Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

La Şcoala Gimnazială “Singidava’’ Cugir a fost sarbatorită Ziua Naţională a Dezrobirii Romilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

dezrobirea-romilor-serbata-la-cugir-feb-2014Ziua Naţională a Dezrobirii Romilor a fost marcată şi la Cugir. Elevii de etnie romă ai Şcolii Gimnaziale “Singidava” (clasele V-VIII) au organizat vineri, 21 februarie, la localul de pe strada Gheorghe Asachi un interesant şi atracticv program cultural-artistic cu prilejul împlinirii a 158 de ani de libertate.

Activitatea desfăşurată de elevi a fost una inedită pentru instituţia şcolară, mai mulţi copii reuşind să demonstreze la faţa locului momente reprezentând preocupări seculare care ţin de tradiţia şi cultura acestei etnii.  Copiii au dorit să arate că meserii moştenite şi păstrate din moşi strămoşi precum cele de căldărari, lusragii, hornari, aurari, ghicitoare în cărţi, florărese, dansatoare, lăutari, ş.a, au ajutat populaţia de etnie romă să-şi câştige existenţa.

Coordonatoarea proiectului, profesorul documentarist Raluca Popeiu, împreună cu doi elevi ai şcolii au prezentat discursuri despre istoria romilor în Europa şi despre promotorii dezrobirii naţionale a romilor, politicieni ai acelor vremuri, mari personalităţi ca Vasile Alecsandri, Cezar Boliac, Costache Negri sau Mihail Kogălniceanu, prim ministru în 1857.

La manifestare au luat parte profesorii: Gabriela Lupu-director adjunct al şcolii, Bogdana Sabău, Alina Popa, Dana Lespezianu, Gabriela Pienar-mediatorul şcolar, Crisi Roman- reprezentantul Asociaţiei “Tradiţie şi Cultură”. Evenimentul a fost onorat de participarea prof. metodist al ISJ Alba, Marius Pintea, acesta apreciind momentul organizat, considerându-l de importanţă majoră in promovarea tradiţiei şi culturii interetnice.

C. P.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Alexandru Nagy, elev al Colegiului Național „David Prodan” Cugir, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Alexandru Naghy, elev în clasa a XII-a, profilul matematică informatică – intensiv informatică, este încă un nume cu care în acest an şcolar, Colegiul Național „David Prodan” se mândrește, Alexandru obținând rezultate absolut remarcabile la etapa națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor pregătit fiind de domnul profesor Badea Marius.

Alexandru este un elev de care cu siguranţă o să mai auzim peste ani având în vedere că este implicat la maxim în tot ceea ce înseamnă domeniul informaticii. Medalia de aur a fost o supriză mai mult decât plăcută, atât pentru el cât şi pentru noi şi am fost bineînțeles curioși să aflăm detalii în legătură cu experienţa pe care a avut-o la Târgoviște.

Comunicativ ca de obicei, cu un chef de vorbă dezarmant şi încântat să ne prezinte şirul evenimentelor, acesta ne-a relatat următoarele:

„Experiența avută la Olimpiada de Tehnologia Informației, desfășurată la Cetatea de Scaun – Târgoviște a fost una memorabilă, reușind să reprezint cu mândrie județul Alba, cât și Colegiul Național „David Prodan” Cugir.

După foarte multe ore de pregătire alături de prof. îndrumător Marius Badea, am reușit să ocup locul IV în clasamentul național, obținând astfel MEDALIA DE AUR și MENȚIUNEA întâi la această competiție.

Proba de concurs a durat 5 ore, unde organizatorii ne-au testat atenția, dar mai ales cunoștințele și abilitățile în zonele cele mai complexe ale sistemului de operare Windows și ale suitei de aplicații Office. De asemenea, am reușit să leg noi prietenii și să vizitez cetatea medievală cu diferitele statui ale foștilor domnitori ai Țării Românești, cât și multe alte muzee și expoziții de istorie. Astfel, putem spune că orașul Târgoviște este orașul perfect pasionaților de istorie și a celor care doresc să afle mai multe informații despre Țara Românească și originile acesteia. Organizarea a fost una exemplară, organizatorii oferindu-ne tot confortul de care am avut nevoie ca acest concurs să se desfășoare în condiții excelente.

Totodată, la începutul lunii mai am participat și la competiția Microsoft Office Specialist, unde m-am clasat pe locul III la nivel național, cu un punctaj de 953 de puncte din 1000.

De asemenea, cu diploma oferită de Ministerul Educației sunt admis cu media 10 la majoritatea facultăților de matematică-informatică din țară.

Au fost cei mai frumoși 4 ani din viața mea și pot spune, în calitate de viitor absolvent, că a fost o plăcere și o onoare să fiu elev al acestui colegiu care, prin profesorii de aici, m-au ajutat să-mi urmez pasiunea și calea pe care mi-am dorit-o întotdeauna: informatica și tehnologia. Aflat în ultima săptămână de liceu, vreau să transmit tuturor colegilor mei succes la examenul de Bacalaureat ce urmează să-l susținem și multă baftă tuturor pentru a intra la facultățile pe care și le doresc. La revedere în 2033!

Mulțumesc dragi profesori,

Mulțumesc CNDP!”

Şi noi îţi mulţumim Alex Nagy, pentru vorbele bune, pentru recunoştința ta, pentru dăruirea cu care faci ceea ce faci precum şi pentru faptul că eşti elevul nostru și ai reprezentat școala cu cinste la nivel național!

Îți urăm mult succes la examenul de bacalaureat şi mai apoi la facultate. Suntem siguri că o să te descurci excelent!

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Două mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de istorie și una la Psihologie, pentru Colegiul Național „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Odată cu apropierea vacanţei, au sosit şi ultimele rezultate de la olimpiadele la care au participat elevii Colegiului Naţional David Prodan, iar acestea sunt, la fel ca şi toate celelalte, îmbucurătoare.

Am fost încântaţi să aflăm că şi pe partea de socio-umane elevii îşi doresc performanţă şi că istoria şi psihologia se regăsesc printre materiile preferate de care elevii se îndrăgostesc ușor.

În acest an şcolar am avut astfel trei eleve care au obţinut menţiuni distribuite astfel: două la olimpiada de istorie, Arap Cătălina (din Republica Moldova) și Stanciu Claudia din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătite de doamna profesor Rusan Simona și una la olimpiada de psihologie Topîrceanu Ariana tot din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătită de doamna profesor Oarga Serafina.

„M-am îndrăgostit de istoria predată de doamna Simona Rusan. Datorită modului ei impresionant de a preda, astfel s-a creat o conexiune între mine și această disciplină ce mi-a aprins dorința de participa la olimpiadă. Istoria e frumoasă și e minunat sentimentul de a-ți cunoaște trecutul, căci pe baza trecutului, ne putem construi viitorul învățând din atât din greșelile unora, cât și faptele eroice ale altora!”, a declarat eleva Arap Cătălina (Republica Moldova).

„Mereu am fost curioasă și dornică să aflu cât mai multe din trecut, de aici s-a născut pasiunea mea pentru istorie. Anul acesta am participat pentru prima dată la olimpiada de istorie, o experiență din care am avut multe de învățat. Au fost multe ore de pregătire atât individuală cât și alături de doamna profesoara Rusan Simona. Cu toate că anul acesta am obținut doar o mențiune, acest lucru nu mă face să renunț ci mă ambiționează să particip și anul viitor ca să obțin un rezultat și mai bun”, declarat eleva a Stanciu Claudia.

„Psihologia m-a fascinat încă de pe clasa a 10-a, de când am început să studiez această materie, iar această fascinație m-a făcut să îmi doresc să particip la olimpiadă. A fost o experiență nouă pentru mine iar din acest motiv pot spune că nu știam la ce să mă aștept, însă doamna Oarga Serafina m-a îndrumat în toată această aventură. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare pe această cale deoarece fără sprijinul ei nu aș fi reușit”, a declarat eleva Topîrceanu Ariana.

Felicitări fetelor şi sperăm ca şi anul viitor să vă regăsim numele pe listele olimpicilor, cu rezultate și mai bune.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Şase mențiuni obținute de Colegiul Național „David Prodan” Cugir, la faza județeană a la Olimpiadei de Limba Engleză

cugirinfo.ro

Publicat

în

Una dintre discipinele pe care elevii le îndrăgesc încă din gimnaziu, este fără doar şi poate, Limba Engleză. Engleza – o materie care deşi poate părea uşoară având în vedere faptul că majoritatea filmelor pe care le vizionăm, reţelele de socializare pe care le folosim zilnic, hit-urile internaţionale pe care le fredonăm şi videoclipurile, cam toate sunt în engleză, aşa că suntem cu toţii familiarizaţi în oarecare măsură cu ea.

La o competiţie serioasă cum ar fi însă Olimpiada, unde nivelul de dificultate este mai ridicat cu fiecare etapă în parte, se poate observa însă că, detaliile fac diferenţa.

Cele şase eleve pe care le vedeţi în poza – Iulia Bîrlea, Laslău Oana, Ana Maria Spătăcean, Velişcu Sorana, Kis Ariana si Ţîr Ștefania, sunt toate fascinate de limba engleză și de oportunităţile pe care utilizarea aceasteia le oferă.

În acest an, cele 6 fete au obţinut menţiuni la etapa judeţeană și deşi sunt mulţumite de rezultatele lor, ştiu că este loc de mai bine. Dar să vedem ce au declarat ele:

„Când am început să înteleg limba engleză, mi-am dat seama că am trecut de o barieră a comunicării şi a devenit un mod de a-mi exprima gândurile și emotiile. Am participat la prima olimpiadă pe clasa a 8-a şi mi-a plăcut sentimentul de competiţie. Aş dori să le mulţumesc pe această cale doamnelor profesoare Lilica Vanţ și Anca Alisie pentru că m-au îndrumat și m-au încurajat.” – Iulia Bîrlea.

„Am început să am contact cu limba engleză de la o vârstă destul de fragedă, iar asta m-a făcut să realizez cât de frumoasă şi de importantă este această limbă pentru mine. Am participat în clasa a 8 -a prima oară la o olimpiadă de engleză iar experienţa s-a dovedit a fi una frumoasă aşa că mi-am dorit să particip şi în acest an. Am obţinut un rezultat bun, de care sunt mândră dar care nu ar fi fost posibil fără îndrumarea doamnei profesoare Alisie Anca căreia îi mulţumesc pentru sprijinul acordat.” – Oana Laslău.

„Pentru că sunt o fire sociabilă și mintea mea nu încetineşte niciodată, am simţit nevoia încă de când eram mică să învăţ o limbă străină. Engleza m-a ajutat de foarte multe ori să pun în cuvinte ceea ce nu reuşeam din diverse motive să exprim în limba română și am iubit mereu uşurinţa cu care am reuşit să o asimilez dar şi complexitatea ei.” – Ana Maria Spătăcean.

„Engleza joacă de foarte mult timp un rol important în viaţa mea şi nu am văzut-o niciodată ca pe o materie la care trebuie să învăţ pentru că sunt obligată să o fac, ci mai mult ca pe o pasiune pe care îmi place să o onorez atât la nivel academic cât şi în viaţa de zi cu zi. Orice lucru pe care trebuie să îl stâpâneşti necesită un efort în plus, însă dacă te pasionează cu adevarat, îl vei obţine cu mai multă uşurinţă.” – Velişcu Sorana.

„Cu siguranţă atât serialele cât şi muzica m-au ajutat la crearea unei relaţii mai bune cu limba engleză. Beneficiile cunoaşterii unei limbi străine m-au motivat cel mai mult să dedic timp şi să depun eforturi în pregătirea mea, care au fost şi recompensate de-a lungul timpului.” – Ștefania Ţîr.

„Relaţia mea cu engleza a început din copilărie. Am fost intrigată de această limbă auzită atât de des în filme şi mi-a stârnit curiozitatea. Limba engleză îmi oferă libertate de exprimare şi diversitate. Fiind o limbă de circulaţie internaţională, sunt sigură că într-un fel sau altul mă va ajuta pe viitor şi îmi va asigura mai multe oportunităţi şi avantaje.” – Ariana Kiş.

Felicitari fetelor! Vă dorim mult succes la concursurile viitoare şi sperăm să vă menţineți viu interesul pentru limba engleză!

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir