cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » La Cugir şi Vinerea, “anul 1954” duce paştile în biserică

La Cugir şi Vinerea, “anul 1954” duce paştile în biserică

Publicat în 18.04.2014 la ora 16:00

vinereaDe zeci de ani, în Cugir şi Vinerea ritualurile religioase se împletesc cu tradiţiile comunităţii, dând naştere unor obiceiuri recunoscute pentru unicitatea lor. Obiceiul “Păştenii” iniţiat în Vinerea, în anul 1948, de către preotul Ioan Săbău, a fost preluat în scurt timp şi la Cugir, dând unitate pregătirilor din preajma Sărbătorii Învierii.

“Păştenii” este un ritual din Miercurea Mare la Cugir şi din Joia Mare la Vinerea. Pregătirea evenimentului începe cu mult înainte de Săptămâna Mare. Pe toată perioada postului, cei care împlinesc 60 de ani în anul respectiv se întâlnesc în mod repetat pentru pregătirea evenimentului. La Vinerea, în cadrul acestor adunări se stabileşte o familie, de regulă mai înstărită, care va juca în Săptămâna Mare rolul de gazdă. Cel mai gospodar din leatul de anul acesta a fost desemnat Turlea Ioan (str. Vadului), care va aduce în gospodăria proprie pâinea, vinul şi vasele noi de brad în care se vor pregăti paştile. La Cugir, reuniunile păştenilor pe parcursul postului au avut loc la casa parohială a preotului Dumitru Pintea, unde se îndeplineşte acelaşi ritual de împodobire a ciuberelor destinate paştilor. Aceste vase sunt ciubere inscripţionate cu anul folosirii, crucea şi cu urarea de “Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”. Totodată, sunt cumpărate lumânări pe care păştenii le împodobesc frumos şi le oferă musafirilor.
La Vinerea, fiecare bărbat de 60 de ani cumpără câte un ciubăr pe care îşi scrie numele, iar femeile ţes la război sau cumpără câte o pereche de desagi noi, care sunt duse la gazdă acasă pentru a fi sfinţite.
Spre deosebire, la Cugir, toate cele necesare ceremonialului sunt cumpărate de către toţi păştenii şi sunt pregătite la casa preotului, de unde, în Miercurea Mare, vor fi duse la biserică într-un alai devenit în timp un punct de atracţie pentru toţi cugirenii.
La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinţi şi pentru a face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită. Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineaţă păştenii se adună la biserică, iar în frunte cu preotul pleacă la casa păşteanului gazdă, unde se face o slujbă religioasă, se împart lumânările frumos împodobite cu verdeaţă, iar după slujbă, pâinea se pune în desagi iar vinul într-un butoi nou pentru a fi dus la biserică. Este momentul în care paştile sunt duse la lăcaşul de cult de către alaiul format din preoţi, cu prapori în frunte, oficialităţi şi păştenii îmbrăcaţi în costume populare, în faţă bărbaţii cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeaţă, urmaţi de ceilalţi participanţi, fie săteni, fie invitaţi ai lor.
Anul acesta, păşteni vor fi vinerenii şi cugirenii născuţi în anul 1954.

Acest articol a fost citit de 701 ori

La Cugir şi Vinerea, “anul 1954” duce paştile în biserică
4.3 (86.67%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *