Rămâi conectat

Actualitate

Lansare de succes la Alba Iulia a volumului de versuri „Ningă-ne salcâmii”, aparținând poetei Maria Trif din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc recent, prezentarea volumului de versuri „Ningă-ne salcâmii”, creație de succes aparținând poetei din Cugir, Maria Trif, eveniment organizat de poeții albaiulieni Radu Matei Todoran și Nicu Murgășeanu,  Cenaclul Păltiniș prin vivepreședintele Emil Almașan și redactorul șef, poetul Valentin Leahu. 

Au vorbit prof. dr. Luminița Cebotari din Cugir (care a făcut prezentarea volumului de poezie), organizatorii manifestării, moderatoarea Diane Dobrean din Cugir, Claudia Offelia Corpodean, cantautoare muzică folk (a făcut o mare surpriză punând pe note  versurile poeziei: „Și plouă”, aparținând autoarei, dar a cântat și câteva piese pe versuri de Nichita Stănescu.

„Maria Trif ne invită pe tărâmul liric, acolo unde cuvintele extravazează în ţesutul sufletesc pentru a înveşnici lumina de pe chipul celui iubit. Drumul spre sufletul celuilalt începe umil: „Îţi voi aprinde dimineţi, pe rând / Să ştii s-ajungi”. Experienţele autoarei sunt distilate prin introspecţie şi înmiresmate de „parfumul clipelor dorite”.

Da, e o poezie de un senzorium tumultuos ce se strecoară subcutanat, deoarece Maria este arhetipul femeii sensibile, împlinită în puterea pe care o au cuvintele sale, în puterea de a zămisli versuri ce au ecou în sufletele tandre.

Se ştie că femeia cu sufletul ei sensibil umanizează lumea, stă astăzi în faţa elementelor descompunerii spirituale şi sufleteşti.

Prin poezia sa, Maria renunţă la polul negativ, acela de mărginire, păstrându-l doar pe cel pozitiv pentru a deveni bucurie de nesfârşită creştere a fiinţei: „Dar noaptea mea a devenit lumină / Şi-ţi spun, iubire, bună dimineaţa”. Orice manifestare a dragostei ce recuperează în lumea interioară a autoarei scurtează şi distanţa dintre ea şi celălalt: „Să vii, s-ajungi cu-o toamnă înainte / De anotimpul albului prăpăd”. Maria ştie că iubirea, în amploarea ei eonică, izvorăşte şi se varsă în plinătatea dăruirii, în taina cerului: „În pieptul meu iar timpul scăldat / Mai reazemă o geană de lumină”. E vorba de ceea ce aduce femeia în calitate de element constitutiv al unicei realităţi umane – adică o stare harismatică complementară: „Soaţă, mamă şi femeie / Ană, stâlp de mănăstire”.

Autoarea ne asigură că femeia cu dorurile sale nu sfârşeşte în absurdul lipsit de orice consistenţă şi nu e încuiată în limitele închise ale acestei lumi. Cu aceste poezii autoatea se ridică împotriva artificialităţii existenţei feminine.

Toate sentimentele pe care ni le transmite, văzute ca piese detaşate şi apoi reintegrate în ierarhia valorilor sufleteşti, îşi află orientarea în poeziile sale fără a pierde ceva din esenţa lor… Şi toate sentimentele se îndreaptă spre Răsăritul lor – iubirea.

Toate strofele diversifică în două-trei planuri senzoriale: „pământul începe-a tuşi” – acustic; „înalţă aripi verzi înspre ferestre” – vizual; „ce dulci parfumuri poartă liliacul” – olfactiv.

Fiecărui sentiment îi corespunde un anotimp. Vara înseamnă regăsire, toamna – speranţă („se aprind speranţele ca-n rug”), iarna – beatitudine, iar primăvara renaştere („să mă renasc din carnea neputinţei”). E o horă a anotimpurilor în sufletul Mariei („eu voi fi frunza primăverii tale”).

Cuvintele sale foşnesc asemenea ripilor neprăfăcute la geamul sufletului larg deschis „brodând o fantezie ca un vis”.

Versul care se repetă conţine chiar mesajul în sine – fără el restul poeziei s-ar pierde. „Păşeşte-ncet, iubite / Uite, noaptea a aţipit. / Păşeşte-ncet, iubite”.

Cu candelele pline de untdelemnul bucuriei, autoarea ne invită la o poezie a blândeţii şi a tămăduirii prin cuvânt”, este prezentarea făcută în fața participanților de către prof. dr. Luminița

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir