Actualitate
Incendiu la o locuinţă de pe strada Vasile Alecsandri din Cugir
De mai bine de 2 ore, 5 autospeciale aparținând Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Cugir, Sebeș și Alba Iulia se luptă să stingă un incendiu provocat la o locuința situată la nr. 53 pe strada Vasile Alecsandri din Cugir.
Incendiul are dimensiuni serioase şi se propagă, astfel încât acesta pune în pericol și alte locuințe aflate în zonă. Focul a pornit de la o șură aparținând lui T.N., extinzându-se mai apoi la casă, acoperișului acesteia fiind distrus în proporție de peste 80%.
La acţiunea de stingere au luat parte și unii vecini din zona afectată de incendiu, aceștia contribuind cat de cat în sprijinul pompierilor sosiți la fața locului.
Din pacete intervenția s-a dovedit a fi una anemică și lasă mari semne de întrebare cu privire la calitatea mașinilor și a accesoriilor folosite de pompieri. Vom reveni cu amănunte după finalizarea operațiunilor de stingere a incendiului.
C. P.
UPDATE ora 20.40: Potrivit ISU Alba, focarul incendiului a fost izolat și lichidat aproape în totalitate fiind eliminat riscul de extindere la imobilele din jur. Au ars acoperișul casei și anexa gospodărească. Nu s-au înregistrat victime.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Miercuri, 15 ianuarie 2025: Reuniune dedicată Zilei Culturii Naționale, organizată la Cugir
Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 18.00, cetățenii orașului Cugir sunt invitați la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir la o interesantă și inedită întâlnire, prima din acest an.
Organizat sub semnul Culturii Naționale, pe lângă ceaiul servit din partea casei, participanții și-au propus să dezbată și Calendarul Cultural pentru anul care tocmai a început, dar și pentru a se și delecta cu momente ad-hoc dedicate zilei poetului nepereche, Mihai Eminescu.
După cum declară primarul Adrian Teban, este un prilej propice „să planificăm împreună un an cultural bun, cu evenimente pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga comunitate”.
Potrivit edilului „localnicii sunt invitați să vină cu propuneri noi și colaborări viitoare pentru a putea corela toate evenimentele și spectacolele viitoare astfel încât, împreună să ne dezvoltăm cât mai frumos ca și comunitate, prin artă și cultură”.
„Nu ezitați să veniți însoțiți de instrumentul muzical preferat sau cu o poezie în buzunar, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale conturând împreună o strategie și o planificare locală care să o susțină”, au precizat și reprezentanții Centrului Cultural.
CONSTANTIN PREDESCU
Actualitate
Sute de cugireni au participat luni, 6 ianuarie 2025, la slujba Agheazmei Mari oficiată pe platoul din fața Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”
Locuitorii orașului Cugir, au participat la Slujba de Bobotează. Credincioșii au plecat acasă cu apă sfințită Pe o vreme primăvăratică, sute de cugireni ai orașului Cugir, au participat astăzi la slujba specială de Bobotează(sfinţire a apelor), numită şi Agheasma Mare.
Apa primită astăzi, are puteri tămăduitoare asupra sufletului şi trupului celui care o bea.
Sărbătorile de Iarnă, se vor încheia marți cu Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.
Slujba Bobotezei a început la ora 09.00 cu Liturghia sfântului Ioan Gură de Aur Arhiepiscopul Constantinopolului, urmată de cea a sfințirii Aghiasmei Mari. Slujba a avut loc pe platoul din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir, fiind oficiată de către preoții parohi Adrian Cebotari și Bogdan Șalariu.
Tot aici, organizatorii au pregătit 7 butoaie umplute cu apă, puse la dispoziția credincioșilor care au dorit să ia apă sfințită acasă.
În final, la sfârşitul slujbei de Bobotează, credincioşii au primit şi binecuvântarea preoţilor slujitori.
• Ce este Aghiasma Mare și cum se bea
Practic, după ce se cheamă Duhul Sfânt, mâna preotului binecuvântează cruciş apa de trei ori, apoi se rosteşte iar o rugăciune, după care procedeul este repetat. La sfârşit, în apă se cufundă crucea şi busuiocul.
Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce rămâne “vie” și proaspătă timp îndelungat fară a se deteriora odată cu trecerea timpului.
Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei.
Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.
În restul anului, cei opriți de la Sfânta Împărtășanie, ca mângâiere si nădejde a mântuirii lor, au voie sa o ia după ce se spovedesc.
Mai poate fi luată și imediat după Sfânta Împărtăşanie.
Ea se mai folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului si Marelui Mir, precum si la casele tulburate de demoni.
Azi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile si animalele, pentru a le feri de toată reaua întâmplare. Unii credincioși obișnuiesc sa o păstreze în vase curate, ca pe o binecuvântare, ani în șir, aceasta rămânând curată si plăcută la gust.
Aghiasma Mică se bea imediat după Sfânta Anafură, în tot cursul anului.
Prin stropirea cu apă sfințită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă și se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile și se dăruiește iertare de păcatele mici.
Această apă se foloseşte de către preot la săvârșirea ierurgiilor (slujbe mici), sfințirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparație de mică anvergură, a veșmintelor si obiectelor de cult.
Se mai folosește și la alte slujbe, precum binecuvântarea începerii semănatului, sfinţirea vaselor, izbăvirea viilor si grădinilor bântuite de lăcuste si gândaci.
Cunoscută sub denumirea Botezul Domnului, Boboteaza aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.
Evanghelistul Matei spune că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezatorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan.
Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan Botezătorul, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară că fiind Fiul Său.
Actualitate
Scriitorul Radu Matei Todoran, despre brutăria LAE PECU: „Dacă ați fost în Cugir și nu ați gustat măcar un covrig, ați fost deageaba!”
„Ceva dospește aici!”. Este mesajul afișat pe clădira din Cugir, în care își desfășoară activitatea brutăria lui LAE PECU. O deviză susținută de o veche tradiție în panificație, narată de scriitorul Radu Matei Todoran din județul Alba, într-un periplu prin prezent și amintire.
„Născut la Pianu, crescut și școlit la Cugir și cantonat definitiv în Alba Iulia, mă consider ca aparținând în mod egal celor trei localități ale județului Alba. În ultimul timp, mi-am făcut un obicei de a merge cel puțin o dată pe săptămână la localul Wake Up din Cugir, pentru a bea o cafea cu prietenii din generală și liceu.
Pentru mine, călătoria aceasta se constituie într-un fel de pios ”pelerinaj” spre orașul tinereților mele! Mă umplu cu aerul proaspăt al văii Cugirului și mușc cu poftă din cea mai bună pâine din lume: pâinea de la brutăria lui LAE PECU! Dacă ați fost în Cugir și nu ați gustat măcar un covrig marca ”LAE” înseamnă că ați fost deageaba! Și știți de ce? Pentru că, CEVA DOSPEȘTE AICI! Aceasta este deviza!
Am intrat pe poarta pe care intram și acum 60 de ani, cu sfială și am găsit minunile de brazi de Crăciun împodobiți cu globuri, colaci și covrigi! În solemna curte a lui Lae Pecu, Dumnezeu să-l odihnească, emoționat, am scăpat pe piatra veche o lacrimă în amintirea lui, un bun prieten!”, înșiră în al său periplu Radu Matei Todoran.
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
Bunica
18.01.2014 la 22:20
Poza e fake …
...
19.01.2014 la 12:41
daca pe tine doar pozele te intereseaza….
Andrei
18.01.2014 la 22:34
Domnul PRIMAR TEBAN? Pentru ce dracu platim taxa aceea pentru pompieri?Voi trimiteti oameni voluntari fara pregatire sa „se arunce” in gura focului!Din gresala am ajuns si eu acolo si mi-a fost de-a dreptul mila de ei… nu se descurcau sa intinda furtunele, nu aveau cheie sa desfaca hidrantul… nu aveau legatura pentru hidrant… si cand apa a pornit cateva furtune au fost sparte… unul din oameni cade prin acoperis….altii au fugit acasa si au adus ei reductoare, nu stiau sa dea siguranta jos de la furtun sa il intinda(noroc ca s-a nimerit in zona un baiat de la ISU Alba care le-a a aratat ca trebuie luata siguranta ca sa intinda furtunul;baiatul si-a facut datoria asa cum se face cu adevarat) au inceput sa arunce cu apa pana ce curentul nu a fost luat..si cand s-au „mobilizat” s-a TERMINAT APA”…deci revin la intrebarea: Pt ce m***i m***i platim acea taxa???? Asigura-le oamenilor si pregatire ca ei sunt voluntari, dar trebuie pregatire ca si vb din batriani spune” nu te juca cu focul” Sau pana nu iti arde tie casa nu te intereseaza….RUSINE TEBAENEEE!Si pt domnul ziarist care poate a primit informatia gresita: si casa a ars nu numai sura si anexele.Da daca aveam masini de pompieri si cheii la hidranti ramaneau doar anexele arse!
