Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Jocurile sportive organizate în cadrul Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare de la Vinerea au atras sute de tineri

cugirinfo.ro

Publicat

în

festival-vinerea-august-2103În această dimineața, tinerii din Vinerea și Cugir, alături de invitații lor din orașul Wasserburg au participat la jocurile sportive organizate în cadrul Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare de la Vinerea.

Întrecerile, care au fost foarte apreciate de spectatori, au cuprins 8 probe: aruncarea suliţei, trasul cu arcul, aruncarea greutăţii, trasul frânghiei, căratul apei, lupta pe butuci, ştafeta cu greutăţi, în care participanții și-au demonstrat vitejia şi dibăcia.

Încălzirea s-a făcut cu o ”miuță” jucată de tinerii competitori împreună cu amatori din public, în frumoasa Poiană cu Goruni situată la aproximativ 2 km deasupra satului Vinerea.

Cele mai apreciate întreceri au fost cele cu arcul, sulița și greutatea, care au demonstrat că ”mărimea nu contează”, unii dintre participanți mici de statură dar foarte dibaci reușind să puncteze cu precizie la concursul cu arcul și să arunce sulița sau greutatea la distanțe mari și proba de ștafetă cu saci umpluți cu nisip, care a bine-dispus asistența deoarece tinerii dornici să câștige au provocat busculade și chiar s-au împiedicat de câteva ori. Foarte aplaudate au fost și celelalte probe și, chiar dacă a câștigat doar câte o singură echipă, important este că toți competitorii au reușit să ajungă la final.

Mai trebuie precizat că încă de dimineață, la locul evenimentului a fost prezent primarul orașului Cugir, Adrian Teban, care a fost foarte implicat în organizare. De asemenea, o surpriză plăcută a fost faptul că angajații Serviciului de Salubrizare s-au preocupat permanent să întrețină curățenia zonei în care s-a desfășurat evenimentul.

Printre spectatori și-au făcut apariția și oaspeți ”de la județ”, între care președintele CJ Alba Ion Dumitrel, vicepreședintele Alin Cucui, senatorul Alexandru Pereș, administratorul public al județului – Sorin Bumb și consilierul Marius Anghel.

S-au bucurat de un mare interes din partea celor prezenti, cele 9 probe organizate pe echipe si individual precum: trasul cu arcul, suliţaşul cetaţii, cel mai iute de picior(transportul unui sac de 25 kg), braţul de fier, luptatorul dac, caţaratul pe catarg, sa ne unim fortele(trasul franghiei), voinicul din cetate,(aruncarea unui bolovan de 5 kg), carausul cetatii,(transportul apei din ciubere.

In urma desfasurarii concursului pe respectivele probe, clasamentul pe echipe a fost urmatorul:
Locul I:  – Cartierul Cindeni
Locul II: – Brutarii din Vinerea
Locul III: – Box Cugir
Locul IV: – Wasserburg- Germania
Intreaga competitie s-a desfasurat sub coordonarea juristului Florin Arion ajutat de cei patru arbitrii, profesorii: Petru Micu, Traian Avram, Ioan Başca si Ghe. Haprean.Castigatorii celor patru locuri au primit din partea organizatorilor, premii constand in materiale sportive si bani.

• Programul de duminică, 24 august este următorul:

11.30 – Parada portului popular (traseu: Cămin Cultural Vinerea – Monumentul Eroilor)
14.30- Spectacol folcloric: nsamblul Miercurea Sibiului Ansamblul Izvoraşul Almăşan – Almaşu Mare Ansamblul Germisara – Geoagiu Ansamblul EVRITON din Drama – Grecia Taraful din Soporul de Câmpie – Cluj Recital Eugen Mihailă Ansamblul Wasserburg – Germania Ansamblul Săpânţana – Maramureş Recital RobertTârnăveanu Ansamblul Eftimos – Braşov
19.00- Gala laureaţilor la Concursul Tinerelor Talente Ansamblul Câmpul Pâinii – Vinerea Ansamblul Mărţişorul – Cluj-Napoca
20.30 – Recital Dumitru Fărcaş
21.00 – Concert Just Duty Free (Germania)


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Acțiune de ecologizare a cimitirului din Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

Lăudabilă inițiativa preotului paroh, Cosmin Șandru (Parohia Șibot) care sâmbăta trecută a organizat o acțiune de igienizare a cimitirului local.

La evenimentul respectiv au participat credincioși din cadru parohiei cu utilaje, mtocoase, căruțe, saci de depozitat resturi vegetale și gunoaie.

„A fost o acțiune necesară, gospodărească, dar care ține și de imagine pentru comunitatea din Șibot. Un demers în cadrul căruia s-au curățat aleile principale, spațiile dintre morminte, s-au strâns coroanele uscate, resturile rămase de la lumânări etc. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți la initiativa noastră și-l rog pe bunul Dumnezeu sa le răsplătească efortul pentru fapta pe care au săvârșit-o”, a spus părintele Șandru.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 20 de ani din Săliștea, cercetat pentru conducere fără permis

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 19 aprilie 2024, în jurul orei 12.00, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au depistat un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un tractor, pe raza localității Săliștea, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Șezătoare în Parohia Ortodoxă Șibot – balsam pentru sufletul copiilor și bunicilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, după slujba Vecerniei, la Biserica Ortodoxă din Șibot (preot paroh Cosmin Șandru) a avut loc o șezătoare a Tinerilor și Bunicilor din parohie, unde s-au citit compunerile din culegerea 12 Copii, 12 Bunici”, lecturi care au bucurat sufletele celor prezenți.

Culegerea 12 Copii, 12 Bunici” este un mod prin care aceștia își arată prețuirea față de proprii bunici, străbunici și nu numai. Discuțiile tinerilor cu bunicii, în vederea pregătirii compunerilor, au fost un adevărat balsam pentru sufletul acestora și pentru oricine le-ar fi auzit.

Povestea de viață a fiecărui bunic este specială, compunerile raprezentând un tezaur pentru sufletul tuturor.

Potrivit părintelui, Cosmin Șandru „șezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Semnificaţia socială a şezătorilor consta în faptul că ele contribuiau la menţinerea unei mentalităţi colective în comunitatea satului, şezătoarea este un obicei străvechi. Spun bătrânii satului că ei işi amintesc de şezători din copilaria lor, de la părinţii lor. Şezătorile se organizau în perioada iernii, după sărbătorile de iarnă şi până când începea postul Paştelui.  De obicei se organizau pe zone ale satului. Se adunau mai mulţi oameni la câte o casă, seara,după ce terminau treaba cu animalele de pe lângă casă şi şezătoarea ţinea până pe la miezul nopţii. Casele la care se ţineau şezătorile se schimbau prin rotaţie, între membrii grupului de vecini”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir