cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Kalaşnikovul fabricat la Cugir a împlinit o jumătate de secol

Kalaşnikovul fabricat la Cugir a împlinit o jumătate de secol

Publicat în 14.02.2014 la ora 14:00

kalasnikovUnul dintre cele mai apreciate produse militare din istoria omenirii, Kalaşnikovul, copiat sau perfecţionat de peste 30 de ţări ale lumii, mult-lăudatul A.K. (Automat Kalaşnikov), devenit simbolul mişcărilor revoluţionare, de insurgenţă, de rebeliune, o armă fiabilă, flexibilă, de încredere, împlineşte anul acesta 50 de ani de când a fost lansat în fabricaţie la Uzina Mecanică din Cugir.

Omul care şi-a împrumutat numele armelor care l-au făcut celebru pe mapamond, Mihail Kalaşnikov (decedat la finele anului trecut la vârsta de 94 de ani) a făcut din armele sale un brand la fel de cunoscut ca şi Coca-Cola, iar Mozambic l-a pus pe stema naţională. Kalaşnikov rămâne în istorie datorită armei care-i poartă numele şi vorbelor sale memorabile: „Dacă nu erau nemţii, aş fi inventat maşini agricole”. Cele peste 100 de milioane de arme de foc produse după „reţeta” sa i-au adus o nedorită jertfă de alte câteva sute de milioane de vieţi omeneşti.
După cum este cunoscut, statele Pactului de la Varşovia, bloc militar din care făcea parte şi România, produceau modele tipice, cele mai apreciate fiind tipurile de arme fabricate în fosta URSS.
În ţara noastră, la Cugir, documentaţia pentru asimilarea  produsului a fost finalizată în anul 1963 (modelul PM 63), iar în 1964, uzina a început fabricaţia cunoscutelor „pemeuri”, în serie mare, atât pentru înzestrarea Armatei Române cât şi pentru export. De-a lungul anilor, modelul românesc s-a dovedit a fi de o calitate deosebit de bună, fiind solicitat la export şi găsindu-se azi în dotarea a peste 50 de armate din toate colţurile lumii, rămânând arma preferată a combatanţilor de pe câmpurile de luptă, din junglă, munţi, deşerturi sau taigale.
Cu trecerea anilor, compartimentul de proiectare al Uzinei Mecanice Cugir a dezvoltat peste 20 de tipuri de produse de tehnică militară, unul dintre artizanii acestor importante „modificări” fiind regretatul tehnician Nicolae Sterca, cel care a slujit decenii în şir secţia de Prototipuri a fabricii de la poalele Drăganei.
Astăzi, „AKM-urile 47”, produse la Cugir, transformate de Fabrica de Arme în arme semiautomate de sport şi vânătoare, ocupă piaţa civilă americană, fiind extrem de apreciate de către partenerii din Statele Unite.

Acest articol a fost citit de 1248 ori

Kalaşnikovul fabricat la Cugir a împlinit o jumătate de secol
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.