cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » La Vinerea Centrul Social Multifuncţional pentru Persoane cu Nevoi Speciale îşi dovedeşte din plin utilitatea

La Vinerea Centrul Social Multifuncţional pentru Persoane cu Nevoi Speciale îşi dovedeşte din plin utilitatea

Publicat în 13.07.2015 la ora 10:30

persoana_cu_handicapExistă un număr de  persoane care îşi pun întrebarea ce se întâmplă cu proiectele implementate din fondurile europene, unul dintre beneficiarii acestora fiind şi Centrul Social Multifuncţional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale (CSMPNS) Vinerea.

Un demers care se derulează începând din luna februarie 2015 şi care, potrivit şefului acestei locaţii, ec. Silviu Samoilescu, este printre cele care îşi dovedesc utilitatea şi aduc foloase comunităţii locale.
„Actualmente, în  centru, se desfăşoară recuperarea copiilor ce deţin certificat de handicap, în săli de gimnastică şi recuperare cognitivă, dotate cu aparatură specială. Această activitate are loc după semnarea unui contract de furnizare servicii sociale între instituţie şi părinte, după care se emite o decizie de aprobare. În prezent se furnizează servicii unui număr de 17  copii”, ne-a declarat directorul centrului, economistul Silviu Samoilescu. Potrivit managerului, recuperarea unui copil este de lungă durată, sau poate fi un proces de întreţinere a stării actuale. Din această perspectivă şi ţinând cont de diferenţele dintre diagnostice, specialiștii (psiholog, kinetoterapeut, asistent social) lucrează individual cu fiecare beneficiar nu mai mult de 2 ore pe zi/copil, pe ariile de recuperare psihică, dezvoltare cognitivă, senzorială, terapie logopedică şi gimnastică de recuperare pentru deficienţe locomotorii. Părinţii sau tutorii beneficiază de consiliere parentală şi de grup, având posibilitatea de a se implica în demersul de recuperare a copiilor.
Un alt segment care beneficiază de serviciile oferite de centru sunt persoanele adulte cu certificat de handicap, care sunt incluse în programe de informare, consiliere socială şi consiliere psihologică. Aceste şedinţe se desfăşoară în funcţie de problematica individuală a celor 26 de persoane înregistrate la ora actuală. În prezent are loc o extindere a domeniilor de servicii sociale prin angajarea unui psihopedagog, care va desfăşura activitatea de specialitate în colaborare cu instituţiile de învăţământ din oraş. „Având în vedere că începând cu 01.01.2016, toţi furnizorii de servicii sociale la nivel naţional vor avea nevoie de  acreditare conform standardelor de furnizare, CSMPNS Vinerea a obţinut contractele şi avizele de funcţionare necesare depunerii documentaţiei de acreditare. Urmează în perioada următoare elaborarea, întocmirea şi monitorizarea documentelor şi activităţii în scopul acreditării.
„Agenţia pentru Dezvoltare Regională  Centru monitorizează lunar centrul pe întreaga perioadă de sustenabilitate a  proiectului, pentru a preîntâmpina eventualele disfuncţionalităţi în activitatea desfăşurată”, a mai precizat Samoilescu.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 322 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.