Rămâi conectat

Actualitate

La Cugir, accesul persoanelor cu handicap în spaţiul public, doar pe hârtie

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

persoana_cu_handicapLegea nr. 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede obligaţia ca toate clădirile de interes public să fie accesibilizate pentru persoanele cu handicap.

Sună frumos pe hârtie, pentru că în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Dacă totuşi în Cugir există câteva rampe de acces, cei cu care am stat de vorbă spun că acestea sunt făcute doar pentru conformitate. Fie sunt prea înalte, fie sunt alte obstacole care îngrădesc accesul persoanelor cu handicap. Din păcate, legea nu prevede sancţiuni. Sancţiunea este, poate, neputinţa oamenilor care nu au acces la serviciile publice. La rampă, spre exemplu, diferenţa de nivel nu trebuie să fie mai mare de cinci centimetri pe metru lungime. Persoanele cu dizabilităţi care le folosesc sau rude ale acestora ne-au spus că de cele mai multe ori şi puţinele rampe din oraş care există sunt prea abrupte.
Din totalul instituţiilor şi al unităţilor de interes public existente în oraş, le numeri pe degete pe cele care au rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Lipsa accesibilităţii este şi motivul pentru care nu vedem pe străzile din Cugir prea multe persoane în scaun rulant. Dacă nu-i vedem, nu înseamnă că nu există. Nici bisericile nu s-au gândit la enoriaşii defavorizaţi de soartă. Majoritatea lăcaşelor de cult nu sunt prevăzute cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Practic, persoanele dependente de scaunul rulant au accesul interzis în aceste instituţii. Din păcate, această stare de lucruri se petrece şi în staţiile de autobuz. Dacă mijloacele de transport sunt mai bune sau mai puţin bune, cei cu probleme de deplasare susţin că ar fi necesare rampe fixe în staţiile de autobuz. Călătoria cu trenul este, de asemenea, inaccesibilă persoanelor în scaun rulant. „În tren nici vorbă să te poţi urca, unde prima treaptă este la o distanţă destul de mare faţă de peron, astfel încât sunt nevoit să port cu mine o scăriţă cu trei trepte pe care să mă pot urca”, ne spunea un localnic, făcând referire la gara din Şibot.
La toate acestea se adaugă situaţia de la blocurile de locuinţe, unde majoritatea clădirilor n-au fost prevăzute cu rampă fixă, iar acum, locatarii cu probleme fac eforturi, pe cont propriu, să găsească o soluţie pentru accesul în locuinţă. „În străinătate, când am fost, nu am întâmpinat nicio problemă”, ne mărturisea cu amărăciune unul dintre cetăţenii oraşului.

C. P.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a decis organizarea unei noi ediții a Conferinței Naționale „Profesorul Ion D. Lăzărescu, fondatorul școlii românești de teoria așcierii”, eveniment care va reuni cadre inginerești din întreaga țară.

Potrivit dr. ing. Alexandru Micaciu – președintele AGIR , manifestarea se află la a XII-a ediție  și va avea loc în luna octombrie a acestui an, la Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” din Cugir.

 „Am dorit să transmitem din timp această știre pentru a lua măsurile ce se impun în legătură cu numărul de participanți și numărul de lucrări de specialitate (scrise) ce vor fi trimise organizatorilor.

Ca de fiecare dată, vom edita o carte (tipărită) cu tema: ,,Inginerie Cugir”, fapt ce necesită măsuri pentru ca aceasta să fie scoasă la timpul poitrivit. De asemenea, vrem să fim pregătiți și cu cheltuielile financiare ce le impune organizarea acestei manifestări. Îi rugăm pe cei ce doresc să participe cu lucrări să ne contacteze pe adresa de e-mail: inginerie.cugir@yahoo.com, până pe data de 15 august 2024”, a ținut să precizeze președintele AGIR.

Personalitatea prof. univ. dr. ing. ION D. LĂZĂRESCU:

Inginer (n. 19.VII.1912, Slobozia, jud. Ialomiţa – d. 16.IV.1999, Sibiu)

Studii:

Inginer electromecanic (promoţia 1941-1942)

Doctor inginer Institutul Politehnic Bucureşti (1969)

Doctor docent în ştiinţe, Institutul Politehnic Bucureşti (1974)

Profesor universitar emerit, Institutul Politehnic din Iaşi

Profesor consultant, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Activitate:

Inginer U.M.Cugir, tehnolog şef (1941-1954)

Profesor la Şcoala Industrială Cugir (1943-1947) şi director

Profesor de specialitate la Şcoala medie tehnică de mecanică Cugir (1946-1952) Subdirector şi apoi director al acestei şcoli

Profesor asociat, Institutul de Mecanică, Cluj (1950-1954) Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (1954-1999)

Profesor dr. doc. şt., profesor emerit

Şef de catedră (din 1952), decan (din 1958)

Conducător de doctorat (din 1963)

Autor de carte tehnică, fondatorul Şcolii de Toleranţe şi Măsurători Mecanice şi a Şcolii de Aşchierea metalelor şi scule din România

Domenii de competenţă:

Tehnologia construcţiei de maşini

Teoria şi practica aşchierii şi sculelor aşchietoare

Teoria şi practica toleranţelor şi a lanţutilor de dimensiuni

Pese 250 de lucrări ştiinţifice publicate, între care 27 de cărţi de referinţă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 48 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut și fără perius, pe strada Ion Budai-Deleanu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 15 iulie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Cugir au depistat un bărbat de 48 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ioan Budai-Deleanu, din orașul Cugir, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, din verificările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul de 48 de ani avea permisul de conducere suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 43 de ani din Cugir reținut de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut și fără permis un autoturism, la Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 13 iulie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos – Postul de Poliție Șibot au depistat un bărbat de 43 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Balomiru de Câmp, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis, fiind luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir