cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » La UM Cugir şi nu numai: calfa, veriga ce poate forma meseriaşi şi garanta lucrul bine făcut

La UM Cugir şi nu numai: calfa, veriga ce poate forma meseriaşi şi garanta lucrul bine făcut

Publicat în 17.10.2014 la ora 10:30

calfaNu puţini sunt cei care îşi amintesc de acei lucrători calificaţi, îndrumători sau călăuze pentru ucenici sau elevi, ce purtau numele de calfă şi care de-a lungul deceniilor s-au consacrat în breslele meşteşugăreşti sau în atelierele manufacturiere mici.

Astfel de meseriaşi cu experienţă în activitatea profesională, aflaţi permanent în apropierea ucenicilor în perioada de instruire, cu privirea mereu aţintită asupra lor, urmărindu-le ca un veritabil părinte fiecare mişcare şi de care se simte răspunzător, nu mai există în ziua de azi. Este adevărat că, în ultimii ani, au apărut forme şi sisteme noi şi eficiente de formare profesională, obţinerea unei calificări fiind vitală pentru viitorul producţiei materiale de calitate şi eficienţă. Ca argument de cointeresare stau bursele sau indemnizaţiile acordate cursantului, garanţia angajării după absolvire, parteneriatele dintre instituţiile de învăţământ, primării, consilii judeţene şi agenţi economici. Cu toate acestea, în lanţul menţionat, lipseşte o verigă şi anume CALFA, omul care să fie permanent în apropierea ucenicului, un fel de simbioză între generaţii, o tradiţie cu efecte benefice, într-un cuvânt, o garanţie a lucrului bine făcut.
Foşti salariaţi de la Uzina Mecanică Cugir, cu care am stat de vorbă, ne-au spus că încă din anul 1948, Legea Învăţământului aplicată prin Direcţia Generală a Rezervelor de Muncă, conţinea reglementări, aplicate şi în perioada 1952-1965, ce făceau precizări referitoare la indemnizaţia calfei, în cadrul unui contract-angajament, aceasta fiind şi în comisia de examen la absolvirea de către elev a şcolii de ucenici.
De asemenea, se vorbeşte de faptul că la vremea respectivă, calfa care îndruma ucenicii la practică, primea o categorie sau o treaptă la încadrare, era declarat ,,fruntaş’’ în muncă, menţionat printre cei meritoşi cu şanse de a deveni şef de echipă sau maistru. ”Personal, am convingerea că existenţa acestei ,,zale’’ – calfa, în lanţul  factorilor ce determină obţinerea unei calificări, a unei ,,brăţări de aur’’ este oportună şi astăzi, dacă celui implicat (calfei) i se acordă o indemnizaţie onorabilă. Calfa pentru ucenic este un mentor veşnic. Ucenicul pentru calfă este un discipol pentru totdeauna”, a dorit să ne transmită preşedintele PRO Cugir, ing. Aurel Voicu.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1144 ori

La UM Cugir şi nu numai: calfa, veriga ce poate forma meseriaşi şi garanta lucrul bine făcut
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *