Rămâi conectat

Actualitate

La Cugir şi Vinerea, “anul 1954” duce paştile în biserică

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

vinereaDe zeci de ani, în Cugir şi Vinerea ritualurile religioase se împletesc cu tradiţiile comunităţii, dând naştere unor obiceiuri recunoscute pentru unicitatea lor. Obiceiul “Păştenii” iniţiat în Vinerea, în anul 1948, de către preotul Ioan Săbău, a fost preluat în scurt timp şi la Cugir, dând unitate pregătirilor din preajma Sărbătorii Învierii.

“Păştenii” este un ritual din Miercurea Mare la Cugir şi din Joia Mare la Vinerea. Pregătirea evenimentului începe cu mult înainte de Săptămâna Mare. Pe toată perioada postului, cei care împlinesc 60 de ani în anul respectiv se întâlnesc în mod repetat pentru pregătirea evenimentului. La Vinerea, în cadrul acestor adunări se stabileşte o familie, de regulă mai înstărită, care va juca în Săptămâna Mare rolul de gazdă. Cel mai gospodar din leatul de anul acesta a fost desemnat Turlea Ioan (str. Vadului), care va aduce în gospodăria proprie pâinea, vinul şi vasele noi de brad în care se vor pregăti paştile. La Cugir, reuniunile păştenilor pe parcursul postului au avut loc la casa parohială a preotului Dumitru Pintea, unde se îndeplineşte acelaşi ritual de împodobire a ciuberelor destinate paştilor. Aceste vase sunt ciubere inscripţionate cu anul folosirii, crucea şi cu urarea de “Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”. Totodată, sunt cumpărate lumânări pe care păştenii le împodobesc frumos şi le oferă musafirilor.
La Vinerea, fiecare bărbat de 60 de ani cumpără câte un ciubăr pe care îşi scrie numele, iar femeile ţes la război sau cumpără câte o pereche de desagi noi, care sunt duse la gazdă acasă pentru a fi sfinţite.
Spre deosebire, la Cugir, toate cele necesare ceremonialului sunt cumpărate de către toţi păştenii şi sunt pregătite la casa preotului, de unde, în Miercurea Mare, vor fi duse la biserică într-un alai devenit în timp un punct de atracţie pentru toţi cugirenii.
La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinţi şi pentru a face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită. Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineaţă păştenii se adună la biserică, iar în frunte cu preotul pleacă la casa păşteanului gazdă, unde se face o slujbă religioasă, se împart lumânările frumos împodobite cu verdeaţă, iar după slujbă, pâinea se pune în desagi iar vinul într-un butoi nou pentru a fi dus la biserică. Este momentul în care paştile sunt duse la lăcaşul de cult de către alaiul format din preoţi, cu prapori în frunte, oficialităţi şi păştenii îmbrăcaţi în costume populare, în faţă bărbaţii cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeaţă, urmaţi de ceilalţi participanţi, fie săteni, fie invitaţi ai lor.
Anul acesta, păşteni vor fi vinerenii şi cugirenii născuţi în anul 1954.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir