Actualitate
La 25 de ani de la tragicele evenimente din Oraşul Martir Cugir, revoluţionarii, tot mai denigraţi, jefuitorii de ţară, tot mai bogaţi
Interviu cu Ioan Cristea – primul revoluţionar care a condus evenimentele din Cugir, începând cu ziua de 21 decembrie 1989.
– Dle Ioan Cristea, ce v-a rămas în memorie, legat de prima zi a evenimentelor fierbinţi de la Cugir din 21 Decembrie 1989?
– Mai întâi de toate, aş dori să aduc recunoştinţa ce se cuvine foştilor salariaţi ai Secţiei Sculărie de la Uzina Mecanică Cugir, care la ora 11.00 a zilei de 21 Decembrie 1989 au încetat activitatea şi au chemat colegii de muncă să se solidarizeze cu cetăţenii Timişoarei care s-au ridicat împotriva regimului comunist. Sunt cei care au declanşat scânteia revoluţiei la Cugir, oraşul fiind considerat, după cum se ştie, primul oraş liber din România, care a influenţat mişcările revoluţionare din localităţile judeţelor limitrofe. Mişcarea muncitorilor din Sculărie s-a extins, cuprinzând şi alte sectoare de activitate ale uzinei, grupuri de salariaţi pornind în marş de protest prin secţiile uzinei, iar apoi pe principalele artere ale oraşului. Pe tot parcursul, s-a strigat: “Veniţi cu noi!”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, “Jos Ceauşescu!”, „Jos dictatorul!”, „Uniţi-vă cu noi!”. Euforia maselor a crescut de la o oră la alta, astfel că muncitorilor li s-au alăturat şi un număr mare de localnici, care în jurul orei 17.00 s-au adunat la sediul primăriei locale şi la cel al Miliţiei Cugir. Aşa după cum se ştie, au existat şi excese venite din partea unor participanţi care au incendiat primăria şi sediul miliţiei, ajungându-se la fapte grave cum au fost cele de ucidere a comandantului miliţiei, căpitanul Valentin Pop, şi a subofiţerului Ilie Staicu, după care a urmat profanarea cadavrelor acestora. De reţinut este faptul că la ora 19.00, Cugirul era primul oraş liber din România, vestea fiind răspândită în multe locuri din judeţ şi din ţară. Evenimentele de la Cugir au ajuns până la conducerea centrală a PCR, fapt ce a creat îngrijorare în rândul acesteia, Ceauşescu fiind informat că oraşul Cugir se află în flăcări.
– Ce vă amintiţi despre zilele care au urmat?
– Au fost zile deloc uşoare, în care am căutat împreună cu un comitet de iniţiativă să aducem oraşul la normalitate. Trebuia asigurată ordinea, întrucât nu mai exista miliţie şi autorităţi administrative, era necesară aprovizionarea oraşului şi rezolvată problema transportului, iar la Uzina Mecanică trebuiau asigurate condiţiile de expediere a produselor către beneficiarii cu care unitatea avea contracte. Am fost nevoiţi să facem faţă zvonisticii cum că oraşul va fi atacat de terorişti, că vin elicoptere să atace populaţia sau că apa este otrăvită. Mai era o problemă legată de faptul că anumite persoane veneau să le dăm arme şi că unii protestau dacă refuzam acest lucru.
– Se ştie că oraşul Cugir a fost declarat „Oraş Martir”. Cum aţi reuşit să obţineţi această recunoaştere?
– Ca urmare a celor petrecute în zilele fierbinţi ale revoluţiei, în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane şi au fost rănite alte 58, Asociaţia de Revoluţionari din Cugir a întocmit o documentaţie prin care a solicitat autorităţilor statului ca oraşului Cugir să-i fie conferit titlul de Oraş Martir. Decretul a fost semnat în iunie 2000 de către preşedintele Ion Iliescu.
– La un sfert de veac de la evenimentele din 21 decembrie 1989, pe care le comemoraţi peste câteva zile, ce sentimente vă încearcă referitor la acele momente incendiare?
– Privind în urmă cu 25 de ani, pot spune că speranţele de libertate şi democraţie pentru care s-au ridicat masele au rămas undeva în urmă. Cei care au avut curajul să participe la mişcarea revoluţionară din decembrie ’89 au fost la timpul respectiv, apreciaţi, lăudaţi şi aplaudaţi. Din păcate, acum, aceiaşi oameni care şi-au riscat libertatea şi viaţa sunt huliţi şi denigraţi, lucru pe care nu cred că-l face vreo ţară civilizată care a scăpat de dictatură. Cred că s-a făcut şi se face o mare manipulare prin care opinia publică să-i privească pe aceşti eroi ai revoluţiei ca pe nişte profitori, existând un scop precis. Cred că au fost persoane care au dorit intenţionat denigrarea revoluţionarilor pentru a abate atenţia opiniei publice de la adevăraţii profitori cu salarii şi pensii nesimţite, care pe căi ilegale au jefuit şi jefuiesc banul public. Nu revoluţionarii au vândut pământul ţării, au defrişat şi vândut pădurile şi au secătuit bugetul ţării. După 25 de ani, consider că ne aflăm în dezbinare, iar în cele mai înalte instituţii ale statului se află non-valori şi trădători de ţară. Noi nu am cerut nimic, nicio favoare. Problema revoluţionarilor prin Legea nr. 341 dovedeşte că s-a hotărât să se aducă celor care au fost implicaţi în evenimentele din 1989, un act de recunoştinţă pentru curajul şi jertfele lor. Din nefericire, această hotărâre a Parlamentului României, prin mijloace de manipulare şi dezinformare a opiniei publice, a fost considerată drept un profit al celor care în decembrie 1989 au dat dovadă de curaj şi sacrificiu. Dovadă că cei care şi-au riscat libertatea şi viaţa în 1989, prezintă interes pentru cei care se află la putere doar atunci când au nevoie să câştige voturi. Dar cum speranţa moare ultima, noi credem că idealurile pentru care s-a luptat în 1989 se vor regăsi cât de curând în viaţa şi în viitorul urmaşilor noştri.
– Ce doriţi să le transmiteţi concetăţenilor dumneavoastră?
– Sărbători fericite, multe bucurii şi împliniri, iar duminică, 21 decembrie, îi aşteptăm la comemorarea împlinirii a 25 de ani de când oraşul Cugir a devenit un oraş liber!
A consemnat Constantin PREDESCU

Actualitate
Medicul cardiolog Dan Mihai Cristescu s-a alăturat echipei Spitalului Orășenesc Cugir
Spitalul Orășenesc Cugir a încadrat un medic cardiolog. Dr. Dan Mihai Cristescueste medic specialist cardiolog, este născut în Timișoara și a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara iar rezidențiatul l-a realizat la Institutul de boli cardiovasculare.
Am acceptat oferta domnului manager Arion Florin de a veni in orașul Cugir fiindcă am considerat că aici mă pot dezvolta profesional. În același timp am apreciat faptul că Spitalul Orășenesc Cugir este dotat cu aparatură modernă de specialitate necesară pentru a oferi servicii medicale de calitate, grație conducerii spitalului. Apreciez implicarea managerului spitalului. Consider că este importantă prevenția bolilor cardiovasculare și efectuarea unor vizite medicale periodice care să descopere timpuriu factori de risc sau afecțiuni cardiovasculare”, a declarat medicul Dan Mihai Cristescu.
„Mă declar extrem de mulțumit de faptul ca politica noastră de atragere de medici pe specialitățile deficitare a dat rezultate, iar dovada o reprezintă inclusiv încadrarea medicului cardiolog. Venirea acestuia la Cugir, dintr-un mare centru universitar cum este cel din Timișoara, nu poate decât sa mă bucure și sa dea o speranța tuturor pacienților cu afecțiuni cardiace din Cugir că se vor putea trata aici, fără sa mai fie nevoiți să meargă în alte spitale pentru tratament. Apreciez eforturile pe care le-a făcut acest medic pentru a se prezenta la post și mă voi asigura că voi lua toate măsurile pentru ca domnul doctor să-și desfășoare activitatea în condiții de maximă siguranță”, ne-a declarat managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
Începând cu ziua de joi, 8 mai 2025, medicul va consulta pacienții cu afecțiuni cardiologice în regim ambulatoriu:
joia – între orele 08.00-19.00
vinerea – între orele 08.00-20.00.
Timpul de consultație oferit fiecărui pacient este de maximum 30 de minute. Consultațiile în ambulatoriu se fac in baza unor programări prealabile la numărul de telefon de la fișierul spitalului 0258.751.621, de luni până vineri între orele 07.00-15.00. Pacientul trebuie sa aibă asupra sa cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie sau chitanța de plata a taxei de consultație, de la fișier.
Actualitate
Două persoane, care au plecat cu biciclete din sistemul self-service al orașului Cugir în comuna Romoș, AMENDATE de Poliția Locală
Două persoane care s-au deplasat cu două biciclete, din sistemul self-service al orașului Cugir, în localitatea Pișchinți, din comuna Romoș, au fost AMENDATE cu 1.000 de lei, de Poliția Locală a orașului Cugir.
„Polițiștii locali din cadrul Compartimentului ordine și liniște publică, Circulația pe drumurile publice au constatat că în data de 05.05.2025, doua persoane, O.P.A (30 ani), și G.I (34 ani) au utilizat pe un drum neasfaltat de pe strada Calea Gorunilor din localitatea Vinerea doua biciclete din sistemul self-service al Orașului Cugir, cu care s-au deplasat în afara unității administrativ teritoriale a Orașului Cugir, în localitatea Pișchinți, jud. Hunedoara, încălcând astfel prevederile H.C.L Nr.87/2019, pct.13.4, lit.e, fiind sancționați cu amendă în valoare de 1000 lei.
Dorim pe această cale să informăm cetățenii orașului Cugir cu privire la contravențiile și sancțiunile prevăzute de Regulamentul pentru utilizarea serviciului de închiriere biciclete în sistem self-service din orașul Cugir. 13.4. Contravenții și sancțiuni
Următoarele încălcări ale prevederilor prezentului regulament constituie contravenții si se sancționează cu amenda cuprinsă între 500 lei și 800 lei:
a)abandonarea bicicletei în-afara stației automate de închiriere a bicicletelor. La returnare se introduce bicicleta în spaţiu de andocare, se blochează utilizând sistemul de blocare şi se confirmă returnarea prin intermediul aplicaţiei mobile. Se verifică dacă sistemul de blocare este introdus corect;
b) transportul unor bunuri mai grele de 7 kg;
c) transportul de pasageri și, în general, orice utilizare care ar putea pune în pericol utilizatorul sau terții;
d) transportul unor substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase;
e) utilizarea bicicletei pe drumuri neasfaltate, altele decât cele prevăzute în nomenclatorul stradal local sau în-afara unității administrativ teritoriale a Orașului Cugir;
f) utilizarea bicicletei în orice alt scop decât cel pentru care aceasta a fost creată și dată spre utilizare, participarea la curse de biciclete;
g) necomunicarea incidentelor survenite, în timpul utilizării, către operator, în cel mult 10 minute de la incident;
h) demontarea bicicletei în scopul reparării acesteia precum și în orice alt scop;
i) utilizarea unei biciclete în mod necorespunzător sau în condiții care pot deteriora bicicleta;
j) cedarea bicicletei altei persoane;
k) preluarea bicicletei de către utilizator dacă acesta se află sub influența alcoolului și/sau a drogurilor ori a altor substanțe stupefiante;
l) utilizarea bicicletei în caz de vânt puternic și furtuni;
m) utilizarea bicicletei fără a se asigura contactul cu partea carosabilă/solul pe ambele roți;
n) neutilizarea bicicletei pe pistele de biciclete, acolo unde drumul public este prevăzut cu piste de biciclete semnalizate și marcate corespunzător;
o) nerespectarea întocmai a marcajelor care indică direcția de deplasare (în cazul în care pe drumul public nu sunt amenajate piste speciale pentru biciclete, acestea pot fi conduse pe partea carosabilă);
p) neutilizarea de veste reflectorizante sau de îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante de la lăsarea serii până la ora de predare prevăzută în prezentul Regulament (ora 23:00) sau când vizibilitatea este redusă, atunci când se deplasează pe partea carosabilă a drumului public;
q) traversarea drumului public, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.
Acțiunile de verificare vor continua ca principal obiectiv în cadrul misiunilor zilnice, iar pe această cale apelăm și la spiritul civic al cetățenilor care, atunci când constată astfel de încălcări ale legii, să le sesizeze prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Cugir, tel. 0258755455”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Cugir.
Actualitate
Vineri, 9 mai 2025: Ziua Europei, marcată în Piațeta Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir
Primăria Cugir în parteneriat cu Centrul Cultural „Valeantin Uritescu” Cugir, vă invită să participați vineri, 9 mai 2025, la manifestările dedicate Zilei Europei, în Piațeta din fața Centrului Cultural Cugir.
„Vă invităm să marcăm împreună momentul festiv cu un concert de muzică de fanfară!
Avem o mulțime de stegulețe și baloane pentru ca la final să facem cu toții un steag uriaș și să cântăm împreună Odă Bucuriei.
Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la Declarația Schuman și de la adoptarea steagului ca însemn distinctiv, precum și cei 18 ani de când România a devenit stat membru.
După cel de al Doilea Război Mondial, un grup de politicieni europeni a dorit o Europă unită pentru a preveni viitoarele conflicte.
Această dată marchează și „Declarația Schuman”, o propunere istorică făcută în 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe și care a pus bazele cooperării europene. Propunerea lui Robert
Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Puteți descoperi în link-ul de mai jos povestea din spatele ideilor sale vizionare. https://www.consilium.europa.eu/ro/schuman-declaration/
Ziua Europei simbolizează angajamentul anual al Uniunii Europene pentru solidaritate, democrație și diversitate!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 8 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
rodica TAETAU
22.12.2014 la 12:06
LASATI-O MOALE CU REVOLUTIONARII, STITI FOARTE BINE CA UNII AU LUAT SUME URIASE DE PE URMA ACESTEI LEGI, SI EI AU STAT BINE- MERSI IN CASE IN ACELE MOMENTE FIERBINTI, DUPA CARE AU IESIT CA SOARECII, CU NISTE RAHATURI DE ZGARIETURI PROVENITE DIN CU TOTL ALTA PARTE, SI VEZI-DOAMNE SUNT MARII REVOLUTIONARI .CINSTE EROILOR ADEVARATI, DAR CU PARERE DE RAU SUNT SI SARLATANI CARE SI-AU INSUSIT TITLUL DE REVOLUTIONAR PE NEDREPT.
adi
23.12.2014 la 19:43
mnda..oras martir,in presa nationala,nici macar odata nu sa pomenit de cugir,exemplu concret,aseara pro tv si digi a enumerat 13 orase martir,Cugirul…mai greu