cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » La Şibot, au fost omagiați războinicii de la Câmpul Pâinii

La Şibot, au fost omagiați războinicii de la Câmpul Pâinii

Publicat în 19.10.2015 la ora 15:00

razboinicii de la campul painiiPeste 150 de participanţi au fost prezenţi marţi, 13 octombrie, în Parcul Tineretului din Şibot, la sărbătoarea prilejuită de comemorarea Bătăliei de la Câmpul Pâinii, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Primăriile din Şibot, Cugir, Romos, Geoagiu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie. 

Interesul acordat acestei sărbători care se repetă de mai mulţi ani este motivat şi de faptul ca bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul din cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seamă din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman. Artizanul ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii s-a dovedit a fi dr. Mihai Căstăian, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, cel care a afirmat că nu ar fi reuşit să realizeze acest demers fără sprijinul autorităţilor locale din Şibot, Orăştie, Romos, Geoagiu şi Cugir.
La 13 octombrie 1479, trei armate conduse de Ali-bei, Isa-bei şi Bali-bei, însumând 60.000 de oşteni, sprijiniţi de 5.000 de munteni conduşi de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş), s-au confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei, Istvan Bathory. Lupta a început în zona localităţii Şibot, pe aliniamentul Văii Cugirului, şi s-a terminat într-o zonă situată între satele Binţinţi (azi Aurel Vlaicu) şi Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creştină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit, venind din pădurea Romosului, comitele de Timişoara – Pavel Chinezul, care a schimbat soarta transilvănenilor cu preţul a 8.000 de vieţi creştine.
Manifestarea de marţi a debutat la ora 18.00, printr-o evocare consacrată evenimentului rostită de profesor dr. Mihai Căstăian, după care primarul din Şibot, Ilie Tomuş, gazda evenimentului, a rostit un cuvânt de bun-venit participanţilor şi i-a invitat să fie prezenţi şi la manifestările viitoare, prilejuite de această sărbătoare de suflet a localnicilor din zonă. Au urmat un moment religios ecumenic şi alocuţiuni din partea primarului comunei Romos, Mircea Pătrânjan, viceprimarul oraşului Cugir, prof. Horia Rotche, viceprimarul oraşului Geoagiu, Aurel Danciu, viceprimarul municipiului Orăştie, Doru Popa, preşedintele Asociaţiei “PRO Cugir”, Aurel Voicu (care a prezentat mai multe documente cu prilejul evocării momentului de la 13 octombrie 1479), Dan Tecău – Asociaţia Cavalerii de Muhlbach. Programul a continuat cu depuneri de coroane de flori (la troiţa din vecinătatea parcului din Şibot), din partea: Primăriei Şibot, Primăria şi Casa de Cultură Cugir, Asociaţia “Câmpul Pâinii” – Vinerea, Asociaţia Culturală “Vinereana”, Asociaţia “PRO Cugir”, Biserica Evanghelică din Orăştie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Orăştie.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 156 ori

La Şibot, au fost omagiați războinicii de la Câmpul Pâinii
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.