Rămâi conectat

Administraţie

La Cugir, preţul pentru gunoi va fi puţin sub nivelul actual, urmând ca în viitor să scadă proporţional cu cantitatea de deşeuri valorificată. Noile tarife sunt propuse pentru întregul lot de 16 localităţi

cugirinfo.ro

Publicat

în

Odată cu operaţionalizarea depozitului de la Galda, Cugirul împreună cu  toate localităţile judeţului Alba se pregătesc să treacă la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Acest lucru presupune inclusiv demararea activităţii noilor operatori de salubrizare care au câştigat licitaţiile la nivelul celor patru loturi ale judeţului Alba, în urmă cu 2-3 ani.

 

În Cugir, localitate componentă a lotului 2, activitatea de salubrizare va fi furnizată de către  Asocierea S.C. Rer Vest S.A./S.C. Retim Ecologic Service S.A. Tarifele  pe care acest nou operator le va practica sunt propuse pentru întregul lot, din care fac parte 16 localităţi (Cugir, Sebeş, comunele: Vinţu de Jos, Blandiana, Ceru Băcăinţi, Cîlnic, Cut, Daia Română, Doştat, Gîrbova, Pianu, Săliştea, Săsciori, Şibot, Şpring, Şugag).

Tariful urban pentru ridicarea şi transportul gunoiului de la populaţie, aflat  în consultare publică, este de 15,31 lei/persoană, ceea ce înseamnă că la Cugir este sub nivelul actual de 15,38 lei/persoană. Preţurile urmează să scadă proporţional cu creşterea cantităţii de deşeuri valorificate, întrucât  noul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor urmăreşte să eficientizeze colectarea selectivă, să reutilizeze o cantitate cât mai mare de deşeuri şi să respecte  principiului „plăteşti cât arunci”.

Tarifele pentru colectarea şi transportul deşeurilor diferă la nivelul celor patru loturi ale judeţului Alba. Dacă ne referim la diferenţa de aproximativ 1 leu pe care cugirenii o vor plăti în comparaţie cu locuitorii din Alba Iulia, trebuie spus că ea rezultă din faptul că, înainte să ajungă în depozitul ecologic de la Galda, gunoiului colectat din Cugir trece prin staţia de transfer din Tărtăria (Alba Iulia transportă direct la Galda).

În ultimii doi ani de zile, administraţia din Cugir a pregătit infrastructura locală necesară pentru implementarea Sistemului de Managemnt Integrat al Deşeurilor. Au fost  amenajate platforme de colectare selectivă, au fost achiziţionate şi montate incinte controlate  în care cetăţenii au acces doar pe bază de cartelă, în funcţie de zona arondată. În aceste incinte au fost amplasate recipiente pentru colectarea selectivă  pe şase fracţii diferite. Acest tip de colectare  va creşte cantitatea de gunoi care poate fi recuperată, astfel că pe viitor se vor face economii atât în buzunarul cetăţeanului, cât şi în cel al administraţiei locale.

Primăria Oraşului Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Consiliul Local Cugir face un împrumut de peste 7,6 milioane lei, din venituri din privatizare, pentru proiecte nefinalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 7.614.000 lei, cu o maturitate de maximum 5 ani.

Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru proiectele nefinalizate: „Reducerea emisiilor de carbon in orașul Cugir bazata pe Planul de Mobiliate Urbana Durabilă” și ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educatională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir.

Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date: hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract;  gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Marți, 16 iulie 2024: Trafic OPRIT pe Valea Dăii. Se asfaltează drumul care leagă Cugirul de Romoșel

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 16 iulie 2024, traficul rutier va fi interzis pe Valea Dăii. Se asfaltează drumul care leagă Cugirul de Romoșel, limita cu județul Hunedoara.

„Mâine, 16 iulie, trafic interzis pe Valea Dăii, între orele 08.00 și 16.00, anunță Primăria orașului Cugir. Se toarnă stratul de asfalt de uzură pe drumul Valea Dăii, ce face legătura între Cugir și Romoșel. Concret, traficul este oprit de la capătul străzii Nicolae Copernic din zona Cetății Singidava până la limita cu comuna Romos, din județul Hunedoara”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Se extinde rețeaua de apă și canalizare, pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Rețelele de apă potabilă și canalizare menajeră vor fi extinse pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu din partea APM Alba.

Proiectul „EXTINDERE REȚELE DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE MENAJERĂ ÎN UAT CUGIR”, poate constitui obiectivul unui proiect de investiţie ce poate fi finantata prin ANGHEL SALIGNY, AFM si PNRR.

Pe strazile studiate reteaua de canalizare este prevazuta gravitational din PVC KG i-ar in zonele cele mai joase sunt prevazute statii de pompare care pompeaza apa uzata in reteau gravitationala de unde este canalizata spre statia de epurare existenta (existent in localitate).

Astfel ca in SP din zona se colecteaza apa menajera de pe strazile studiate, apoi este pompata in cel mai apropiat camin exisent/ SP existenta.

Str. PRUNULUI, Str. VIADUCTULUI, Str. VALEA VIILOR, Calea MURELOR, Calea DUMBRAVII, Calea VAIDEIULUI, Str. CODRULUI, Str. VETERANILOR, Str. SPINULUI, Str. MACULUI, Calea GORUNILOR, Str. FLORILOR, Str. NARCISELOR, Str. GRIGORE ALEXANDRESCU, Str. Deal (extindere+bransamente), Str. Plevnei (extindere+bransamente), Str. Nicolae Copernic (extindere+bransamente), Str. Rîul Mare (branșamente).

Racordurile vor fi executate prin amplasarea caminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor in zonele carosabile si asfaltate a drumurilor din localitate executia traversarilor se va raliza prin subtraversare cu foraj orizontal, daca este cazul.

In zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesara spargerea acceselor acestea se vor reface si vor fi aduse la starea initiala inainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.

Realizarea proiectului prezinta avantaje economice si din punct de vedere al protectiei mediului prin:

– reducerea poluarii apelor de suprafata si subterane ;
– dezvoltarea mediului local de afaceri;

Oportunitatea investitiei este justificata si din urmatoarele considerente: realizarea canalizarii publice creeaza premiza infaptuirii unui pas important in directia protectiei mediului si de respectare a normelor referitoare la sanatatea publica precum si reducerea poluarii surselor de apa prin ape uzate evacuate.

Valoarea investiției este de 26136085,15 lei fara TVA, iar perioada de implementare propusă este de 12 luni.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir