cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » La Cugir s-a dat undă verde funcţionării serviciului social de îngrijire la domiciliu

La Cugir s-a dat undă verde funcţionării serviciului social de îngrijire la domiciliu

Publicat în 11.02.2016 la ora 11:00

ingrijire-batrani-domiciliuConsiliul Local Cugir a aprobat în cadrul unei recente reuniuni Regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului social “Îngrijire la domiciliu”, care se adresează asistenţei persoanelor vârstnice aflate în diverse grade de dependenţă şi persoanelor cu dizabilităţi, ca urmare a pierderii autonomiei personale, asigurându-le acestora un set de servicii de îngrijire.

Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir, abilitat în acest sens, urmărește asistarea acestor persoane în scopul îndeplinirii actelor curente de viaţă, prevenirii sau limitării degradării autonomiei funcţionale, păstrării şi îmbunătăţirii stării de sănătate şi asigurării unei vieţi decente şi demne. Procuparea pe acest palier include: ajutor în efectuarea unor activităţi de bază ale vieţii zilnice, respectiv: asigurarea igienei corporale; îmbrăcare şi dezbrăcare; hrănire şi hidratare; asigurarea igienei eliminărilor; transfer şi mobilizare; deplasare în interior; comunicare.
Totodată, preocupările serviciului au în vedere: ajutor pentru efectuarea de activităţi instrumentale ale vieţii zilnice, respectiv: prepararea/livrarea hranei, efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj şi spălătorie, facilitarea deplasării în exterior şi însoţire, activităţi de administrare şi ges­tionare a bunurilor, acompaniere şi socializare.
Persoana vârstnică poate beneficia de serviciile de îngrijire la domiciliu dacă se află în una din următoarele situaţii: nu are familie sau familia nu poate asigura integral îngrijirea şi întreţinerea acesteia, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare; nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată.
Conform precizărilor din regulament, finanţarea cheltuielilor serviciului se asigură, în condiţiile legii, din următoarele surse: bugetul local, fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, alte surse de finanţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 883 ori

Comentarii

Un Comentariu la La Cugir s-a dat undă verde funcţionării serviciului social de îngrijire la domiciliu

 1. Liliana Stirbu Răspunde

  15.10.2019 la 9:49

  Buna ziua,
  Am citit articolul dumneavoastra…Eu sunt din Timisoara, am in Cugir pe matusa si unchiul meu, care sunt batrani, si din pacate bolile nu i-au ocolit, iar nenorocirea mare este ca nu mai au pe nimeni acolo(eu nu pot sa plec din Timisoara ca sa-i ingrijesc, la randul meu am parintii in ingrijire, care sunt si ei nonagenari si nu sunt nici ei sanatosi). Autoritatile s-au sesizat pentru acest aspect, multumim pentru acest lucru, insa cum sunt singuri, fetele care merg acolo, intr-adevar le duc mancare, insa matusa mea este in pat, murdara pana in gat, si nu s-au atins de ea de doua zile…nu vreau sa ma gandesc ce este acolo!
  Poate, prin intermediul dumneavoastra, se vor sesiza persoanele in cauza, si-i vor ajuta si cu acest aspect, mai ales ca in articolul dvs. se mentioneaza ca acest serviciu asigura activitati de menaj si spalarea persoanelor care nu reusesc sa faca singure acest lucru.Poate n-am inteles eu bine acest aspect, caz in care va cer sprijinul pentru a gasi pe cineva care poate sa faca acest lucru, contra cost evident!
  Numele persoanelor in cauza, sunt Gherghe Nicolae si Rusalina, si stau pe str. Al.Sahia nr.6, et.3.
  Va multumesc!
  Cu respect,
  Liliana Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.