Actualitate
Investiţii de peste 2,4 milioane de lei pentru sănătatea cugirenilor
Interviu cu Florin ARION, managerul Spitalului Orăşenesc Cugir.
– Sunteţi manager al spitalului de aproximativ 10 luni, perioadă în care spitalul din Cugir a cunoscut transformări profunde. Au fost finalizate lucrările de reabilitare şi modernizare ale clădirii ce adăposteşte Secţia de Chirurgie-Interne?
– Într-adevăr, au trecut 10 luni de când ocup funcţia de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cugir. La data numirii în funcţia de manager erau în desfăşurare două mari proiecte de modernizare, unul într-o fază primară – cel de amenajare şi dotare a ambulatoriului (policlinicii), iar celălalt proiect era în fază mai avansată. Astăzi putem vorbi despre proiecte în desfăşurare şi un proiect finalizat, acesta fiind cel de reabilitare a clădirii Interne – Chirurgie.
– Ce secţii funcţionează în proaspăt renovata clădire?
– Conform proiectului de modernizare a clădirii Interne – Chirurgie, în acest pavilion îşi desfăşoară activitatea Compartimentul Chirurgie, Secţia Interne cu Compartimentele Medicină Internă, Cardiologie, Boli nutriţie, Compartimentul Dermatologie, Compartimentul Reabilitare medicală precum şi camera de gardă.
– Care este suma investită în reabilitarea clădirii? Au fost dotate secţiile şi cu aparatură şi mobilier?
– Reabilitarea clădirii a fost una generală, inclusiv consolidarea structurii de rezistenţă, investiţia ridicându-se la suma de peste 2.400.000 de lei. Proiectul iniţial cuprindea doar lucrări de construcţie fără dotări sau mobilier, însă odată cu finalizarea lucrărilor am prevăzut în buget sume importante pentru dotare cu aparatura medicală necesară. În decurs de maxim o lună, Compartimentul Chirurgie va avea aparatură medicală modernă pentru funcţionarea în parametri normali şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale. De asemenea, în ceea ce priveşte mobilierul, intenţionăm să recondiţionăm, iar acela care nu mai poate fi folosit îl vom casa şi vom achiziţiona altul nou. Un mare sprijin l-am primit din partea oraşului Wasserburg din Germania, cu care oraşul Cugir este înfrăţit şi care ne-a donat toate paturile din Pavilionul Interne-Chirurgie şi care se află într-o stare foarte bună de funcţionare.
– Ştim că lucrările la Secţia de Chirurgie s-au suprapus pentru o perioadă de timp cu cele de la Secţia Ambulatoriu, investiţie demarată în baza unui proiect european accesat de Primăria Cugir. Cum aţi reuşit să asiguraţi funcţionalitatea spitalului în aceste condiţii?
– Cu însemnate eforturi, din partea angajaţilor spitalului, şi în special a medicilor, am asigurat continuitatea serviciilor medicale astfel încât disconfortul creat pacienţilor să fie cât mai mic şi pe o perioadă cât mai scurtă de timp. O mare parte din activitate a reintrat acum în normal, în sensul că spaţiul de desfăşurare a activităţii medicale este suficient, iar confortul oferit atât pacienţilor, cât şi personalului medical este mult crescut.
– Cum merg lucrările de reabilitare a Ambulatoriului?
– Se lucrează în ritm normal la clădirea policlinicii şi sperăm ca în termen de 3 luni de la această dată să fie finalizate lucrările de construcţie iar până la finalul anului să avem şi dotările necesare.
– Succint, ce investiţii se vor realiza în clădirea Policlinicii, aşa cum o cunosc cetăţenii?
– Proiectul cuprinde lucrări ample de reabilitare a clădirii, recompartimentare şi ulterior dotare cu mobilier şi echipament medical. Practic în cadrul ambulatoriului, după finalizarea lucrărilor, vor fi oferite pacienţilor serviciile medicale în următoarele specialităţi: chirurgie, reabilitare medicală, cardiologie, dermatologie, ginecologie, pediatrie, boli nutriţie, medicină internă, infecţioase, psihiatrie, oftalmologie, ORL, pneumologie la standarde mult ridicate şi cu aparatură medicală pe măsură.
– Pentru ca un spital să asigure servicii medicale, pe lângă infrastructură, în primul rând are nevoie de medici. Cum stă Spitalul din Cugir la acest capitol?
– O mare problemă şi pentru noi o reprezintă lipsa medicilor. Pentru a-i determina pe medici să rămână în ţară sau chiar în oraş trebuie să le asigurăm condiţii; tocmai în această direcţie se înscriu şi eforturile noastre ca spital dar mai ales ale autorităţii locale de a crea condiţii cât mai bune pentru a putea oferi servicii medicale de calitate pacienţilor şi, totodată, satisfacţia personalului medical.
– Este definitoriu sprijinul administraţiei locale pentru spital?
– Evident că fără sprijinul administraţiei locale Spitalul Orăşenesc Cugir nu ar putea funcţiona iar investiţiile ar deveni obiective nerealiste şi nerealizabile. În ceea ce priveşte sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cugir, acesta se materializează lunar prin plata cheltuielilor cu utilităţile iar periodic prin suportarea cheltuielilor cu investiţiile.
– Consiliul Local Cugir a aprobat organizarea unui concurs pentru funcţia de manager, pe care dvs. aţi ocupat-o interimar. Veţi participa la concurs pentru a rămâne în continuare în fruntea unităţii medicale?
– Ocup funcţia de manager interimar până în data de 5 septembrie 2015. Intenţionez să particip la concursul pentru postul de manager al Spitalului Orăşenesc Cugir.
– Vă mulţumesc!
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Actualitate
Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir
Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.
Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.
De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.
Sorin GIURCA
Actualitate
Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor
La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.
Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.
Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.
Actualitate
Bărbat de 71 de ani cercetat de polițiștii din Cugir sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic
Sâmbătă, 31 mai 2025, în jurul orei 21.50, polițiștii din Cugir au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane desfășoară activități de braconaj, pe raza orașului.
Polițiștii s-au deplasat în zona indicată de către apelant și au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din Cugir, în care se mai aflau trei bărbați.
În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat o armă de vânătoare, un încărcător în care se aflau două cartușe și doi saci în care se aflau un căprior și un ied împușcați.
Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 71 de ani, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată, ar fi tras două focuri de armă împușcând un căprior, pentru care deținea autorizație de vânătoare și un ied, pentru care nu avea autorizația necesară.
Polițiștii au ridicat arma de vânătoare, au indisponibilizat bunurile folosite și provenite din săvârșirea infracțiunii și au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 3 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
ioan
18.08.2015 la 11:48
Pacat de investitii ca personalul prin comportament lasa de dorit.La URGENTE au nevoie de bilete de la Medicul de Familie ,sunt frustati cand sunt deranjati de cazurile reale in noapte iar medicii pensionari ii trateaza pe toti ca pe niste bautori indiferent daca acestia sunt consumatori sau nu de alcool.RUSINE !