Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Liceul Teoretic „David Prodan” și Consiliul Local Cugir au despus plângere împotriva ordinului prin care Ministerul Educației Naționale a retras titlul de „Colegiu Național”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local al orașului Cugir și Liceul Teoretic „David Prodan” au înaintat săptămâna trecută o Plângere prealabilă pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale a retras titlul de „Colegiu Național”.

Atât legislativul local, cât și instituția de învățământ au solicitat ministerului să reanalizeze motivele care au stat la baza revocării acestei titulaturi și să revină asupra deciziei.

În motivarea plângerii prealabile, cele două instituții au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerințe, principii și prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5059/2018 a fost publicat fără a se menționa motivele pentru care este revocat titlul de „Colegiu Național”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condițiilor de tehnică legislativă și a principiilor de drept.

În primul rând, instituțiile publice cugirene consideră că ordinul MEC este lovit de nulitate absolută: “În ceea ce privește sancțiunea aplicabilă actului administrativ din cuprinsul căruia lipsesc elemente precum motivele de fapt și de drept, jurisprudența comunitară respectiv națională este unanimă, actul fiind lovit de nulitate absolută”

În argumentarea anulării ordinului care lasă Cugirul fără singurul colegiu național, petiționarii precizează că unității de învățământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului școlar, adică între 1 septembrie 2018 și 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens. Totodată, este evocat principiul neretroactivității legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situațiilor juridce care iau naștere după intrarea ei în vigoare”.

Liceul Teoretic „David Prodan” a înaintat documentația de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie, în baza legislației existente la acea dată și în termenul comunicat de ISJ Alba. Întrucât, noua metodologie de acordare a titlului de Colegiu Național/Colegiu a apărut după trei luni de zile, petiționarii consideră abuzivă aplicarea noilor criterii pentru dosarele depuse anterior.

Concret, criteriul modificat în nouă legislație, singurul pe care istituția teoretică din Cugir nu-l mai îndeplinește, face referire la rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Dacă până acum trebuia să fie peste media națională pe ultimii 3 ani, odată cu nouă metodologie, se impune ca rata de promovabilitate să fie “peste media națională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), raportată la filiera în care școlarizează preponderent, pe ultimii trei ani”. Țînând cont că evaluarea se face conform rezultatelor pe ultimii trei ani, atât legislativul local, cât și instituția de învățământ cugireană consideră că noile criterii ar trebui aplicate numai la trei ani de la publicare pentru a permite unităților de învățământ să ia măsurile necesare.

În plus, Consiliul Local Cugir și Liceul Teoretic „David Prodan” consideră că analiza făcută de Inspectoratul Școlar Județean Alba, care a stat la baza revocării titulaturii, a fost una evident insuficientă, unitatea de învățământ cugireană fiind dezavantajată în raport cu alte instituții de același fel: “suntem victima unei evaluări subiective sau superficiale în condițiile în care titlul de Colegiu Național a fost menținut pentru unități de învățământ care au avut rezultate inferioare celor avute de către unitatea noastră la bacalaureat în decursul ultimilor 3 ani” se precizează în Plângerea prealabilă înaintată către MEC.

În condițiile în care MEC nu anulează ordinul prin care a revocat titulatura de Colegiu Național pentru unitatea de invățământ teortetică din Cugir, atunci Consiliul Local, împreună cu liceul se vor adresa instanței în contencios administrativ, în baza Legii 554/2004.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

„Bucuriile Toamnei” – Proiect educațional al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu mare bucurie, în fiecare an, toamna este sărbătorită de elevii și cadrele didactice  ale Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir în cadrul proiectului educațional „BUCURIILE TOAMNEI”.

Proiectul educațional amintit, desfășurat în perioada 4-8 noiembrie 2024, este o inițiativă minunată care își propune să inspire elevii să descopere frumusețea și schimbările aduse de acest anotimp.

„Demersul are un impact semnificativ asupra copiilor, deoarece le permite să exploreze diversitatea naturii în această perioadă a anului și să aprecieze frumusețea schimbărilor sezoniere. Se știe că toamna este un anotimp care aduce cu sine o paletă largă de culori și arome, dar și o atmosferă de liniște și introspecție. Acest proiect i-a ajutat pe elevi să se reconecteze cu natura, să admire schimbările din peisaj și să înțeleagă importanța protejării mediului înconjurător. De la culorile frunzelor până la bogăția recoltei, toamna ne învață despre ritmul naturii și despre echilibrul din viață”, ne-a relatat Consilierul educativ, prof. Szilagyi-Tomoiu Mihaela.

Potrivit dnei pofesor, proiectul a cuprins activități creative, pe teme de toamnă, crearea de picturi sau desene inspirate de peisajele mirifice sau realizarea de colaje din elemente naturale, precum frunze, conuri de brad sau dovleci. De asemenea, a oferit o oportunitate excelentă pentru elevi să lucreze în echipă, să schimbe idei și să învețe să colaboreze pentru un scop comun.

Se știe că toamna este și un simbol al tranziției, al schimbării și al pregătirii pentru un nou început.

„Acest proiect i-a îndemnat să reflecteze asupra propriei vieți și a etapelor prin care trec. Elevii au fost încurajați să-și exprime gândurile și sentimentele prin scrierea creativă sau prin realizarea unor picturi, colaje, desene, lucrări artistico-plastice. Acțiunea a oferit astfel o oportunitate de a învăța, de a crea, de a reflecta și, nu în ultimul rând, de a celebra un anotimp plin de învățare. Cu o motivație bazată pe recunoașterea valorilor schimbării, creativității și comunicării, acest proiect a adus beneficii emoționale și educaționale semnificative tuturor elevilor implicați. Activitățile proiectului s-au încheiat cu o expoziție organizată pe holurile școlii.  Expoziția  și-a propus să încurajeze vizitatorii să se reconecteze cu natura și să celebreze momentele simple și pline de frumusețe ale toamnei. Această expoziție a constituit o oportunitate minunată pentru părinți, bunici, copii și iubitori de artă să exploreze în detaliu tot ceea ce face toamna un anotimp atât de special”, a mai declarat doamna prof. Szilagyi-Tomoiu.

Toate aceste activități au făcut ca Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir să îmbrace straiele aurii ale toamnei prin lucrările realizate cu multă îndemânare, bucurie și entuziasm de elevii îndrumați de cadrele didactice coordonatoare: Țîrlea Anca Stela – director, Teban Laura dir. adj.,  profesori: Szilagyi-Tomoiu Mihaela, Tecșa Anda, Borza Monalisa, Enescu Luminița, Presecan Sabina, Matei Mihaela, Sîmpetru Cristina, Țigău Anamaria, Bogdan Mihaela, Bran Camelia, Conț Mădălina, Mortura Adriana, Șoit Mircea, Cebotari Luminița, Igna Daniela, Vereș Mihaela, Sgubea Luminița, Todea Daniela, Cioara Valentin, Mărginean Claudiu.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

„Festivalul Toamnei”, la Grădinița „Prichindel” Cugir. Valorificarea potențialului creativ al copiilor și strângere de fonduri în scop caritabil

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nu este pentru nimeni o noutate că toamna este anotimpul belşugului, al bogăţiei, atât în recoltă cât şi în culori. În fiecare an ni se dezvăluie acelaşi anotimp, dar cu altă haină. Câteodată blândă, cu soare dogoritor şi cu parfum de fructe, alteori mai aspră, cu miros de brumă şi vânt tăios sau cu ploi reci, melancolice, dar întotdeauna colorată, cum nici nu ţi-ai fi imaginat că se poate.

„De ce să nu ne bucurăm de ceea ce ne oferă toamna şi să nu punem în valoare, parfumul şi culoarea ei? Se știe că o direcție importantă în modernizarea învățământului preșcolar este deschiderea spre societate, viitor, spre viața reală. Desfășurând astfel de activități, preșcolarii din cele șapte grupe  de la  Grădinița cu Program Prelungit „PRICHINDEL” Cugir, au ocazia să înțeleagă că există copii care nu au familii iar ei le pot aduce un strop de fericire”, ne-a mărturisit coordonator prof. educație timpurie, Delia Suciu.

Potrivit doamnei profesor coordonator, „Festivalul Toamnei”- ediția a II-a, desfășurat în perioada 7-8 noiembrie 2024, la Grădinița „Prichindel” Cugir, a luat naștere din dorința ca, pe lângă cunoștințele transmise copiilor în această perioadă despre acest anotimp, preșcolarii să trăiască și experiențe care să le rămână drept amintiri de suflet.

Prin realizarea acestor activități, cadrele didactice și-au propus să valorifice potenţialul creativ al copiilor preşcolari, dar și implicărea activă a părinților în educația copiilor, nu doar în mediul familial, ci și în cel educațional.

Pe parcursul a două zile, cu toții s-au bucurat de atmosfera de poveste a festivalului și de bogăția culorilor toamnei. Astfel, au fost expuse creațiile la care au lucrat două echipe: prima, „copii-părinți” și  a doua, ”copii-educatoare”. Toți au dat frâu liber imaginației pentru a crea ornamente folosind materiale din natură. În cea de-a doua zi, părinții au avut ocazia să admire expoziția de lucrări și au savurat preparatele culinare”, ne-a relatat Delia Suciu.

După cum am aflat, această ediție a festivalului, a avut ca scop strângerea de fonduri care vor fi utilizate în scop caritabil. Vizitatorii expoziției, părinții și copiii, au avut posibilitatea de a alege exponate, iar în schimbul lor, au contribuit benevol, cu o sumă simbolică.

Prin intermediul acestui eveniment, a fost adus un frumos omagiu anotimpului toamna si a fost evidențiat faptul că parteneriatul grădiniță-familie-comunitate are un rol esențial în actul educațional.

„Frumuseţile şi bogăţiile pe care ni le oferă natura, în acest superb anotimp, trezesc în noi impulsul creativ. Când cadrele didactice lucrează în strânsă legatură cu părinții, cei mici au parte de experiențe minunate!

Toate acestea nu s-ar fi putut desfășura fără implicarea colectivului de cadre didactice de la Grădinița „Prichindel” Cugir: Adina Trifa, Anca Vinceler,  Alina Rotaru, Angela Sasu, Cornelia Uritescu, Dorela Dudaș, Elena Daniela Țigan, Emilia Budereș, Ioana Comșa, Loredana Oprea, Mihaela Urieșu, Oana Maierescu, Simona Oneț și subsemnata”, a precizat Delia  Suciu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Ziua Naţională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, în contextul zilei de 9 octombrie, marcăm Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România. Avem astfel ocazia unui moment solemn în care sa ne amintim de victimele evreiești și rome care au fost ucise  în Holocaust, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, holocaustul reprezintând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității.

Miercuri  9 octombrie 2024 cei mai mari elevi ai Liceului Tehnologic  „I. D . Lăzărescu” din Cugir, elevii clasei a XII-a „privind în trecut“ în cadrul unei activități extrașcolare, coordonată de către doamna profesor Urs Gabriela, au comemorat acest  trist eveniment .

Doamna profesor, a prezentat în fața elevilor greșelile imense săvârșite în acea perioadă de timp, iar elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări și a participa la o dezbatere trecut – prezent, fiind prima generație a liceului ce a studiat Istoria Holocaustului ca disciplină de studiu. Elevii au purtat un dialog despre beneficiile informării corecte, rolul lecțiilor de istorie și au rememorat anumite evenimente care, în viziunea lor, nu pot fi date uitării.

Ziua s-a transformat int-un moment de reflectie asupra atrocitatilor comise, dar și un angajament de a lupta împotriva antisemitismului, rasismului si oricaror forme de discriminare.

La sesiunea de lucru a participat și directorul instituției, profesor Iancu Ionuț care a vorbit despre Auschwitz, ca o „Golgotă a lumii contemporane “ relatând anumite aspect redate în literatura de specialitate, dar și impresii în urma unor  vizite efectuate în această parte tristă a Europei.

Evenimentele vor continua întreaga săptămână, în cadrul orelor de istorie, doamna profesor  Urs Gabriela propunându-și sensibilizarea tuturor elevilor din liceu în privința efectelor dezastruoase ale prejudecăților asupra omenirii.

„A ne aminti de aceste grozăvii reprezintă o garanție pentru viitor. Abisul la care s-a ajuns în lagărele de exterminare naziste a început cu ură, prejudecăți și antisemitism. Amintirea acestor origini ne poate ajuta să fim mereu atenți la semnele de avertizare”, a precizat doamna profesor Urs.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir