cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Jderii de piatră au băgat spaima în crescătorii de porumbeii din Cugir, Săliștea și Tărtăria

Jderii de piatră au băgat spaima în crescătorii de porumbeii din Cugir, Săliștea și Tărtăria

Publicat în 14.01.2018 la ora 19:45

Un prădător feroce, mai puțin cunoscut în zonă – jderul de piatră – a băgat spaima în crescătorii de porumbei din Cugir, în această iarnă. Micul animal sălbatic, cu habitat în pădurile liniștite (!) și pe stâncăriile munților, s-a tras spre oraș, cuibărindu-se în podurile caselor nelocuite, unde a făcut și pui. Cel mai probabil tăierea necontrolată a fondului forestier le-a răscolit habitatele și i-a pus pe fugă, spre ”civilizație”, și pe ”frații jderi”.

La Cugir a dat atacul la porumbei, profitând de unele deficiențe în construcția volierelor sau, pur și simplu, intrând prin orificiul de zbor pentru porumbei, uitat deschis de proprietari peste noapte. A ucis la diferiți proprietari între 20-30 de zburătoare de rasă. Unul dintre prădători a fost capturat într-o cușcă.

Ce ne-a povestit un columbofil păgubit: ”Sincer, nu am mai pomenit până acum ca jderul de piatră să dea atacul la noi în Cugir. În oraș a atacat în mai multe locuri, deci este posibil să fie mai mulți. La Petroșani am un coleg care a rămas fără 96 de porumbei din cauza jderului. Îi rupe în zona gâtului. Nu știu cum, de unde au apărut, că foarte multă lume mi s-a plâns. Mie mi-a intrat în cotețul pe care l-am făcut pe piloni de 2 metri, să nu ajungă alte prădătoare la porumbei. Cotețul a fost de 2 metri, dar nu i-am bătut șablonul la acoperiș, că mi-am zis eu, la 4 metri înălțime, cine naiba să mai atace? Dar mi-a sărit pe acoperișul celorlalte cotețe pe care le am și de acolo s-a cățărat pe cotețul nou, unde mi-a făcut pradă la porumbei. Am adus o cursă pentru jderi, s-a prins în 4 zile. Din păcate mi-a mâncat și momeala, porumbei și ouă, pentru că s-a deschis ușa dintre ei. Scoate niște sunete ca o jumătate de lătrat, combinat cu un croncănit de cioară. Eu am mai auzit sunetul acesta noaptea prin pădure, dar nu mi-am ima­ginat ce este. Ne-am întâlnit zilele trecute cu colegii columbofili din județ și am ajuns la concluzia că trebuie să fim foarte atenți la casele părăsite sau nelocuite din vecinătate pentru că ei acolo își fac cuibul”.

• Prezența jderului de piatră sau a ”șogâț”-ului ne-a fost semnalată și în zona Tărătăria – Săliștea.

Un cetățean ne-a povestit cum jderul, care și-a făcut cuib la el în pod, nu se mai temea de prezența umană: ”Dimineața, când stăteam la cafea pe terasă, îl vedeam cum pleacă la vânătoare. Îl strigam «Hei!», se oprea, dădea din cap ca un salut, mi se părea mie, și apoi pleca mai departe la vânătoare. La început mi-a fost teamă că-mi va fura ouăle din cuibar cu tot cu găini, dar apoi m-am liniștit aflând că acest animal, instinctiv, nu prăduiește acolo unde își face cuibul, ca să nu fie vânat. Un lucru inteligent, de protecție și pentru puii săi”, ne-a explicat cetățeanul din Tărtăria.

De altfel, de-a lungul șoselei naționale, zilnic putem vedea cadavre de animale sălbatice de acest fel, sau vulpi, cu care pot fi ușor confundați odată ce sunt aplatizați de roțile mașinilor. Jderul de piatră este un prădător care vânează animalele mici, de dimensiunile iepurilor și ale găinilor. Jderul face parte din categoria animalelor solitare şi este activ în special pe înserat şi noaptea. Jderii reprezintă un pericol odată ce se află în apropierea caselor oamenilor, pentru animalele domestice. Se mai hrăneşte cu şoareci, şobolani şi diferite păsări. În zonele rurale, jderul vânează ouăle păsărilor de casă din cotețe, pe care le transportă în gură şi apoi le consumă. Dacă jderul de piatră pătrunde, de exemplu, într-un coteţ de găini, produce daune mari, deoarece găinile vor avea un comportament stresat din cauza faptului că nu pot fugi. Acest lucru îl va stimula pentru că are instincte de vânătoare și nu se va opri până nu omoară toate găinile.

Ritualul de împerechere a jderilor are loc în podul casei. Ei pot perturba odihna și somnul oamenilor din cauza zgomotelor produse de ei. Când jderii ajung Ia vârsta de doi ani, ei se pot reproduce în lunile iulie şi august. În timpul ritualurilor nocturne de împerechere, masculii şi femelele se urmăresc şi scot în acest timp sunete puternice şi ascuţite. Jderul poate fi și un animal extrem de folositor, hrănindu-se cu șoareci și șobolani. Dar când găsește cotețul deschis se hrănește și cu păsări domestice…

Facebook 

Acest articol a fost citit de 674 ori

Jderii de piatră au băgat spaima în crescătorii de porumbeii din Cugir, Săliștea și Tărtăria
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.