Rămâi conectat

Administraţie

Investiție de peste 1.300.000 de lei în reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu Program Normal „Voinicel”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor de „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școală Gimnazială SINGIDAVA”. Valoarea totală a investiției este de 1.381.425,44 lei, fără TVA.

Obiectivul general al acestui proiect îl constituie creșterea gradului de participare la învățământul preșcolar din orașul Cugir prin îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale și a dotării Grădiniței cu Program Normal Voinicel, obiectivele specifice fiind:

1. Asigurarea respectării standardelor de siguranță, confort, igienă și funcționalitate specifice instituțiilor publice de învățământ, prin reabilitarea și modernizarea clădirii din str. Al.Sahia, nr. 14, Cugir, jud. Albă.

2. Îmbunătățirea procesului educațional prin echiparea clădirii cu mobilierul necesar unei bune desfășurări a activității de învățământ preșcolar.

3. Creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile educaționale prin realizarea de rampe pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor.

La unitatea școlară cu program normal aparținând Școlii ”Singidava” se va decapa învelitoarea și termoizolația existentă, urmând a fi și refăcute din materiale noi, de bună calitate. Hidroizolația învechită de la subsol va fi înlocuită, reducând astfel infiltrațiile de apă prin aceasta. La interior, se vor lărgi golurile de uși, tâmplăria fiind apoi înlocuită cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare, iar toate instalațiile utilitare vor fi înlocuite.

Clădirea va fi dotată cu o instalație de avertizare și alarmare incendii, iar ușile aferente caselor de scări vor fi prevăzute cu dispozitive de autoînchidere, în ambele variante. Instalațiile utilitare și finisajele existente vor fi înlocuite cu altele noi, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică și pe clădire vor fi montate panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră. În exterior, se vor folosi materiale de construcție și finisaje cu un grad mare de reciclare, fiind realizate inclusiv rampe de acces în clădire a persoanelor cu dizabilități locomotor.

Clădirea existența studiată este amplasată Cugir, str. Alexandru Sahia, nr.14, jud. Alba. Construită înaintea anului 1980, structura indică modul de realizare specific acelei perioade-cadre și diafragme. Terenul pe care este amplasată construcția Școlii Gimnaziale Singidava este domeniu public de interes local, apartinanand orașului Cugir.

• Lucrări de reabilitare și anvelopare:

-Decaparea învelitorii și termoizolatiei actuale a planșeului de acoperiș, și refacerea acestora.

-Demontarea unor uși interioare și exterioare, și înlocuirea acestora cu uși noi. Lărgirea și modificarea înălțimii golurilor de uși impuse de normele actuale de proiectare, implică și schimbarea buiandrugilor.

-Dublarea zidului de compartimentare al centralei termice, spre magazie.

-Schimbarea pardoselilor din sălile de grupa, din depozitele celor de la parter, conexe sălilor de grupa, din coridoare, din grupurile sanitare pentru copii.

-Demontarea unei ferestre de la casă scării secundare, și două din partea superioară de la casă scării principale, și schimbarea acestora cu ferestre care se deschid, cele de la casă scării principale vor fi cu sistem de deschidere cu cablu.

-Separarea casei de scări secundare de coridor atât la parter cât și la etaj.

-Montare plafon gipscarton (EI60′) în depozitul 6 și cantrala termică de la parter.

-Termoizolarea plăcii peste subsol în partea inferioară cu polistiren extrudat de 10cm, iar în zona claselor de grupa, holului proncipal și grupul sanitar copii, toaletă, depozit 2, se va termoizolă în partea superioară, realizându-se în sălile de grupa și încălzire în pardoseală, ridicându-se nivelul cu 5cm.

-Termoizolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică de 10cm, plasa de fibră de sticlă, tencuiala. Pe soclu se montează polistiren extrudat de 5cm.

-Înlocuirea finisajelor din grupurilor sanitare pentru copii.

-Înlocuirea finisajelor pe holuri.

-Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupa.

-Zugrăvirea pereților și tavanelor.

-Realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

-Prevederea unei scări exterioare, a două cale de evacuare, această va fi deschisă și acoperită din structura de beton armat.

-Trotuarele clădirii vor fi reacute, cu pante spre exterior, destinate circulației și îndepărtării apelor de construcție.

-Pentru asanarea umidității de la subsol va fi proiectat un dren perimetral de captare și eliminarea apelor și o basa interioară de colectare, prevăzută cu pompă de evacuare sisenzori de nivel.

-Înlocuirea instalațiilor termice, precum și inlocuinrea centralei termice pe combustibil gazos, cu tiraj forțat și ardere cu focar închis.

-Înlocuirea instalației sanitare.

-Refacerea instalației de alimentare cu gaze naturale.

-Prevederea panourilor fotovoltaice.

-Înlocuirea instalației electrice cu implementarea sistemelor de iluminat echipate cu surse LED.

-Realizarea instalației de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet. Prevederea unei instalație antiefracție, unei instalații de voce – date, unei instalații de supraveghere video.

-Prevederea unei instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu.

-Prevederea unui sistem de ventilare a sălilor de grupa.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional Axa prioritară 10. îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Prin punerea în funcţiune a unei centrale fotovoltaice „Parcul Industrial Cugir” devine prosumator

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Parcul Industrial Cugir” pune în funcţiune o centrală fotovoltaică, prin care va putea acoperi mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională. Recent, a fost finalizată investiția privind punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice amplasată pe acoperișul-terasă al Halei de producție nr. 4 în incinta societății.

„Astfel, energia produsă în această centrală acoperă o mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională, iar cantitatea de energie produsă și neconsumată se introduce în sistemul electric național (SEN).

Prin urmare, societatea Parcul Industrial Cugir SA deține și calitatea de prosumator, având Certificat de racordare și producere emis de Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba”, se arată într-un raport de specialitate ce însoţeşte un proiect de hotărâre cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Acţionarilor, Simion Creţu, proiect aprobat în şedinţa ordinară din noiembrie a Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit unei adrese transmise CJ Alba, se solicită acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Alba pentru completarea obiectului secundar de activitate, cu activitatea „Producția de energie electrică – Cod CAEN 3511”. Prin urmare, se impune modificarea art.6 din Actul constitutiv al societăţii, Obiectul secundar de activitate al Întreprinderii Publice – Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA prin completare obiectului secundar de activitate cu Cod CAEN 3511 Producția de energie electrică.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA.

În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 şi a anexelor sale. Principali indicatori care se vor modifica sunt veniturile totale, de la 1.628.800 de lei la 1.729.395 de lei, și cheltuielile totale, de la 1.540.708 lei la 1.635.895 de lei. În consecinţă, se observă o creștere a profitului brut, de la 88.092 de lei la 93.500 de lei.

Operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli atunci când, din motive temeinic justificate, sunt necesare modificări ale nivelului indicatorilor economico-financiari aprobați iniţial, în cazul de faţă în 26 ianuarie 2023.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Contracte de finanțare în valoare de 33,8 milioane de lei, pentru investiții cu fonduri din PNRR, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, au fost semnate cinci contracte de finanțare nerambursabilă între orașul Cugir și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea unor investiții cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primarului Adrian Teban, este vorba despre proiecte în valoare de peste 33.800.000 de lei (fără TVA) prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să eficientizeze mai multe clădiri publice.

„Majoritatea contractelor semnate astăzi vizează obiective ce aparțin infrastructurii învățământului local și reprezintă o completare la cele 6 proiecte cu fonduri europene pe care le avem în momentul de față în implementare. Așadar, avem șansa ca prin PNRR să reabilităm și clădirile celorlalte instituții care nu au fost eligibile prin POR și astfel să avem o rețea școlară modernizată în totalitate”, susține edilul.
Potrivit acestuia, trei dintre contractele semnate sunt destinate eficientizării energetice a Liceului Teoretic „David Prodan”, precum și valorificării clădirilor ce-i aparțin, iar altul se referă la reabilitarea căminului din cadrul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”.

Cele cinci proiecte finanțate prin PNRR vor fi implementate pe parcursul a 24-25 de luni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir