Rămâi conectat

Administraţie

La Cugir, serviciile sociale s-au desfăşurat la un nivel calitativ superior

cugirinfo.ro

Publicat

în

Dintr-un raport prezentat legislativului local pe anul 2019, de către primarul Cugirului, Adrian Teban, rezultă că activitatea Serviciului Public de Asistență Socială Cugir s-a dsfășurat la un nivel calitativ superior.

Se poate constata faptul că, raportat la anul 2018, au crescut nesemnificativ numărul beneficiilor care se acordă părinților pentru creşterea copiilor, respectiv alocaţia de stat, iar indemnizațiile lunare pentru persoanele cu handicap grav au crescut considerabil, concomitent cu marirea valorii indemnizatiei de la 1.163 de lei pe lună, în luna decembrie 2018, la 1.263 de lei pe lună începând cu luna februarie 2019.

Totodată, se poate observa creşterea valorică a ajutoarelor sociale comunitare şi a ajutoarelor de urgenţă acordate în anul 2019, pentru probleme deosebite cum ar fi decese în străinătate, tratamente medicale în străinătate, achiziţie de proteze medicale, incendii ce au provocat pagube materiale în gospodării şi care au implicat o intervenţie mai amplă.

Pe parcursul anului, activitatea Compartimentului Autoritate Tutelară și Protecția Copilului poate fi sintetizată astfel: monitorizarea dezvoltării copilului a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate (148 de copii); restabilirea și menținerea relațiilor personale ale copilului separat de unul dintre părinți cu celălalt părinte (2 copii); intervenții privind combaterea cerşetoriei și a abandonului şcolar (34 de copii); monitorizare mame minore (6 minore).

În domeniul organizării, administrării şi furnizării serviciilor sociale şi socio-medicale, Cantina de ajutor social, un serviciu înfiinţat în anul 2000 prin proiectul „O masă pentru fiecare”, prestează servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor aflate în situaţii economico-sociale deosebite, prin pregătirea şi servirea a două mese zilnice în limita alocaţiei de 12 lei/zi de persoană, hrana distribuindu-se de regulă o dată pe zi. Finanţarea se face de către bugetul local, iar în cursul anului 2019 au fost acordate 74 de porţii, în medie 7 porţii pe lună, totalul cheltuielilor cu furnizarea mesei fiind de 22.248 de lei. Suma încasată de la beneficiari este de 6.857 de lei.

Serviciul va fi dezvoltat în anul 2020, iar spaţiul va fi modernizat conform standardelor sanitar-veterinare şi de sănătate publică pentru a obține licențierea serviciului. În acest sens, Primăria Cugir în parteneriat cu SPAS Cugir a accesat proiectul “Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir” în cadrul POR 2014-2020.

Centrul Social Multifuncţional pentru persoane cu nevoi speciale Vinerea organizează şi desfășoară următoarele servicii sociale, licențiate în anul 2016:

  • Centrul de zi pentru adulţi cu dizabilităţi – în medie 20 de adulți pe lună au beneficiat de servicii de consiliere psihologică, terapii recuperatorii în arii de dezvoltare personală, socială şi intelectuală, kinetoterapie și masaj;
  • Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi – în medie 17 copii pe lună au beneficiat de servicii de consiliere psihologică, logopedie, recuperare cognitivă, consiliere și sprijin pentru părinți, program educațional, abilitare, terapii recuperatorii, ludoterapie, activități de recreere și socializare, recuperare kinetoterapeutică și masaj.

Tot în această perioadă s-au pus bazele Centrului de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice “LOTUS”. Serviciul Public de Asistență Socială Cugir a început în luna august 2019 implementarea proiectului cu titlul „Centru de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice – Lotus”.

Proiectul vizează creșterea accesibilității la servicii sociale de calitate, îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate pentru 162 de persoane vârstnice aflate în situații de dependență sau în risc de excluziune socială prin acordarea de servicii sociale integrate în cadrul Centrului de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice – “Lotus”.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este 2.780.218,71 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European este de 2.363.185,91 de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni (1 august 2019 – 31 iulie 2022).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Stadiul lucrărilor de modernizare la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” și la Grădinița cu Program Normal „Voinicel”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul evaluării în teren realizată de primarul Adrian Teban și echipa de proiect din cadrul primăriei, constructorii au dat asigurări că lucrările se vor încheia până la începerea noului an școlar 2024-2025.

Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir – peste 12.000 .000 lei prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir”.

Modernizarea a 3 corpuri, respectiv clădirea liceului, a cabinetelor de specialitate şi sala de sport, care vor beneficia de:

– reabilitarea termică a anvelopantei, reconformarea structurală a șarpantei,
– modernizarea instalațiilor utilitare, finisajelor interioare și exterioare,
– instalații pentru securitatea la incendiu,
– supraveghere video.
–  accesibilizarea clădirii pentru utilizatori cu handicap locomotor etc.
–  eficientizarea energetică
– mobilier și dotări
– sala de sport modernizată cu suprafață nouă, iluminat led, sistem de încălzire, finisaje și grupuri sanitare noi etc

Stadiul actual – 80% realizat – fiind în desfășurare execuția de lucrări.

Grădinița cu Program Normal „Voinicel” prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educaţională pentru învăţământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava” valoare de peste 2.200.000lei.

Clădirea va beneficia de:

–  refacerea învelitorii și a termoizolației existente, înlocuirea hidroizolației, inlocuirea tâmplăriei, a tuturor instalațiilor și a finisajelor din grupurile sanitare etc
–  rampă de acces
–  instalații de protecție împotriva șocurilor electrice, supraveghere video, sistem de ventilare a sălilor etc
–  sistem de iluminat LED și panouri solare
–  trotuarele refacute, cu pante spre exterior, destinate circulației și îndepărtării apelor de construcție.
–  eficientizarea energetică
– mobilier și dotări
– Stadiul actual – 50% realizat, fiind în desfășurare execuția de lucrări.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De vineri, 1 martie 2024, va fi funcțional noul sistem de taxare a transportului public local din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir anunță că începând de vineri, 1 martie 2024, va fi funcțional noul sistem de taxare a transportului public local.

Este un sistem modern, care permite călătorilor să aleagă varianta de abonament sau tichet de călătorii care i se potrivește.  Vă prezentăm mai jos câteva informații importante legate de acest lucru:

În Primărie, la camera 4, se eliberează abonamente nominale pentru:

-persoane cu dizabilități
-beneficiarii legilor speciale
-pensionari
-pentru elevi
-pentru angajații unor firme din oraș.

Categoriile mai sus menționate se vor prezenta în fiecare lună la Primărie, în intervalul care va fi anunțat, pentru prelungirea valabilității cardului de abonament.

De asemenea, se eliberează abonamente nenominale și tichete de călătorie pentru celelalte categorii de călători. Aceștia vor putea să iși reîncarce cardurile primite la Primărie sau la automatele pentru bilete.

– De la automatele de bilete, călătorii pot să își achiziționeze bilete de călătorie (cu una sau două călătorii). Tot la aceste automate se pot achiziționa sau se pot reîncărca abonamentele nenominale, respectiv tichetele cu un număr de călătorii.
– Din autobuze, în acest moment, călătorii nu vor putea să achiziționeze bilete.
– La urcarea în autobuz, fiecare persoană trebuie să își valideze călătoria prin apropierea biletului sau a cardului de echipamentul de validare.
– La automat, un card nou costă 3 lei


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De marți, 27 februarie 2024, Primăria Cugir a început eliberarea noilor carduri de abonament pentru transportul public local

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 27 februarie, vor putea fi eliberate noile carduri de abonament pentru transportul public local.

Acestea se vor elibera la sediul Primăriei, camera 4 și se vor putea utiliza din 1 martie 2024.

Noul sistem de abonament este valabil exclusiv pentru autobuzele noi, marca Mercedes-Benz, care deja au intrat în circuitul transportului local.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir