defrișat în urma atacului masiv al unor paraziți care l-au decimat. Primarul Aurel Emil Stănilă spune că parcul va fi reamenajat, deocamdată fiind schimbat iluminatul. Au fost executate și săpături absolut necesare devierii traseului unei conducte de gaz și, în plus, au fost aduse utilitățile (apă, canal, curent electric) pe infrastructură nouă astfel încât la finalizarea lucrărilor de restaurare să fie branșată rapid clădirea primăriei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Două persoane au ajuns la spital, după ce s-au răsturnat cu ATV-ul într-un pârâu de pe marginea DJ 107U, între Valea Mare și Ceru-Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 6 ianuarie 2025, în jurul orei 14.30, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DJ 107U.

Polițiștii Serviciului Rutier Alba au constatat că un bărbat de 35 de ani, din municipiul Petroșani, județul Hunedoara, în timp ce conducea un ATV, pe DJ 107U, între localitățile Valea Mare și Ceru-Băcăinți, nu ar fi adaptat viteza de deplasare și a părăsit partea carosabilă, rasturnându-se într-un pârâu.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a pasagerei, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Petroșani, fiind transportați la spital, pentru efectuarea unor investigații medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Mai multe familii din Tărtăria au pus mână de la mână și au împodobit strada, de sărbători

cugirinfo.ro

Publicat

în

Costurile bucuriei de Crăciun și Anul Nou s-au ridicat la aproximativ 300 – 400 de lei de familie. Este al treilea an când comunitatea de pe strada Doba din Tărtăria se unește în spiritul sărbătorilor de iarnă încercând să aducă culoare și nu în ultimul rând spiritul specific perioadei din an.

N-a fost muncă ușoară. Operațiunile de împodobire au debutat la jumătatea lunii noiembrie și au fost finalizate în pragul Crăciunului, după eforturi de zi cu zi. Primăria a contribuit și ea, cu un utilaj ce a ajutat la bunul demers al faptelor de bine.

Strada Doba din Tărtăria, comuna Săliștea, se poate lăuda, fără urmă de modestie, cu faptul că poate rivaliza, în tainele împodobirii și bucuriei sărbătorilor de iarnă, chiar și cu orașe măricele sau mari din județul Alba, ori chiar din întreaga țară, iar cheia succesului pare să fie voluntariatul în comunitate, precum declară Daniel Jurj.

„A fost initiațiva tuturor de pe stradă, ne-am întâlnit într-o seară și am zis: Hai sa împodobim strada!. Am pus fiecare niște bănuți, am cumpărat instalații și ne-am apucat de împodobit. Am vrut să facem frumos pentru toată lumea, nu numai pentru noi. Am vrut să se bucure oamenii. Și vin în fiecare seară, încontinuu de când am terminat. Vin oameni de la Săliștea, de la noi din Tărtăria toți au venit. Vin cu mașinile, se uită, fac poze și pleacă. A fost chiar frumos”, a declarat Cornel Jurj, unul dintre tinerii organizatori.

Primarul comunei Săliștea din județul Alba, de care aparține satul Tărtăria, a rămas plăcut impresionat de inițiativa cetățenească și atmosfera feerică. Edilul a lansat chiar și un îndemn: „Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria”.

În fiecare an, am fost surprins să văd case frumos „îmbrăcate” în luminițe pentru Crăciun, însă, ce m-a impresionat cu adevărat a fost o stradă „îmbrăcată” pentru Crăciun de locuitorii acelei zone. Oamenii s-au adunat, fiecare a contribuit cu ce a putut, și au transformat strada într-un loc luminat și călduros, un loc plin de lumina pentru toți cei care trec pe acolo găsiți inclusiv bomboane de Crăciun (pe banca situată la intrarea în zona luminată). Sunt profund entuziasmat și inspirat atunci când văd cum oamenii se unesc pentru a face ceva frumos, nu doar pentru ei, ci pentru toți cei din jur. Aceste gesturi mă fac să cred cu tărie că avem șansa unui viitor mai bun, dar doar ÎMPREUNĂ, uniți că o comunitate.

Dacă ar fi să-mi pun o dorință la început de an 2025, această ar fi: „Doamne, ajută la o comunitate unită și sănătoasă!” Știu că, cu ajutorul vostru, oameni faini, dorința mea se va îndeplini! Nimic fără Dumnezeu, iar când suntem buni unii cu alții, Dumnezeu zâmbește de sus și ne răsplătește cu mai multă bunătate. Să fim împreună pentru un an nou plin de provocări, dar și de ajutor reciproc cu voie bună! Zic, merită să faceți o plimbare cu familia, prietenii sau poate luați bunicii, mătușile și le duceți la o plimbare de seară pe strada Doba din Tărtăria.” a transmis primarul comunei Săliștea Gherman Ioan, de care aparține satul Tărtăria.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Concert de colinde, în cea de-a treia zi de Crăciun, la biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în data de 27 decembrie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfântului Arhidiacon Ștefan, dreptmăritorii creștini din parohia Băcăinți, protopopiatul Sebeș, și-au cinstit ocrotitorul bisericii din localitate.

Ziua de prăznuire a debutat cu celebrarea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care s-au alăturat numeroși credincioși și copii.

Începând cu ora 14.30, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, într-un numeros sobor de clerici, alături de care s-a aflat părintele protopop Ionel Arsu. Apoi, ca o încununare a zilei, a fost organizat un recital de colinde, susținut de către grupul „Mlădițele Cugirene”, coordonat de către doamna profesor Ionela Popa, dar și de către grupul „Păstrătorii de Tradiții din Vinerea”.

Această minunată zi de bucurie a fost încheiată cu o agapă frățească.

Pr. paroh Răzvan Oprea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir