Rămâi conectat

Ştiri din zonă

ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, prezent la întronizarea noului Episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor Dinculeană

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 26 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Deva.

ÎPS Irineu a oficiat, în sobor arhieresc, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, după care a luat parte la ceremonia solemnă a întronizării Preasfințitului Părinte Nestor în demnitatea de Episcop al Eparhiei Devei și Hunedoarei. Atât Sfânta Liturghie, cât și ceremonia de întronizare, au fost săvârșite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

În cea de-a doua zi a slăvitului Praznic al Crăciunului, Preasfinţitul Părinte Nestor a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Eparhiei Devei şi Hunedoarei. Ceremonia solemnă a avut loc în Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Deva, aceasta fiind precedată de Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, celebrată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

În soborul ierarhilor s-au aflat: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul ales al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix.

Pentru a respecta măsurile de siguranţă stabilite spre a preveni răspândirea noului coronavirus, participarea credincioşilor la slujba religioasă din interiorul Catedralei a fost limitată. În schimb, numeroşi credincioşi dreptslăvitori au urmărit evenimentul pe ecranele amplasate în curtea locaşului de cult. La Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare au fost prezenţi autorităţi centrale, judeţene şi locale, monahi şi monahii, precum și numeroși preoţi şi credincioşi din eparhia hunedoreană. Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, care a tâlcuit Evanghelia citită în a doua zi de prăznuire a Naşterii Domnului. Apoi, a avut loc ceremonia de întronizare, care a debutat cu citirea gramatei mitropolitane de către Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei. Mai apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Nestor însemnele arhiereşti (mantia, crucea, engolpionul şi cârja arhierească), după care l-a aşezat în scaunul de arhiereu din Catedrala Episcopală.

Din partea clerului hunedoarean a vorbit pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, care, în cuvântul său, a amintit credinţa şi dăruirea faţă de Dumnezeu a patriarhilor Avraam şi Iacov, precum şi a regelui David, modele de slujire până astăzi. Apoi a luat cuvântul domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, care l-a încredinţat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor de preţuirea şi de sprijinul instituţiei pe care o conduce. La final, a luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor, care a acordat cinstire predecesorului său, primul Întâistătător al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, ctitor şi organizator al ei, Episcopul Gurie Gorgiu, care a trecut la Domnul pe data de 21 octombrie 2021, la vârsta de doar 53 de ani. Pe această cale, Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor i-a asigurat pe cei prezenţi că va lucra la sporirea realizărilor înfăptuie de Episcopul Gurie.

Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor a mulţumit, apoi, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ierarhilor care au participat la sărbătoarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, familiei, ostenitorilor de la Centrul eparhial şi de la Catedrala episcopală, oficialităţilor prezente, tuturor celor prezenţi la eveniment, precum şi clerului şi credincioşilor din Eparhie. Darul Preafericitulului Părinte Patriarh Daniel pentru noul Episcop al Devei şi Hunedoarei, o icoană şi un set de engolpioane, au fost oferite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. Începând cu data de 7 martie 2021, Preasfinţitul Părinte Nestor a îndeplinit funcția de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

sursa: reintregirea.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Licitație de aproape UN MILION de lei pentru reabilitarea dispensarului medical din comuna Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria comunei Săliștea a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări în cadrul proiectului „Execuție lucrări reabilitare dispensar medical uman, comuna Săliștea”. Valoarea totală estimată a contractului este de 940.602.17 de lei.

Clădirea propusa cu destinaţia de dispensar medical uman se desfăşoară pe un nivel P – (parter), cu dimensiunile exterioare maxime de 17.80 m x 23.20 m.

Fundaţiile sunt din beton amnat, de tipul continui, sub pereţii portanţi.

Pereţii interiori si exteriori sunt realizaţi din diafragme de zidărie, cu grosimea de 45cm, respectiv 70 cm. Pereţii exteriori vor fi placaţi cu termosistem in grosime de 15 cm.

Planşeul de peste sol se va realiza din beton armat iar planseul peste parter se va realiza din grinzi de lemn ecarisat.

Lucrări propuse

– lucrări de subzidire si camasuire fundaţii pe exterior;
– hidroizolarea fundaţiilor;
– executarea unei centuri de beton armat peste pereţii portanţi ai construcţiei;
– refacerea şarpantei din lemn si a invelitorii;
– executare buiandrugi peste golurile noi create;
– termoizolare construcţie cu termosistem conform audit energetic;
– termoizoiarea planseului peste parter;
– schimbarea pardoselilor si a tamplariei din lemn;
– refacerea tencuieloior si a finisajelor interioare-exterioare;
– reabilitarea coşurilor de fum;
– executarea unui trotuar de protecţie in jurul clădirii;
– refacerea sistemului de colectare si indepartare a apelor pluviale;
– dotarea cu echipamente si mobilier specific;
– refacerea instalaţiilor de încălzire, sanitare si electrice;
– executarea instalaţiilor privind securitatea la incendiu; instalaţii de semnalizare si detecţie, instalaţie de iluminat de siguranţa;
– executare instalaţi de curenţi slabi: supraveghere video, internet;
– executare instalaţi de ventilaţie;
– executare unei instalaţii fotovoltaice privind eficientizarea energetica a construcţiei;

Atât pentru interior cât şi pentru exterior s-au ales soluţii şi finisaje compatibile cu materialele propuse pentru sistemul structural adoptat.

– suprafeţe tencuite şi zugrăvite în culori pastel;
– pardoseli din tarkett si gresie;
– placări cu faianţă pe o înălţime de 2,1 Om G.S.;
– reţelele de instalaţii poziţionate în pereţi sau în pardoseala;

1. Oficina locală de distribuţie – încăperea în care are acces publicul, unde se face vânzarea şi eliberarea medicamentelor şi a celorlalte produse permise în farmacie.

Aceasta va avea:

– o suprafaţa de 22,35 mp. (Oficina+ Depozit)
– va fi prevăzută cu un sistem propriu de asigurare a temperaturii necesare păstrării medicamentelor în condiţiile specificate de producător şi cu dispozitive de monitorizare a condiţiilor de temperatură create;
– va avea un spaţiu destinat discuţiei confidenţiale cu pacientul afişat la loc vizibil; acesta poate fi şi biroul farmacistului şef (Oficina).
– Toate acestea vor respecta Cap III Organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, secţiunea Farmacia comunitara, art. 18 din ORDIN Nr 444 din 25 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice, actualizat in 2021.

2. Cabinet medical – medicina de familie – Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă- conform ordonanţei nr.124 din 29 august 1996 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale.

Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul de medicină de familie întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:

– Cabinetul de consultaţii are o suprafaţă de 16,40 mp., grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.55mp., C.T. pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezirrfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şl uniformele, în suprafaţa de 2,60mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.

3. Cabinet stomatologic – medicina dentara: Cabinetul reprezintă entitatea de baza, „nucleul’ oricărui furnizor de servicii medicale stomatologice.

Pentru a putea funcţiona conform legii, cabinetul stomatologic întruneşte cerinţele legate de spaţiul în care se va desfăşura întreaga activitate:

– Aprovizionarea cu apă potabilă:. Apa corespunde cerinţelor de potabilitate prevăzute de standardele în vigoare iar cabinetul este dotat cu chiuvetă racordată la apă caldă şi rece.
– Racordarea la reţeaua de canalizare a localităţii, astfel încât apele uzate nu produc poluarea apei, aerului şi solului,
– Se asigură unui microclimat corespunzător: 22-24 °C în cabinetul stomatologic, 18-20° C în sala de aşteptare,
– Se asigură iluminarea naturală şi artificială necesară desfăşurării în condiţii optime a activităţii de medicină dentară.
– Cabinetul stomatologic are o suprafaţă de 25,90 mp,, grupuri sanitare separate pentru pacienţi şi personal, un spaţiu de 5.00mp., Magazie, pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a materialelor de curăţenie, a dezinfectanţilor şi soluţiilor necesare igienizării spaţiului.
– Un vestiar în care medicii, asistentele şi personalul administrativ se pot schimba de hainele de stradă şi îşi pot depozita halatele şi uniformele, în suprafaţa de 3.80mp.
– Finisaje constau în vopsea lavabilă pentru pereţi, care poate fi dezinfectată şi spălată periodic.
– Pardoseala este din gresie şi tarkett, pardoseli ce nu reţin praf, murdărie, microbi şi nu numai,
– Din punct de vedere al căilor de acces există o rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile sau mame cu cărucioare pentru bebeluşi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Bărbat trimis în judecată, după ce a distrus ecranul unui aparat de tip slot-machine, aparținând unei firme din Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere.

Decizia instanței a fost pronunțată pe data de 10 noiembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în data de 28.07.2022, ora 2200, în timp ce se afla în localul aparținând unei firme din localitatea Șibot, a distrus, prin aplicarea unei lovituri cu pumnul, ecranul unui aparat de tip slot-machine, aparținând firmei, fiind produs persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 3500 lei prin spargerea ecranului acelui aparat.

În cauză nu au fost formulate cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi nu se impun a fi invocate nici din oficiu.

Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 19 ani din Blandiana cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea sub efectul substanțelor psihoactive

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 10 noiembrie 2023, în jurul orei 08.45, polițiștii Serviciului Rutier, în timp ce acționau pe Drumul Național 1, la kilometru 372, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Blandiana.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir