Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

La Cugir, meseria redevine “brăţară de aur”. Sistemul dual de învăţământ – şcoala în care eşti plătit să înveţi şi care îţi poate asigura un job după absolvire

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Colegiu-ID-Lazarescu-CugirInterviu cu prof. Alexandru Cătălin MICACIU – directorul Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

– Domnule director Alexandru Micaciu, pentru tinerii din România, mai este meseria o brăţară de aur, aşa cum a fost pentru părinţii lor?
– Dacă privim datele oferite de Ministerul Educaţiei, vedem că doar puţin peste jumătate din locurile oferite în sistemul de învăţământ profesional au fost ocupate în acest an şcolar.  Există însă şi elevi care îşi dau seama de potenţialul pe care îl are învăţarea unei meserii în ceea ce înseamnă asigurarea unui loc de muncă şi a unui salariu decent. Aşa se face că, începând cu anul şcolar 2014-2015, programul „Alege-ţi drumul” oferă o opţiune pentru pregătire profesională cu durata de trei ani, necesari pentru dobândirea unei calificări. Această nouă rută de profesionalizare este creată pentru a veni în rândul tinerilor absolvenţi de nivel gimnazial, programul fiind restructurat conform ultimelor modificări şi actualizări ale Legii Educaţiei Naţionale nr. 1 din 2011. Potrivit actului normativ, pregătirea prin învăţământul profesional cu durata de 3 ani, ca parte din nivelul de învăţământ secundar superior, este organizat după clasa a VIII-a şi include clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi.
– La începutul lunii decembrie, în Cugir a poposit „Caravana meseriilor”, un proiect care, după cum se ştie, are menirea să informeze elevii şi părinţii despre avantajele şi perspectivele pe care le oferă învăţarea unei meserii şi de a promova învăţământul profesional dual ca alternativă de succes. Cum apreciaţi acest demers, raportat la oraşul Cugir, respectiv la instituţia pe care o conduceţi?
– Promovarea acestui proiect, care presupune formarea profesională în sistem dual, un sistem care funcţionează foarte bine la Braşov odată cu înfiinţarea Şcolii profesionale Kronstadt, are, începând de anul trecut, aplicabilitate şi la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir. Un demers care are suportul agenţilor economici din oraş, ei considerând că prin această formă de pregătire în sistem dual, pot califica elevi în meseriile de care au nevoie şi îşi pot asigura forţa de muncă necesară. În urma consultării pe baza unor chestionare, cinci agenţi din oraş şi-au exprimat dorinţa de colaborare cu colegiul nostru şi în anul şcolar 2015-2016. Astfel, prin proiectul planului de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2015-2016, propus spre aprobare la IŞJ Alba, va exista o colaborare cu operatorii economici la nivelul Cugirului. Un element de noutate este că, spre deosebire de începutul derularii acestei forme de învăţământ la nivelul colegiului, pentru anul de învăţământ viitor, operatorii economici din oraş solicită calificare şi în alte meserii. Având în vedere acest aspect, în funcţie de solicitările venite de la agenţii economici, conducerea instituţiei propune pentru învăţământul tehnic şcolarizarea elevilor printr-o clasă pentru meseriile de frezor, rabotor, mortezor, precum şi o clasă de rectificator şi lăcătuş mecanic – prestări servicii. După cum se vede, cea de-a doua clasă este formată din două specializări, fapt ce justifică cerinţele societăţilor comerciale, precum şi o bună colaborare cu acestea. De precizat în acest sens că doar o clasă va funcţiona în sistem dual, cealaltă clasă va merge pe sistem clasic, ambele pe o perioadă de 3 ani.  În acest context, elevii claselor a VIII-a vor putea opta pentru calificarea în aceste specializări şi vor satisface cerinţele de meseriaşi de care au nevoie agenţii economici.
– Ce avantaje prezintă aceste specializări pentru agenţii economici din Cugir?
– Principalul avantaj îl constituie specializarea elevilor în meseriile căutate de către aceşti operatori, iar pentru elevii care optează pentru învăţământul de tip dual înseamnă primirea de la agentul economic a unei burse suplimentare de 200 de lei/lună, pe lângă bursa de 200 de lei/lună pe care o oferă Ministerul Educaţiei. Un alt avantaj este legat de faptul că practica se desfăşoară la agentul economic, ceea ce dă posibilitatea specializării elevului la locul de muncă, precum şi angajarea după absolvire a celor mai buni dintre ei. De aceea consider această formă de învăţământ în sistem dual drept şcoala în care eşti plătit să înveţi şi care îţi poate asigura un job după absolvire.
– Cu ce ofertă vine Colegiul “I.D. Lăzărescu” Cugir pentru anul de învăţământ 2015-2016?
– Pentru anul şcolar următor, colegiul tehnic a propus 2 clase pentru învăţământul liceal şi anume: în domeniul economic – o clasă tehnician în activităţi economice şi o clasă în domeniul mecanic – tehnician proiectant CAD.  Având în vedere tendinţa actuală, „Învăţarea pe tot parcursul vieţii”, tot la colegiul tehnic am propus o clasă de învăţământ la forma serală, începând cu clasa a XI-a, la care se pot înscrie absolvenţi ai ciclului inferior al liceului şi din promoţiile anterioare, clasă care se doreşte a funcţiona în domeniul mecanic.  Precizez că am mai propus să continuăm realizarea şi pentru anul şcolar următor, a Şcolii tehnice postliceale, cu durata de un an, pentru specializarea „Tehnician operator maşini unelte cu comandă numerică”. Această specializare a fost acreditată la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” în anul şcolar 2013-2014 şi a fost propusă pentru susţinere la IŞJ Alba.
– Ce le recomandaţi celor care doresc să se pregătească în domeniul profesional tehnic la instituţia pe care o conduceţi?
– Să aibă maximă încredere în colegiul nostru pentru că dispunem de cadre didactice bine pregătite, cu o bună experienţă profesională, majoritatea cu gradul didactic I, fapt ce garantează că elevii vor beneficia de o bună instruire pe toată perioada procesului educativ.

A consemnat Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Două mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de istorie și una la Psihologie, pentru Colegiul Național „David Prodan” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Odată cu apropierea vacanţei, au sosit şi ultimele rezultate de la olimpiadele la care au participat elevii Colegiului Naţional David Prodan, iar acestea sunt, la fel ca şi toate celelalte, îmbucurătoare.

Am fost încântaţi să aflăm că şi pe partea de socio-umane elevii îşi doresc performanţă şi că istoria şi psihologia se regăsesc printre materiile preferate de care elevii se îndrăgostesc ușor.

În acest an şcolar am avut astfel trei eleve care au obţinut menţiuni distribuite astfel: două la olimpiada de istorie, Arap Cătălina (din Republica Moldova) și Stanciu Claudia din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătite de doamna profesor Rusan Simona și una la olimpiada de psihologie Topîrceanu Ariana tot din clasa a 11-a C (profilul filologie) pregătită de doamna profesor Oarga Serafina.

„M-am îndrăgostit de istoria predată de doamna Simona Rusan. Datorită modului ei impresionant de a preda, astfel s-a creat o conexiune între mine și această disciplină ce mi-a aprins dorința de participa la olimpiadă. Istoria e frumoasă și e minunat sentimentul de a-ți cunoaște trecutul, căci pe baza trecutului, ne putem construi viitorul învățând din atât din greșelile unora, cât și faptele eroice ale altora!”, a declarat eleva Arap Cătălina (Republica Moldova).

„Mereu am fost curioasă și dornică să aflu cât mai multe din trecut, de aici s-a născut pasiunea mea pentru istorie. Anul acesta am participat pentru prima dată la olimpiada de istorie, o experiență din care am avut multe de învățat. Au fost multe ore de pregătire atât individuală cât și alături de doamna profesoara Rusan Simona. Cu toate că anul acesta am obținut doar o mențiune, acest lucru nu mă face să renunț ci mă ambiționează să particip și anul viitor ca să obțin un rezultat și mai bun”, declarat eleva a Stanciu Claudia.

„Psihologia m-a fascinat încă de pe clasa a 10-a, de când am început să studiez această materie, iar această fascinație m-a făcut să îmi doresc să particip la olimpiadă. A fost o experiență nouă pentru mine iar din acest motiv pot spune că nu știam la ce să mă aștept, însă doamna Oarga Serafina m-a îndrumat în toată această aventură. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare pe această cale deoarece fără sprijinul ei nu aș fi reușit”, a declarat eleva Topîrceanu Ariana.

Felicitări fetelor şi sperăm ca şi anul viitor să vă regăsim numele pe listele olimpicilor, cu rezultate și mai bune.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Şase mențiuni obținute de Colegiul Național „David Prodan” Cugir, la faza județeană a la Olimpiadei de Limba Engleză

cugirinfo.ro

Publicat

în

Una dintre discipinele pe care elevii le îndrăgesc încă din gimnaziu, este fără doar şi poate, Limba Engleză. Engleza – o materie care deşi poate părea uşoară având în vedere faptul că majoritatea filmelor pe care le vizionăm, reţelele de socializare pe care le folosim zilnic, hit-urile internaţionale pe care le fredonăm şi videoclipurile, cam toate sunt în engleză, aşa că suntem cu toţii familiarizaţi în oarecare măsură cu ea.

La o competiţie serioasă cum ar fi însă Olimpiada, unde nivelul de dificultate este mai ridicat cu fiecare etapă în parte, se poate observa însă că, detaliile fac diferenţa.

Cele şase eleve pe care le vedeţi în poza – Iulia Bîrlea, Laslău Oana, Ana Maria Spătăcean, Velişcu Sorana, Kis Ariana si Ţîr Ștefania, sunt toate fascinate de limba engleză și de oportunităţile pe care utilizarea aceasteia le oferă.

În acest an, cele 6 fete au obţinut menţiuni la etapa judeţeană și deşi sunt mulţumite de rezultatele lor, ştiu că este loc de mai bine. Dar să vedem ce au declarat ele:

„Când am început să înteleg limba engleză, mi-am dat seama că am trecut de o barieră a comunicării şi a devenit un mod de a-mi exprima gândurile și emotiile. Am participat la prima olimpiadă pe clasa a 8-a şi mi-a plăcut sentimentul de competiţie. Aş dori să le mulţumesc pe această cale doamnelor profesoare Lilica Vanţ și Anca Alisie pentru că m-au îndrumat și m-au încurajat.” – Iulia Bîrlea.

„Am început să am contact cu limba engleză de la o vârstă destul de fragedă, iar asta m-a făcut să realizez cât de frumoasă şi de importantă este această limbă pentru mine. Am participat în clasa a 8 -a prima oară la o olimpiadă de engleză iar experienţa s-a dovedit a fi una frumoasă aşa că mi-am dorit să particip şi în acest an. Am obţinut un rezultat bun, de care sunt mândră dar care nu ar fi fost posibil fără îndrumarea doamnei profesoare Alisie Anca căreia îi mulţumesc pentru sprijinul acordat.” – Oana Laslău.

„Pentru că sunt o fire sociabilă și mintea mea nu încetineşte niciodată, am simţit nevoia încă de când eram mică să învăţ o limbă străină. Engleza m-a ajutat de foarte multe ori să pun în cuvinte ceea ce nu reuşeam din diverse motive să exprim în limba română și am iubit mereu uşurinţa cu care am reuşit să o asimilez dar şi complexitatea ei.” – Ana Maria Spătăcean.

„Engleza joacă de foarte mult timp un rol important în viaţa mea şi nu am văzut-o niciodată ca pe o materie la care trebuie să învăţ pentru că sunt obligată să o fac, ci mai mult ca pe o pasiune pe care îmi place să o onorez atât la nivel academic cât şi în viaţa de zi cu zi. Orice lucru pe care trebuie să îl stâpâneşti necesită un efort în plus, însă dacă te pasionează cu adevarat, îl vei obţine cu mai multă uşurinţă.” – Velişcu Sorana.

„Cu siguranţă atât serialele cât şi muzica m-au ajutat la crearea unei relaţii mai bune cu limba engleză. Beneficiile cunoaşterii unei limbi străine m-au motivat cel mai mult să dedic timp şi să depun eforturi în pregătirea mea, care au fost şi recompensate de-a lungul timpului.” – Ștefania Ţîr.

„Relaţia mea cu engleza a început din copilărie. Am fost intrigată de această limbă auzită atât de des în filme şi mi-a stârnit curiozitatea. Limba engleză îmi oferă libertate de exprimare şi diversitate. Fiind o limbă de circulaţie internaţională, sunt sigură că într-un fel sau altul mă va ajuta pe viitor şi îmi va asigura mai multe oportunităţi şi avantaje.” – Ariana Kiş.

Felicitari fetelor! Vă dorim mult succes la concursurile viitoare şi sperăm să vă menţineți viu interesul pentru limba engleză!

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Peste 300 de elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir au participat vineri, 12 mai 2023, la marșul ecologist „Ne pasă de natură!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În rândul acţiunilor cu tematică ecologistă desfășurate în cadrul „Săptămânii Verzi”, la Colegiul Național „David Prodan” Cugir, se numără şi marşul din ziua de vineri, 12 martie 2023.

Peste 300 de elevi, purtând însemne ecologiste şi pancarte cu mesaje care îndeamnă la protejarea pădurilor, râurilor și văilor din jurul orașului Cugir au mărșăluit pe străzi cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor cu privire la grija faţă de mediul în care trăim. Nimeni nu este responsabil de ecologizarea unei zone mai mult decât proprii ei locuitori.

Cartea de vizită a fiecărei localităţi este după cum bine se știe, dată și de modul în care oamenii tratează mediul natural în care trăiesc. Pe plan local, s-a întamplat în repetate rânduri ca în urma ploilor torenţiale, Râul Mare și Râul Mic să fie inundate de gunoaiele lăsate -tot de noi, cugirenii- sus în munți, cu o inconștiență și nepăsare care sfidează orice regulă a bunului simț (toate în urma grătarelor și picnicurilor organizate cu diverse ocazii) și care ne sunt mai apoi aduse de ape înapoi în oraș.

De multe ori, gunoaiele provenind de la materialele de construcții, în loc să fie transportate în spațiul special amenajat în acest sens- și pus la dispoziție în mod gratuit de către Primăria Orașului Cugir- sunt duse și abandonate pe văile din apropiere (cu preponderenţă Valea Dăii, Valea Ghișagului, Părăul Gugului, Valea Sasului si Valea Prihodiștii). Este astfel de la sine înțeles că adesea, organizațiile ecologiste din oraș sunt de multe ori depășite de situație și nu fac față avalanșei de resturi, care în loc să se împuţineze, se înmulţesc văzând cu ochii.

În acest sens, elevii liceului nostru, au împărţit trecătorilor fluturaşi conţinând citate, îndemnuri și idei menite să contribuie la salvarea activă a naturii, cu atât mai mult cu cât, fiind un oraş situat la poalele munților, un colţ de rai înconjurat de păduri și străbătut de râuri, este nevoie de eforturi colective pentru a păstra intacte frumusețile locului.

Vă reamintim că liceul nostru, sprijinit de Primăria Cugir, a implementat anul acesta o campanie permanentă de colectare selectivă a deșeurilor intitulată ECOCNDP. Prin intermediul acesteia am reușit să creştem gradul de colectare selectivă la nivelul şcolii la 90%. Am dori evident, ca exemplul elevilor noștri să fie urmat de toți cetățenii orașului Cugir.

Le mulțumim pe această cale participanților la marș- și anume elevilor (care au fost deosebit de entuziaşti și deschişi la iniţiativa noastră), profesorilor, Consiliului Elevilor Colegiului Național David Prodan, Primăriei Orașului Cugir, Poliției Cugir, Poliției Locale și Jandarmeriei pentru că au fost alături de noi şi ne-au susţinut în organizarea acestui demers-sperăm noi, educativ pentru toată lumea- și ne-am bucura ca pe viitor să vedem schimbări în bine la nivelul localității în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător.

Profesor, Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir