cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » La Cugir, meseria redevine “brăţară de aur”. Sistemul dual de învăţământ – şcoala în care eşti plătit să înveţi şi care îţi poate asigura un job după absolvire

La Cugir, meseria redevine “brăţară de aur”. Sistemul dual de învăţământ – şcoala în care eşti plătit să înveţi şi care îţi poate asigura un job după absolvire

Publicat în 18.01.2015 la ora 11:00

Colegiu-ID-Lazarescu-CugirInterviu cu prof. Alexandru Cătălin MICACIU – directorul Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

– Domnule director Alexandru Micaciu, pentru tinerii din România, mai este meseria o brăţară de aur, aşa cum a fost pentru părinţii lor?
– Dacă privim datele oferite de Ministerul Educaţiei, vedem că doar puţin peste jumătate din locurile oferite în sistemul de învăţământ profesional au fost ocupate în acest an şcolar.  Există însă şi elevi care îşi dau seama de potenţialul pe care îl are învăţarea unei meserii în ceea ce înseamnă asigurarea unui loc de muncă şi a unui salariu decent. Aşa se face că, începând cu anul şcolar 2014-2015, programul „Alege-ţi drumul” oferă o opţiune pentru pregătire profesională cu durata de trei ani, necesari pentru dobândirea unei calificări. Această nouă rută de profesionalizare este creată pentru a veni în rândul tinerilor absolvenţi de nivel gimnazial, programul fiind restructurat conform ultimelor modificări şi actualizări ale Legii Educaţiei Naţionale nr. 1 din 2011. Potrivit actului normativ, pregătirea prin învăţământul profesional cu durata de 3 ani, ca parte din nivelul de învăţământ secundar superior, este organizat după clasa a VIII-a şi include clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi.
– La începutul lunii decembrie, în Cugir a poposit „Caravana meseriilor”, un proiect care, după cum se ştie, are menirea să informeze elevii şi părinţii despre avantajele şi perspectivele pe care le oferă învăţarea unei meserii şi de a promova învăţământul profesional dual ca alternativă de succes. Cum apreciaţi acest demers, raportat la oraşul Cugir, respectiv la instituţia pe care o conduceţi?
– Promovarea acestui proiect, care presupune formarea profesională în sistem dual, un sistem care funcţionează foarte bine la Braşov odată cu înfiinţarea Şcolii profesionale Kronstadt, are, începând de anul trecut, aplicabilitate şi la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir. Un demers care are suportul agenţilor economici din oraş, ei considerând că prin această formă de pregătire în sistem dual, pot califica elevi în meseriile de care au nevoie şi îşi pot asigura forţa de muncă necesară. În urma consultării pe baza unor chestionare, cinci agenţi din oraş şi-au exprimat dorinţa de colaborare cu colegiul nostru şi în anul şcolar 2015-2016. Astfel, prin proiectul planului de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2015-2016, propus spre aprobare la IŞJ Alba, va exista o colaborare cu operatorii economici la nivelul Cugirului. Un element de noutate este că, spre deosebire de începutul derularii acestei forme de învăţământ la nivelul colegiului, pentru anul de învăţământ viitor, operatorii economici din oraş solicită calificare şi în alte meserii. Având în vedere acest aspect, în funcţie de solicitările venite de la agenţii economici, conducerea instituţiei propune pentru învăţământul tehnic şcolarizarea elevilor printr-o clasă pentru meseriile de frezor, rabotor, mortezor, precum şi o clasă de rectificator şi lăcătuş mecanic – prestări servicii. După cum se vede, cea de-a doua clasă este formată din două specializări, fapt ce justifică cerinţele societăţilor comerciale, precum şi o bună colaborare cu acestea. De precizat în acest sens că doar o clasă va funcţiona în sistem dual, cealaltă clasă va merge pe sistem clasic, ambele pe o perioadă de 3 ani.  În acest context, elevii claselor a VIII-a vor putea opta pentru calificarea în aceste specializări şi vor satisface cerinţele de meseriaşi de care au nevoie agenţii economici.
– Ce avantaje prezintă aceste specializări pentru agenţii economici din Cugir?
– Principalul avantaj îl constituie specializarea elevilor în meseriile căutate de către aceşti operatori, iar pentru elevii care optează pentru învăţământul de tip dual înseamnă primirea de la agentul economic a unei burse suplimentare de 200 de lei/lună, pe lângă bursa de 200 de lei/lună pe care o oferă Ministerul Educaţiei. Un alt avantaj este legat de faptul că practica se desfăşoară la agentul economic, ceea ce dă posibilitatea specializării elevului la locul de muncă, precum şi angajarea după absolvire a celor mai buni dintre ei. De aceea consider această formă de învăţământ în sistem dual drept şcoala în care eşti plătit să înveţi şi care îţi poate asigura un job după absolvire.
– Cu ce ofertă vine Colegiul “I.D. Lăzărescu” Cugir pentru anul de învăţământ 2015-2016?
– Pentru anul şcolar următor, colegiul tehnic a propus 2 clase pentru învăţământul liceal şi anume: în domeniul economic – o clasă tehnician în activităţi economice şi o clasă în domeniul mecanic – tehnician proiectant CAD.  Având în vedere tendinţa actuală, „Învăţarea pe tot parcursul vieţii”, tot la colegiul tehnic am propus o clasă de învăţământ la forma serală, începând cu clasa a XI-a, la care se pot înscrie absolvenţi ai ciclului inferior al liceului şi din promoţiile anterioare, clasă care se doreşte a funcţiona în domeniul mecanic.  Precizez că am mai propus să continuăm realizarea şi pentru anul şcolar următor, a Şcolii tehnice postliceale, cu durata de un an, pentru specializarea „Tehnician operator maşini unelte cu comandă numerică”. Această specializare a fost acreditată la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” în anul şcolar 2013-2014 şi a fost propusă pentru susţinere la IŞJ Alba.
– Ce le recomandaţi celor care doresc să se pregătească în domeniul profesional tehnic la instituţia pe care o conduceţi?
– Să aibă maximă încredere în colegiul nostru pentru că dispunem de cadre didactice bine pregătite, cu o bună experienţă profesională, majoritatea cu gradul didactic I, fapt ce garantează că elevii vor beneficia de o bună instruire pe toată perioada procesului educativ.

A consemnat Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1011 ori

La Cugir, meseria redevine “brăţară de aur”. Sistemul dual de învăţământ – şcoala în care eşti plătit să înveţi şi care îţi poate asigura un job după absolvire
5 (100%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *