Rămâi conectat

Actualitate

Între 18 și 20 august 2017 va avea loc cea de-a VI-a ediție a “Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare – Cugir”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 18 și 20 august 2017 are loc cea de-a VI-a ediție a “Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare – Cugir”. Spectacol folcloric, paradă a portului popular, jocuri sportive tradiţionale, spectacol pirotehnic inedit şi foc de tabără în Poina cu Goruni din Vinerea.

În mai puțin de o lună de zile, în perioada 18-20 august, iubitorii folclorului, a tradițiilor populare, a vechilor meșteșuguri și a jocurilor sportive tradiționale sunt așteptați în Poina cu Goruni din Vinerea la ediția a VI-a a “Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare-Cugir” . Primăria şi Casa de Cultură au stabilit deja programul manifestării, Consiliul Local urmând ca în ședința de joi, 27 iulie să aprobe un proiect de hotărâre cu privire la modul și comisia de organizare a evenimentului.

Și de data aceasta, partea de vest a localității Vinerea, în poiana străjuită de stejari seculari va pulsa spiritul național, căci organizatorii au încercat să surprindă individualitatea noastră ca popor, prin punerea în valoare a folclorului și tradițiilor populare. Evenimentul va fi dozat cu un spectacol folcloric, ansambluri şi interpreţi de valoare, o paradă a portului popular, jocuri sportive tradiţionale, un inedit spectacol pirotehnic și tradiţionalul foc de tabără.

În cele trei zile, vor da glas trăirilor naţionale interpreţi îndrăgiţi precum: Lele Crăciunescu, Mihai Petreuș, Ovidiu Homorodean, Robert Târnăveanu. Pe scena din mijlocul poienii vor urca ansambluri cunoscute dintre care amintim: Ansamblul folcloric BALADA – Bistrița,  Ansamblul folcloric ”Cununa Apusenilor” – Gilău – Cluj,   Grupul vocal-folcloric  ”Suflet de Român”, Ansamblul folcloric din Vaideeni – Vâlcea, Ansamblul folcloric din Cristian – Sibiu, Ansamblul de călușeri din Romos – Hunedoara. Zona județului nostru va fi reprezentată de către:  Ansamblul folcloric Fluierasii din Șugag, Ansamblul de dansuri al comunei Daia Română, Ansamblul folcloric din Săliștea și, binețeles, Ansamblul gazdă, “Câmpul Pâinii” din Vinerea. Organizatorii lucrează încă la program, astfel că lista invitaților va fi completată cu alți artiștii și ansambluri din țară.

 Ca de fiecare dată, în ultima zi a festivalului, ansamblurile vor participa la o paradă a portului popular. Pentru buna desfășurare a acesteia în data de 20 august, între orele 11.00-13.00 traficul auto este stopat pe străzile: Culturii, Principală (intersecția cu str. Culturii, până la intersecția cu str. Eroilor) și Eroilor. Circulația este deviată pe străzile Vadului, Morilor și Privighetorii, fiind amplasate marcaje rutiere corespunzătoare.
 Pe durata festivalului, prin decizia Consiliului Local, “se interzice aprinderea focurilor pe sol în afara perimetrului delimitat, iar în interiorul lui se permite aprinderea doar în locurile special amenajate, verificate și marcate corespunzător”, mai exact in vetrele de foc pregătite de organizatori.                 

Trebuie spus că  “Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare-Cugir” este organizat din dorința de  a păstra vie flacăra tradiţiilor, de a promova turistic această zonă bogată atât din punct de vedere natural cât şi cultural, istoric şi etnofolcloric .

PRIMĂRIA ORAŞULUI CUGIR


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 29 septembrie 2023: Consultații oftalmologice gratuite, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Echipa Campaniei Naționale „Ai grijă de ochii tăi” organizează vineri, la Clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Solidaritatea” din Cugir, strada Alexandru Sahia, Nr. 1, consultații oftalmologice gratuite.

Firma oferă gratuit peste 150 modele de rame de calitate superioară. Consultațiile vor avea loc vineri, 29 septembrie 2023, între orele 09:00 – 15:00, de specialiști în domeniu, folosind aparatură de specialitate, iar la achiziționarea fiecărei perechi de ochelari, membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensonarilor beneficiază de un ajutor financiar de 15%, iar pensionarii și persoanele cu vârsta de peste 40 de ani de un bonus de 10% din partea asociației.

Doritorii care comandă ochelari, vor plăti doar lentilele în două rate. Pentru programare și informații suplimentare, solicitanții se pot adresa la numerele de telefon: 0721. 382.962 și 0761.260.296, între orele: 09:30 – 18:30 de luni și până sâmbătă.

ConstantinPREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mihai Nicușor, fost director comercial în cadrul Romarm, achitat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la abuz în serviciu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nicuşor-Mircea Mihai, fost director comercial în cadrul companiei Romarm, a fost achitat definitiv joi, 21 septembrie 2023, de Curtea de Apel Bucureşti pentru instigare la abuz în serviciu şi complicitate la cumpărare de influenţă, într-un dosar în care a fost acuzat de DNA că a intervenit pentru ca fabrica de armament de la Cugir să cumpere de la o prietenă mii de genţi speciale pentru muniţie la preţuri supraevaluate.

În acelaşi dosar a fost achitat şi Cristian Mihai Ion Bratu, fost şef al Serviciului Inspecţie Generală Anticorupţie din cadrul Romarm.

Decizia de achitare vine după ce judecătorii au anulat toate interceptările efectuate de DNA şi au aplicat deciziile Curţii Constituţionale prin care a fost restrâns câmpul de aplicare al normei ce incriminează abuzul în serviciu.

Cea care a vândut fabricii de armament genţile la suprapreţ, Aura Claudia Mariş (reprezentantă a unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi), a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru cumpărare de influenţă.

Conform DNA, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, Claudia Aura Mariş şi o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăţi comerciale, dar şi al asociaţiei a cărei reprezentată susţine că ar fi, un circuit financiar prin care au vândut Societăţii Fabrica de Arme Cugir câteva zeci de mii de genţi speciale (K4 şi K5), la suprapreţ.

La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir a organizat o altă licitaţie având ca obiect achiziţionarea aceloraşi tipuri de genţi, de această dată asociaţia reprezentată de Mariş fiind clasată pe locul al treilea.

Claudia Aura Mariş era prietenă cu Nicuşor-Mircea Mihai, iar Fabrica de Arme Cugir este una dintre filialele Romarm.

„În aceste condiţii, Claudia Aura Mariş, împreună cu inculpatul Mihai Nicuşor-Mircea, a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Fabricii de Arme Cugir să rezilieze contractul încheiat cu câştigătorul licitaţiei. De asemenea, cei doi exercitau presiuni pentru a-l determina să cumpere apoi, de la asociaţia inculpatei, cel puţin 12.000 genţi (ce fuseseră achiziţionate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitaţiei)”, arată DNA.

Procurorii susţin că, pe 21 şi 22 ianuarie 2016, Aura Claudia Mariş s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent şi agresiv să-l determine pe director să cumpere genţile respective, fără a reuşi acest lucru.

„Pe de altă parte, inculpata, atât personal, cât şi prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. Romarm mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea, la Fabrica de Arme, a unei echipe de control conduse de inculpatul Bratu Cristian Mihai Ion, pentru a verifica, printre altele, şi modul în care s-au derulat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea genţilor, dar şi contractul subsecvent. Scopurile urmărite de inculpatul Mihai Nicuşor-Mircea, transmise lui Bratu Cristian Mihai Ion şi acceptate de acesta, au fost revocarea din funcţie a directorului, astfel încât noua persoană ce i-ar fi urmat la conducere să poată demara o nouă procedură de achiziţie pentru genţile licitate în decembrie 2015, iar câştigătoare să fie declarată inculpata Mariş Claudia Aura”, susţineau procurorii anticorupţie.

Conform DNA, la instigarea lui Nicuşor-Mircea Mihai, echipa de control a întocmit un raport în care a denaturat realitatea situaţiei din fabrică, identitatea vinovaţilor şi normele aplicabile, raport care a avut ca urmare demiterea directorului general al fabricii pentru fapte comise de alte persoane.

În acelaşi context şi în acelaşi scop, în perioada februarie – martie 2016, cu ajutorul moral al directorului comercial Nicuşor-Mircea Mihai, Aura Claudia Mariş i-a promis unei persoane din conducerea fabricii de armament (denunţător în cauză) o sumă de bani, pentru ca acesta să se folosească de influenţa asupra noului director general, astfel încât să îl determine să achiziţioneze genţile respective.

În martie 2016, Aura Claudia Mariş s-a întâlnit cu denunţătorul într-o cameră de hotel, l-a percheziţionat corporal să vadă dacă are aparatură de interceptare, apoi i-a oferit suma de 3.000 de lei şi i-a promis încă 6.000 lei dacă va reuşi să-l determine pe noul director al fabricii de la Cugir să permită achiziţionarea celor 20.000 de genţi de la asociaţia ei. Sumele de bani au fost scrise pe un bileţel, de teamă să nu fie interceptată, iar când procurorii au intrat în cameră, ea a încercat să înghită acel bileţel, dar nu a reuşit.

Sursa: AGERPRES/(autor: Eusebi Manolache)


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir