Învăţământ - Cultură
La Cugir, proiectul „Fiecare copil în grădiniţă”, la ceas de bilanţ
Potrivit recomandărilor făcute de Comisia Europeană, „prevenirea transmiterii dezavantajelor de la generaţie la generaţie este o investiţie crucială în viitorul Europei, cu beneficii pe termen lung pentru copii, economie şi întreaga societate”.
În acest context, s-a acţionat de către autorităţile române ca educaţia timpurie să fie corelată pozitiv cu rate mai mari de absolvire a şcolii şi de angajabilitate şi mai mici de infracţionalitate. Un recent raport pe patru ani către parteneri şi investitori privin derularea în România a Programului „Fiecare copil în grădiniţă”, evidenţiază faptul că acei copii care sunt expuşi de timpuriu limbajului şi cărţilor devin elevi mai buni la şcoală şi adulţi mai uşor de angajat mai târziu. Tot respectivul raport relevă faptul că investiţia în programe de educaţie timpurie este esenţială pentru a rupe cercul sărăciei multigeneraţionale şi, în acelaşi timp, este o dovadă de economie inteligentă.
Referindu-se la rezultatele cumulate în perioada 2010-2014, precum şi la efectele reale ale programului, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Singidava” Cugir, prof. Gabriela Lupu, arăta că „există o evoluţie şi un progres clar datorită acestei abordări. Mulţi dintre copii sunt acum integraţi, iar părinţii lor au mai mult respect faţă de profesori şi faţă de ei înşişi. Sunt mai toleranţi şi mai înclinaţi să respecte un program”. Potrivit profesoarei, iniţiativa înscrierii în programul „Fiecare copil în grădiniţă” a pornit în 2010, ca urmare a organizării „Atelierelor de vară” pentru copiii care urmau să intre în clasa a I-a, după modelul atelierelor de vară pentru limba engleză, promovate de prof. Delia Niculaş, şi care s-au finalizat cu o reuşită prin organizarea „Grădiniţei estivale”, datorită faptului că au fost cuprinse toate activităţile de formare a şcolarului mic. Aceste demersuri au condus şi la constatarea nivelului scăzut de educaţie al copiilor din familiile defavorizate, devansând strategia locală prin implementarea conceptului de „Educaţie timpurie”.
„În perioada 2011-2012, am realizat în cadrul şcolii gimnaziale, o grupă pe nivel simultan (grădiniţă) cu 20 de copii, cu finanţarea postului de către ISJ Alba şi cu parteneriatul Ovidiu Ro. De atunci, numărul copiilor incluşi în proiect a crescut, iar conceptul de integrare a prins contur prin cuprinderea preşcolarilor în grupele grădiniţelor arondate la Şcoala Gimnazială „Singidava”. În paralel, s-a acţionat ca familiile copiilor să fie stimulate şi să-şi înscrie copiii la grădiniţă, să frecventeze zilnic cursurile. Pentru aceasta, primesc tichete sociale în sumă de 50 lei/lună, îmbrăcăminte, rechizite, materiale sanitare, vitamine etc”, ne-a declarat Gabriela Lupu. Am mai aflat că au loc şedinţe lunare cu părinţii, sesiuni educative pentru mame şi serbări şcolare. „Am constatat faptul că cei 40 de copii care beneficiază acum de acest program frecventează cursurile, sunt mult mai autonomi în activitatea zilnică, dezvoltă abilităţi de joc, de comunicare, schimbare pozitivă de comportament, iar părinţii lor devin mult mai responsabili faţă de nevoile educative ale copiilor. A scăzut, de asemenea, numărul absenţelor”, a precizat directoarea adjunctă. Un rol esenţial l-a jucat, potrivit Gabrielei Lupu, mediatoarea şcolară Gabriela Pienar, care a bătut din uşă în uşă pentru identificarea grupului ţintă şi care, pe parcursul anului şcolar, ţine legătura permanent cu familiile acestor copii. „Deprinderea de a veni zi de zi la grădiniţă îi va ajuta pe copii şi în învăţământul primar, ceea ce va conduce şi la scăderea riscului de abandon şcolar”, susţine doamna Lupu.
După cum am aflat, ca urmare a faptului că proiectul se desfăşoară în condiţii bune, şcoala a ieşit de sub monitorizare, cadrele didactice fiind formate pe cerinţele proiectului şi activitatea se derulează autonom prin coordonarea prof. învăţământ preşcolar Ilona Bârsan, de la Grădiniţa „Prichindel” Cugir.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Cristian Oprea, elev al Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir, premiul II la Concursul Național de Robotică de la București
Cristian Oprea, de la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu din Cugir a reușit o performanță deosebită la Concursul Național de Robotică, desfășurat la București. Elevul cugirean a obținut premiul II la competiția desfășurată în Capitală.
„La Concursul Național de Robotică, Cristian Oprea a obținut Premiul II. Cu mult drag ne-am reîntâlnit la școală, i-am urat să aibă același parcurs frumos și în anii ce vor urma (e abia clasa a X-a). Doamnei profesor Mihaela Drogoțel i-am adresat cuvinte de mulțumire pentru răbdarea de a pregăti și aduce acasă premii importante și nu aș putea să nu îmi îndrept recunoștința către sponsorii care ne-au facilitat prezența la București”, a transmis Ionuț Iancu, directorul Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu.
Învăţământ - Cultură
Magia poveștilor japoneze la Grădinița cu Program Prelungit din Vinerea. O întâlnire online dedicată teatrului kamishibai
Joi, 5 decembrie 2024, la Grădinița cu Program Prelungit Vinerea, unitate școlară arondata Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, s-a desfășurat o activitate inedită: o întâlnire online dedicată teatrului kamishibai. Acest tip de teatru japonez tradițional folosește un mic decor din lemn pentru a reda povești ilustrate prin imagini desenate manual, acompaniate de narațiuni captivante.
Potrivit prof. Nicoletta Huștiuc, evenimentul a avut o invitată specială tocmai din Japonia, o performeră talentată de teatru kamishibai, care a adus magia poveștilor japoneze direct în sălile de clasă.
„Activitatea a avut loc în parteneriat cu proiectele eTwinning „STEM with Pete is Really Great” și „Cody Trip with Eric Carle’s Ship”, reunind cadre didactice și copii din România, Turcia, Grecia, Polonia, Italia și Japonia.Cu sprijinul tehnologiei și al ingeniozității echipei, micuții au interacționat online, schimbând saluturi calde precum „Hello”, „Arigato” sau „Kalimera”. Momentul s-a încheiat festiv cu urările de sărbători: „Merry Christmas” și „Crăciun Fericit!”, marcând un final plin de bucurie și emoție”, ne-a relatat Nicoletta Huștiuc.
După cum am aflat, profesoarele Nicoletta Huştiuc, Andreea Tuhut și Daniela Olar, împreună cu cele trei grupe de copii, au demonstrat că prietenia și învățarea nu au granițe. A fost o experiență memorabilă, care a adus un strop de magie și multiculturalitate în sufletele tuturor participanților.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
„Limbi diferite, aceleași ritmuri”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir. Proiect eTwinning derulat cu elevi din 7 țări europene
Elevii clasei a II-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir coordonați de prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu și prof. Luminița Enescu participă in acest an școlar la proiectul etwinning „Limbi diferite, aceleași ritmuri” împreună cu elevi din Franța, Italia, România, Ucraina, Moldova, Estonia și Polonia.
Deși limbajele sunt diferite, ritmurile sunt aceleași.
„În cadrul proiectului, profesorii doresc să le arate elevilor că muzica este o limbă universală și că oamenii care vorbesc diferite limbi și provin din culturi diferite pot simți emoții comune în aceleași ritm. Totodată, muzica reușește să reunească culturile bogate din diferite țări, să ofere interacțiune socială și să creeze un proces distractiv, permițând astfel copiilor să învețe prin abordări diferite”, susține prof. Luminița Enescu.
Potrivit doamnei Enescu, proiectele eTwinning oferă elevilor oportunitatea de a explora noi perspective culturale, de a colabora cu colegi din alte țări și de a-și dezvolta competențe esențiale pentru viitor.
Printre acestea, proiectul „Limbi diferite, aceleași ritmuri” iese în evidență prin unicitatea abordării sale, îmbinând diversitatea lingvistică și pasiunea pentru muzică.
„Participarea la acest proiect aduce multiple beneficii elevilor, atât pe plan academic, cât și personal. Prin colaborarea cu elevi din alte țări, aceștia au ocazia să-și exerseze cunoștințele de limbi străine într-un context autentic. De asemenea, proiectul promovează respectul pentru diversitatea lingvistică și încurajează învățarea expresiilor și tradițiilor muzicale în mai multe limbi. Acest lucru sporește încrederea elevilor în abilitățile lor de comunicare., precizează doamna Enescu.
Conform informațiilor, primite de la doamna Mihaela Szilagyi-Tomoiu, demersul încurajează lucrul în echipă, indiferent de granițele geografice. Elevii lucrează împreună pentru a crea materiale muzicale, videoclipuri sau spectacole, învățând să respecte punctele de vedere ale colegilor din alte culturi. Această colaborare îi ajută să înțeleagă importanța muncii comune și interacțiunii pozitive în context global”, precizează doamna Enescu.
„Așadar, muzica este limbajul universal, iar proiectul „Limbi diferite, aceleași ritmuri” le oferă elevilor șansa de a-șiexprima creativitatea prin compoziții muzicale, dansuri sau interpretări vocale. Această activitate artistică îi ajută să se descopere pe sine, să-și dezvolte simțul estetic și să-și exprime emoțiile într-un mod autentic”, a conchis prof. Mihaela Szilagyi – Tomoiu.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 3 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului