Rămâi conectat

Actualitate

Jurământul lui Hipocrate nu se dezminte la Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

juramant-Hipocrate-clujOare de ce ne aplecăm cu atâta interes asupra lucrurilor reprobabile: tâlhării, violuri, corupţie, abuzuri de putere, înşelăciuni, trădări, crime etc., când  lângă noi se întâmplă şi lucruri pozitive, meritorii, demne de semnalat? Pentru că ne place!

Mass-media să fie de vină, rating-ul, societatea de consum prost înţeleasă, ambiţiile meschine, dezinformarea păcătoasă şi planificată sau faptul că există ceva putred în şi printre noi…? Din păcate, democraţia este confundată cu demagogia, libertatea cu libertinajul, sacrul cu profanul, moralitatea cu extravaganţa, educaţia cu imoralitatea şi lista poate continua, aici şi peste tot pe mapamond. Ne consolăm cu faptul că, de la păcatul ancestral, istoria omenirii se repetă, evident pe scări şi etape diferite, perfecţionându-se atât în bine, cât şi în rău, dar mai ales în rău. De la Homo Sapiens, trecând prin neanderthalieni, cromagnoni, până la Homo secolului al XXI-lea, această specie creată de Dumnezeu, după chipul şi înfăţişarea sa, fără a-i moşteni curăţenia, bunătatea şi toleranţa, este tot timpul pe picior de război, fie el în tranşee, sau în cortex şi subcortex. Nimic nou sub soare!
Fiind în grădiniţă, m-am”îndrăgostit” de o păpuşă cârlionţată: Terike, de aici şi admiraţia mea pentru acest prenume devenit sfânt, pentru creştini şi nu numai: Sfânta Maria Teresa, Santa Teresa de Avilla (Spania), Sfânta Teresa de Calcuta, albaneza de sorginte aromână, beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea, care numea spaţiul carpato-danubiano-pontic – România, Grădina Maicii Domnului. Ei bine, în Spitalul Orăşenesc Cugir, unde sub riguroasa observaţie şi control al domnului primar ing. Adrian Ovidiu Teban, au loc lucrări impresionante, de fapt ca şi în întreaga urbe, căci acest primar tace şi face, am întâlnit, într-o secţie aparţinând secolului trecut, care pe atunci era de ultimul răcnet, o doamnă dr. chirurg – Terezia Boruah, înconjurată de o echipă de doamne şi domnişoare care impuneau prin curăţenie, atât fizică cât şi sufletească. Fără a fi afemeiat, recunosc că îmi place “sexul frumos” care, să fim serioşi, este mai puternic, mai disciplinat şi mai statornic decât ”las machos”. De fapt, noi trăim într-un matriarhat camuflat, căci în spatele unui bărbat mare vei găsi o femeie, care-l depăşeşte, ba chiar îl conduce. Femeia te ridică, femeia te coboară… Sau nu?
Pe un culoar îngust, ticsit de pacienţi, unde cu greu îşi poate face loc chiar şi personalul medical, o doamnă doctor, de care depinde, de fapt, soarta fizică şi chiar psihică a fiecăruia dintre noi, trece spre cabinetul dânsei. De la 7 dimineaţa începe vizita internaţilor, consultaţiile vechilor şi noilor pacienţi, suportând cu răbdare şi respect doleanţele pacienţilor, munca pe calculator, deloc uşoară, responsabilitatea morală şi materială, asezonate cu zgomotul străzii, iar după-amiaza stiloul, computerul, stetoscopul vor fi înlocuite cu bisturiul, în aşteptarea colegului anestezist, care vine sau nu vine. De la Alba Iulia la Cugir este o distanţă mare şi pe parcursul ei se poate întâmpla orice eveniment nedorit. Sincer, mă întrebam cum rezistă şi până când? Eu clacam din start! Pe deasupra, mai sunt şi reclamaţii, inspecţii de tot felul, solicitările bolnavilor închipuiţi sau cele ale vânătorilor de reţete sau scutiri…
Grea meserie şi prost remunerată, coane Fănică, să trăiţi, cum ar spune Caragiale. Şi te miri că ne pleacă medicii, asistentele medicale, oamenii de valoare, spre ţări mai calde, cel puţin din punct de vedere material? Nu pentru că nu ar fi patrioţi, ci pur şi simplu în epoca globalizării, unde frontierele dispar, cele politice, dar nu şi cele ale sufletului, fiecare are posibilitatea, dreptul şi chiar obligaţia de a-şi asuma propriul destin, în fond, de a se realiza. Depinde de fiecare cum îşi aşterne… Grea problemă!
Dar, fără îndoială, doamnelor şi domnilor guvernanţi, aveţi obligaţia, căci posibilităţi există, să-i stimulaţi, respectaţi şi să-i remuneraţi pe aceşti eroi anonimi
care-şi iubesc mai mult “iarba verde de acasă” decât confortul occidental, care vă asigur că este tentant, misterios şi, de ce nu, periculos, dar bine plătit.
Cunoscând-o, observând-o şi admirând-o pe doamna dr. Terezia Boruah, încă mai sper că nu este totul pierdut şi exportat din spaţiul nostru mioritic. Poate pasărea Phoenix şi-a reluat zborul, din cenuşa codrilor defrişaţi ai Carpaţilor. Doamne ajută!

Liviu Mariţia ALTMANN


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.

Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:

 Structura capelei:

• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.

La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.

Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.

La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.

Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.

De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.

 

Sorin GIURCA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.

Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.

Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir