cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » La trei ani de la ştergerea datoriilor, se revigorează sectorul industriei de apărare, inclusiv de la Cugir

La trei ani de la ştergerea datoriilor, se revigorează sectorul industriei de apărare, inclusiv de la Cugir

Publicat în 22.02.2017 la ora 10:00

Recent, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care se completează OUG 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare.

În condițiile în care aceștia  dispun de un plan de restructurare sau reorganizare aprobat în condițiile legii, li se lasă la dispoziție 60% din veniturile obținute prin valorificarea activelor devenite disponibile. Este o măsură esențială prin care industriei de apărare i se oferă un suport important, care are capacitatea reală de a o ajuta să se dezvolte și să redevină cu adevărat competitivă. „Ministerul Economiei devine, astfel, partenerul principal al tuturor agenților economici cu un plan sustenabil de creștere și dezvoltare și avem datoria morală de a-i sprijini prin toate mijloacele posibile, să se înzestreze cu cea mai nouă tehnologie, să atingă standardele partenerilor noștri NATO”, a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu. Măsura vine la trei ani după ce Guvernul Ponta a anulat obligații fiscale de 1,1 miliarde lei datorate de un număr de 15 companii care lucrează pentru industria de apărare, printre societățile cu activitate în domeniu aflându-se Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir. Guvernul susține că actul normativ pe care l-a emis creează premisele dezvoltării unor programe de restructurare şi eficientizare reale ale agenților economici, care să conducă la îmbunătăţirea situaţiei economico-financiare, industria de apărare având nevoie stringentă de investiții, la susținerea anumitor programe specifice creșterii capacităţilor de producţie în domeniul apărării. În opinia directorului general de la S.C. Uzina Mecanică Cugir S.A., ing. Romulus Micu, măsura vizează, totodată, și crearea condițiilor necesare ca agenții economici din industria de apărare să poată satisface necesitățile de înzestrare a instituțiilor din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare. Ministerul Economiei arată că, în medie, cifra de afaceri a companiilor din industria de apărare a crescut cu 13%, valoarea exportului este de aproape 32%, iar valoarea contractelor pentru export este egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii trei-patru ani. Au fost încheiate contracte până în anul 2019,  în timp ce mai multe companii au realizat profituri operaţionale, unele dintre ele urmând să atingă capacitatea maximă de producţie.
Făcând o comparație, companiile care au contribuit într-o măsură deosebită la o creștere a realizărilor industriei de apărare sunt: S. Uzina Mecanică SADU S.A.: 65%, S. Fabrica de Arme Cugir S.A.: 60%, S. IAR S.A.: 52%, Compania Naţională ROMARM S.A.: 47%, S. Fabrica de Pulberi Făgăraș S.A.: 32%, S.Uzina Mecanică Moreni S.A.: 30%. Companiile care au realizat cele mai mari creșteri ale exportului sunt: Compania Naţională ROMARM S.A. (aparat central): 39,31 %, S.C. IOR S.A.: 28,27 %, S. IAR S.A.: 17,45 %.
Industria de apărare românească începe să iasă și din starea de izolare prin care a trecut în ultimii ani, crescând numărul contactelor externe cu partenerii tradiționali sau cu noi potenţiali beneficiari. Făcând referire la cele două fabrici cugirene de armament și muniție, potrivit informațiilor pe care le avem de la managerii celor două societăți, ing. Romulus Micu, respectiv ec. Grațian Suciu, acestea și-au îndeplinit toate obligațiile contractuale pe anul trecut, au realizat un profit substanțial, iar acoperirile cu comenzi pentru anul 2017 sunt asigurate.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 625 ori

La trei ani de la ştergerea datoriilor, se revigorează sectorul industriei de apărare, inclusiv de la Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.