Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Întâlnire de final în cadrul Proiectului Erasmus+ „Earthworm” – Acțiunea Cheie 2, derulat de Școala Gimnazială Nr. 3 din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

După o activitate bogată de doi ani școlari, Proiectul de Parteneriat Strategic Erasmus+ Acțiunea Cheie 2, cofinanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP),  a ajuns la final.

Acesta a reprezentat primul proiect de acest fel, din cadrul Acțiunii Cheie 2 pe care Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir l-a implementat cu succes, instituția desfășurând concomitent două proiecte Erasmus+, unul din cadrul Acțiunii Cheie 1 – ,,Mobilitate pentru cadre didactice”, iar al doilea din cadrul Acțiunii Cheie 2 – ,,Schimb de bune practici din cadrul Parteneriatelor Strategice”.

„Proiectul de Parteneriat Erasmus+ Earthworm a avut ca temă sustenabilitatea în educația timpurie, un buget pentru România de 18.195 euro pentru care școala noastră   este foarte mândră, iar ca parteneri, în anii: 2017-2018  România, Islanda, Spania, Lituania și  România, Islanda, Lituania, în 2018 – 2019”,  ne-a declarat prof. Nicoletta Huștiuc, coordonator proiect KA 2 Erasmus+ Earthworm. În cadrul acestui proiect au avut loc, conform formularului de aplicație, 2 întâlniri transnaţionale: Septembrie 2017 – Luxemburg, iunie 2019-Bruxelles și 4 activităţi-schimb de bune practici: Islanda-octombrie 2017, Spania-mai 2018, România-octombrie 2018, Lituania-mai 2019. Important de reținut este faptul că proiectul a contribuit foarte mult la dezvoltarea în primul rând a imaginii școlii în localitate, județ, țară și chiar și internațional, instituția fiind acum cunoscută de alte școli partenere în acest demers. „La finalul proiectului putem spune cu mândrie, că am obținut rezultate minunate și am consolidat împreună cu colege din Islanda, Lituani și Spania bazele viitoarelor proiecte și prietenii pe viață.

Doresc să aduc mulțumir directorului școlii, prof. Anca Stela Țîrlea pentru tot spijinul acordat în realizarea acestui proiect și întregului corp profesoral, colegele și colegii mei de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, îndeosebi echipelor proiectului: echipa de implementare, echipa de proiect, din care am făcut parte în calitate de coordonator, alături de director adjunct prof. Laura Teban-responsabil logistică în cadrul proiectului, prof. Flavia Muntean-responsabil comunicare/diseminare și contabil, Maria Avram, responsabil financiar. Un mare aport la proiect și-au adus și cadrele didactice din echipele de  selecție: prof. Adriana Breaz, informatician Adela Milea, prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu, echipa de monitorizare și evaluare: prof. Sabina Presecan, prof. Luminița Enescu”, a precizat Gabriela Huștiuc.

Potrivit informațiilor primite, de acest proiect au beneficiat în special participanții la mobilități, echipa de proiect: prof. Nicoletta Huștiuc, prof. Flavia Oniga, prof. Laura Teabn,  alături de cadre didactice din învățământul preprimar și primar: prof. Ioana Hăprianu, prof. Elisabeta Bîrloncea, prof. Anișoara Filimon și prof. Lavinia Fleșeriu.  Potrivit coordonatoarei de proiect, lucrând împreună în acest proiect în cadrul școlii s-a dezvoltat spiritul de echipă, s-a simțit cum cadrele didactice devin mai motivate, Școala Gimnazială 3 fiind singura din județ care a desfășurat în această perioadă a anilor 2017-2019 2 proiecte Erasmus+ concomitent și primind totodată titlul de Școală Etwinning-singura din județ, de asemenea.

Ca rezultate tangibile, se pot aminti: editarea unui ,,Ghid de bune practiciʻʻ bilingv, român-englez despre educația sustenabilă, editat cu ocazia desfășurării Simpozionului Intenațional Sustainability Education în cadrul activității C3 din proiect, Certificat de Calitate pentru cadre didactice și copii în cadrul proiectului adiacent Etwinning-Earthworm-living together a sustainable life anul trecut școlar și realizarea împreună cu cadrele didactice din Proiectul Erasmus+ Ka2”,  Earthworm și proiectul adiacent etwinning a 4 cărți online cu ISBN, înregistrate la Biblioteca Națională a României, bilingve, fiecare cu tema unuia din cei patru piloni pe care se sprijină sustenabilitatea: societate, cultură, ecologie și economie.

„Suntem mulțumiți cu toții de rezultate la finele acestui proiect, toate fiind prezentate în cadrul întâlnirii realizate cu această ocazie unui public larg format din cadre didactice, reprezentanți ai comunității, părinți și bunici.Mulțumim Erasmus+ pentru oportunitate și tuturor celor implicați”, a conchis Nicoletta Huștiuc.

Proiectul „Earthworm” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2 – parteneriate strategice, schimb de bune practici, parteneriate doar între școli. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Andreea Maria Cârjean și Irina Rita Codrea, eleve ale Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, Mențiune și Medalie de argint la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Etapa Națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică – ediția a IV-a s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 29 mai – 2 iunie 2024.

Organizatorii competiției, Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO au reunit 250 de participanți la cele două categorii: juniori și seniori.

Echipa Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, formată din elevele Cârjean Andreea Maria și Codrea Irina Rita, coordonată de către prof. Predescu Stela a participat la secțiunea Științe fundamentale, categoria juniori cu proiectul ”Miracolul perfecțiunii: fractali fascinanți creați de natură”. Prin muncă, multă creativitate, rigurozitate științifică dar și pasiune pentru cercetare, elevele au adus performanță și mândrie școlii, obținând Mențiune din partea Ministerului Educației (locul IV cu 93 de puncte) și Medalie de argint din partea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Olimpiada reprezintă o competiţie interdisciplinară ce îşi propune să formeze şi să dezvolte competenţele specifice creativităţii în domeniul ştiinţific, tehnologic şi ingineresc la elevii din clasele V-XII. Participanţii au prezentat soluţii inovative şi tehnice pentru problemele actuale ale societăţii, contribuind astfel la atragerea tinerelor talente spre aceste domenii esenţiale, iar juriul a fost format din cadre didactice şi cercetători din universităţi de renume din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Craiova.

Proiectele prezentate au variat de la modele şi prototipuri la prezentări grafice şi postere, toate încercând să rezolve sau să explice diverse probleme ale comunităţii.

Lucrând împreună, oamenii își cunosc abilitățile și personalitatea, astfel că se apropie unii de ceilalți și devin mai puternici. Acest lucru a reușit doamna prof. coordonator Stela Predescu să insufle echipei pe care a coordonat-o și a condus-o spre succes. Felicitări tuturor: elevi, profesor, părinți!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Echipa de fotbal a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, locul cinci la Cupa ING Under 14

cugirinfo.ro

Publicat

în

Echipa de fotbal a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir a terminat pe locul cinci la Cupa ING Under 14 (în fapt este vorba despre faza finală a ONSȘ), un rezultat de apreciat pentru echipa pregătită de Traian Avram.

Fotbaliștii cugireni (clasele VII-VIII) au trecut de faza județeană, calificându-se la etapa zonala de la Drobeta Turnu Severin, alături de reprezentantele județelor Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. În grupă a fost o remiză (1-1) cu Hunedoara și o victorie (4-1 cu Caraș-Severin), rezultate în urma cărora s-a obținut prima poziție și implicit calificarea în finala mare, adjudecată după succesul cu LPS Banatul Timișoara (2-0). Școala Gimnazială „Singidava” Cugir a ocupat astfel locul întâi și s-a calificat la faza națională disputată la Târgoviște.

La turneul final reprezentanta Albei a întâlnit, în grupă, pe LPS Cluj (1-8), LPS „Mircea Eliade” București (1-3) și LPS Iași (4-5). Competiția a fost câștigată de LPS Cluj, care a învins LPS Iași în finală, în fapt două dintre oponentele Cugirului în grupă. Au urmat disputele pentru pozițiile 5-8 la turneul final, ambele câștigate, cu Școala Gimnazială Valul lui Traian (scor 8-0) și LPS „Mircea Eliade” București (scor 4-0).

„Rezultatul este meritoriu, ținând cont că am ajuns între primele formații din țară și am întâlnit echipe din localități cu alte posibilități de selecție”, a spus profesorul Traian Avram.

Lotul a fost format din portarii Raul Petrescu și Iulian Almășan, fundașii Andrei Perjeriu, Paul Gyapias, Tudor Siriteanu și Adelin Mihăilă, mijlocașii Bogdan Avram, Patrick Mitea, Iulian Buta și Grațian Timofte, atacanții Florin Lakatoș și Rareș Mitiu. Bogdan Avram, fiul antrenorului, a fost căpitanul și golgheterului formației din Cugir, cu 7 reușite.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Nicoletta Huștiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, participantă la proiecte eTwinning, de colaborare internațională

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nicoletta Hustiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și colega sa, Mihaela Manciulea, profesor la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” București, au participat cu succes la două proiecte eTwinning de renume: „I’am the Ambassador of Goodness” și „Decodable STEAM Readers”.

Proiectele eTwinning sunt recunoscute pentru promovarea colaborării internaționale și utilizarea tehnologiilor moderne în educație, contribuind la dezvoltarea competențelor digitale și interculturale ale elevilor și profesorilor.

În cadrul acestor proiecte, profesorii și elevii au utilizat intensiv diverse instrumente web, creând un mediu de învățare interactiv și captivant. Platformele și aplicațiile online au facilitat colaborarea și au permis partajarea rezultatelor muncii în mod eficient, integrând noile tehnologii în procesul educațional zilnic.

Proiectul „I’am the Ambassador of Goodness”, desfășurat pe parcursul a trei luni, a avut ca scop promovarea bunătății față de natură, oameni, animale și obiecte. Elevii au învățat să aprecieze și să protejeze mediul înconjurător, să fie empatici și să ofere ajutor celor din jur. Activitățile desfășurate au avut ca obiectiv insuflarea unor valori morale și etice, pe care copiii le-au transmis și familiilor lor, contribuind la formarea unor comunități mai bune și mai unite. Proiectul a fost realizat în colaborare cu parteneri din Turcia, atât de la grădinițe, cât și din ciclul primar, fiind integrat în curriculumul românesc.

Proiectul „Decodable STEAM Readers” a presupus activități lunare diverse, precum storytelling, teatru kamishibai, activități de codare înscrise pe Code Week, cu certificare europeană, și activități STEAM. Povestirile lui Eric Carle, incluse în proiect, au adus bucurie copiilor și au stimulat creativitatea lor. Cărți precum „Mica Sămânță”, „Omida cea Flămândă”, „Micul Nor” și „Tati, adu-mi luna de pe cer” au fascinat elevii și au fost punctul de plecare pentru activități educative inovative. Parteneriatul cu colegi din Grecia și Turcia a adus o dimensiune internațională valoroasă, contribuind la succesul proiectului.

La finalul acestor inițiative, Nicoletta Hustiuc și Mihaela Manciulea se simt împlinite și mândre de realizările lor.

„Colaborarea noastră, începută încă din timpul liceului pedagogic, continuă să se dezvolte prin parteneriate și colaborări naționale și internaționale, demonstrând puterea educației de a uni și de a crea schimbări pozitive în comunitate”, ne-a declarat prof. Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir