Rămâi conectat

Actualitate

La 25 de ani de la tragicele evenimente din Oraşul Martir Cugir, revoluţionarii, tot mai denigraţi, jefuitorii de ţară, tot mai bogaţi

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

cristeaInterviu cu Ioan Cristea – primul revoluţionar care a condus evenimentele din Cugir, începând cu ziua de 21 decembrie 1989.

– Dle Ioan Cristea, ce v-a rămas în memorie, legat de prima zi a evenimentelor fierbinţi de la Cugir din 21 Decembrie 1989?
– Mai întâi de toate, aş dori să aduc recunoştinţa ce se cuvine foştilor salariaţi ai Secţiei Sculărie de la Uzina Mecanică Cugir, care la ora 11.00 a zilei de 21 Decembrie 1989 au încetat activitatea şi au chemat colegii de muncă să se solidarizeze cu cetăţenii Timişoarei care s-au ridicat împotriva regimului comunist. Sunt cei care au declanşat scânteia revoluţiei la Cugir, oraşul fiind considerat, după cum se ştie, primul oraş liber din România, care a influenţat mişcările revoluţionare din localităţile judeţelor limitrofe. Mişcarea muncitorilor din Sculărie s-a extins, cuprinzând şi alte sectoare de activitate ale uzinei, grupuri de salariaţi pornind în marş de protest prin secţiile uzinei, iar apoi pe principalele artere ale oraşului. Pe tot parcursul, s-a strigat: “Veniţi cu noi!”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, “Jos Ceauşescu!”, „Jos dictatorul!”, „Uniţi-vă cu noi!”.  Euforia maselor a crescut de la o oră la alta, astfel că muncitorilor li s-au alăturat şi un număr mare de localnici, care în jurul orei 17.00 s-au adunat la sediul primăriei locale şi la cel al Miliţiei Cugir. Aşa după cum se ştie, au existat şi excese venite din partea unor participanţi care au incendiat primăria şi sediul miliţiei, ajungându-se la fapte grave cum au fost cele de ucidere a comandantului miliţiei, căpitanul Valentin Pop, şi a subofiţerului Ilie Staicu, după care a urmat profanarea cadavrelor acestora. De reţinut este faptul că la ora 19.00, Cugirul era primul oraş liber din România, vestea fiind răspândită în multe locuri din judeţ şi din ţară. Evenimentele de la Cugir au ajuns până la conducerea centrală a PCR, fapt ce a creat îngrijorare în rândul acesteia, Ceauşescu fiind informat că oraşul Cugir se află în flăcări.
– Ce vă amintiţi despre zilele care au urmat?
– Au fost zile deloc uşoare, în care am căutat împreună cu un comitet de iniţiativă să aducem oraşul la normalitate. Trebuia asigurată ordinea, întrucât nu mai exista miliţie şi autorităţi administrative, era necesară aprovizionarea oraşului şi rezolvată problema transportului, iar la Uzina Mecanică trebuiau asigurate condiţiile de expediere a produselor către beneficiarii cu care unitatea avea contracte. Am fost nevoiţi să facem faţă zvonisticii cum că oraşul va fi atacat de terorişti, că vin elicoptere să atace populaţia sau că apa este otrăvită. Mai era o problemă legată de faptul că anumite persoane veneau să le dăm arme şi că unii protestau dacă refuzam acest lucru.
– Se ştie că oraşul Cugir a fost declarat „Oraş Martir”. Cum aţi reuşit să obţineţi această recunoaştere?
– Ca urmare a celor petrecute în zilele fierbinţi ale revoluţiei, în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane şi au fost rănite alte 58, Asociaţia de Revoluţionari din Cugir a întocmit o documentaţie prin care a solicitat autorităţilor statului ca oraşului Cugir să-i fie conferit titlul de Oraş Martir. Decretul a fost semnat în iunie 2000 de către preşedintele Ion Iliescu.
– La un sfert de veac de la evenimentele din 21 decembrie 1989, pe care le comemoraţi peste câteva zile, ce sentimente vă încearcă referitor la acele momente incendiare?
– Privind în urmă cu 25 de ani, pot spune că speranţele de libertate şi democraţie pentru care s-au ridicat masele au rămas undeva în urmă. Cei care au avut curajul să participe la mişcarea revoluţionară din decembrie ’89 au fost la timpul respectiv, apreciaţi, lăudaţi şi aplaudaţi. Din păcate, acum, aceiaşi oameni care şi-au riscat libertatea şi viaţa sunt huliţi şi denigraţi, lucru pe care nu cred că-l face vreo ţară civilizată care a scăpat de dictatură. Cred că s-a făcut şi se face o mare manipulare prin care opinia publică să-i privească pe aceşti eroi ai revoluţiei ca pe nişte profitori, existând un scop precis. Cred că au fost persoane care au dorit intenţionat denigrarea revoluţionarilor pentru a abate atenţia opiniei publice de la adevăraţii profitori cu salarii şi pensii nesimţite, care pe căi ilegale au jefuit şi jefuiesc banul public. Nu revoluţionarii au vândut pământul ţării, au defrişat şi vândut pădurile şi au secătuit bugetul ţării. După 25 de ani, consider că ne aflăm în dezbinare, iar în cele mai înalte instituţii ale statului se află non-valori şi trădători de ţară. Noi nu am cerut nimic, nicio favoare. Problema revoluţionarilor prin Legea nr. 341 dovedeşte că s-a hotărât să se aducă celor care au fost implicaţi în evenimentele din 1989, un act de recunoştinţă pentru curajul şi jertfele lor. Din nefericire, această hotărâre a Parlamentului României, prin mijloace de manipulare şi dezinformare a opiniei publice, a fost considerată drept un profit al celor care în decembrie 1989 au dat dovadă de curaj şi sacrificiu. Dovadă că cei care şi-au riscat libertatea şi viaţa în 1989, prezintă interes pentru cei care se află la putere doar atunci când au nevoie să câştige voturi. Dar cum speranţa moare ultima, noi credem că idealurile pentru care s-a luptat în 1989 se vor regăsi cât de curând în viaţa şi în viitorul urmaşilor noştri.
– Ce doriţi să le transmiteţi concetăţenilor dumneavoastră?
– Sărbători fericite, multe bucurii şi împliniri, iar duminică, 21 decembrie, îi aşteptăm la comemorarea împlinirii a 25 de ani de când oraşul Cugir a devenit un oraş liber!

A consemnat Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

 1. Avatar

  rodica TAETAU

  22.12.2014 la 12:06

  LASATI-O MOALE CU REVOLUTIONARII, STITI FOARTE BINE CA UNII AU LUAT SUME URIASE DE PE URMA ACESTEI LEGI, SI EI AU STAT BINE- MERSI IN CASE IN ACELE MOMENTE FIERBINTI, DUPA CARE AU IESIT CA SOARECII, CU NISTE RAHATURI DE ZGARIETURI PROVENITE DIN CU TOTL ALTA PARTE, SI VEZI-DOAMNE SUNT MARII REVOLUTIONARI .CINSTE EROILOR ADEVARATI, DAR CU PARERE DE RAU SUNT SI SARLATANI CARE SI-AU INSUSIT TITLUL DE REVOLUTIONAR PE NEDREPT.

 2. Avatar

  adi

  23.12.2014 la 19:43

  mnda..oras martir,in presa nationala,nici macar odata nu sa pomenit de cugir,exemplu concret,aseara pro tv si digi a enumerat 13 orase martir,Cugirul…mai greu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir