cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Legea prin care Industria de apărare va trece de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale a fost aprobată de Senat

Legea prin care Industria de apărare va trece de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale a fost aprobată de Senat

Publicat în 11.04.2018 la ora 21:09

Industria de apărare trece din administrarea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naționale. Senatul a votat, astăzi, 11 aprilie 2018, o propunere legislativă de trecere a industriei de apărare la MApN, în scopul revitalizării acestei ramuri într-un ritm ridicat, care să asigure transformarea, modernizarea şi înzestrarea capabilităţilor Armatei României.

Proiectul de lege, inițiat de PSD, a fost adoptat de senatori cu 89 de voturi “pentru”, nouă “împotrivă” şi nicio abţinere. Acesta vizează trecerea în administrarea MApN a participaţiilor statului, acolo unde acesta este acţionar unic sau majoritar, la companiile din industria militară.

Inițiatorii precizează că, prin noile prevederi, MApN ar putea să dimensioneze mult mai corect industria de apărare și ar putea să reînfiinţeze capacităţi de producţie, să promoveze producţia din domeniul militar cu cercetarea de resort.

În opinia senatorului PSD Șerban Nicolae, unul dintre inițiatorii proiectului, măsura este o soluţie de deblocare a actualei situaţii, care se dovedeşte a fi păgubitoare pentru economia românească, dezavantajoasă pentru industria de apărare şi capacităţile necesare apărării ţării.

Propunerea legislativă prevede că, în termen de 180 de zile, prin norme metodologice, Guvernul va stabili detaliile privind transferul acestei administrări de participaţii în ceea ce priveşte structura de personal, dimensionarea bugetară etc.

Guvernul a adoptat, recent, modul de organizare și funcționare a Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare, care va sprijini Ministerul Economiei în coordonarea, la nivel național, a eforturilor economico-financiare și a resurselor alocate pentru asigurarea capacităților de producție necesare în industria de apărare.

Componența și nominalizarea membrilor Consiliului se fac prin decizia Prim-ministrului, iar activitatea sa este condusă de reprezentantul ministerului de resort (Ministerul Economiei), care asigură președinția Consiliului. Consiliul se întrunește trimestrial și, după caz, în ședințe extraordinare, la inițiativa președintelui său, iar deciziile se adoptă prin votul majorității membrilor prezenți. Propunerea legislativă a fost trimisă de Guvern, Camerei Deputaților, urmând ca aceasta să ia o decizie în acest sens.

De reamintit că CN ROMARM SA, care coordonează industria de apărare, are în componența sa 15 filiale ce însumează aproape 6000 de salariați. Dintre aceștia, aproximativ 2.300 lucrează la societățile Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 646 ori

Legea prin care Industria de apărare va trece de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale a fost aprobată de Senat
3.5 (70%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.