Pacat de sarmanii oameni ca au ramas sub cerul liber acum iarna 🙁
Almond
18.01.2014 la 23:36
Andrei, normal ca a ars si casa, ea apoi va trebui construita…dar oare a cui e firma de constructii??? 😀 Da pacat de sarmanii oameni dar raul s-a facut
Andrei
18.01.2014 la 23:44
Adica, ce are firma de constructii?
Almond
18.01.2014 la 23:52
Cam cine crezi ca a facut trotuarele si toate cele in oras…firma cui?
Nicu
18.01.2014 la 23:59
Subscriu la ce a zis Andrei mai sus. Vecinii au carat sute de galeti de apa de la cei din jur pana cand au ajuns pompierii de la sebes si alba si au reusit sa se cupleze la hidrantul aflat la cca 50 m de casa in flacari. Dupa ce au dat drumu la apa le-au facut o baie accidentala oamenilor aflati in zona. Oare cum s-a facut receptia lucrarilor la conducta de apa? Daca se pune un hidrant de alta dimensiune nu era normal sa le dea si celor de la primarie un astfel de adaptor? Oare e normal sa stea 2 masini de pompieri in fata casei in flacari si oamenii sa arunce apa cu galeata? Doamne fereste de alte situatii mai grave 🙁
Andrei
19.01.2014 la 0:12
Almond, da ai dreptate… pacat ca firma aceea nu o sa ii ajute pe bietii oameni sa isi repare casa …
Almond
19.01.2014 la 0:17
Din pacate asa este 🙁
laurentiu
19.01.2014 la 2:33
Cred ca andrei si almond …doua nume false….. vb aiurea nu au vazut realitatea
anonim
19.01.2014 la 3:41
Pacat de acei oameni. I cunosc si suntem prieteni eu locuiesc oe sceeasi strada. Intrun cuvant Romaniaa…..vai si amar
xxl
19.01.2014 la 12:56
astia de la SVSU Cugir (nu-i pot numi pompieri pt a nu-i jigni pe adevaratii pompieri) sunt buni doar pt a stropi asfaltul si a uda spatiile verzi pe timp de vara. Eventual la stropit halda de gunoi cand mai ia foc „accidental”
Din pacate pentru noi pompieri nu avem in cugir, pana la sosirea celor din Orastie, Alba iulia sau Sebes nu avem decat sa dam la galeata sau sa ardem ca soarecii.
Banii pt plata „voluntarilor” nu isi regasesc utilitatea in practica. Cu fiecare interventie acesti voluntari se fac de ras tot mai tare.
Daca primaria ar contribui pt o unitate ISU in Cugir (care ar fi subordonata MAI)am avea parte de altfel de interventii si de mult mai putine pagube.
Doar ca de la acea unitate nu se poate comisiona diversele achizitii si nu poate fi angajat personal strict pe criteriul PILE, CUNOSTINTE, RELATII. Ati vazut cine sunt cei care fac parte din SVSU Cugir.
Ramane intrebarea: noi de ce dreq platim???
R
laurentiu
19.01.2014 la 20:56
Ce tot vb de sebes ca si ei au tot pompieri voluntari.
xxl
20.01.2014 la 21:36
si in serviciul SMURD de la sebes tot voluntari sunt??? masina care a venit de la sebes avea numar de MAI, deci NU erau voluntari! probabil ca sebesul are si serviciul voluntar, pe langa cel al MAI.
calin oltean
20.01.2014 la 22:49
Vă ascundeți sub nume false și aruncați cu mizerii in pompierii voluntari,miseilor…și sa va fereasca domnul să fiti voi in situația de sâmbătă,să vă ardă vouă casa….nesimțiților,nu faceți nimic pentru oraș doar aruncați cu gunoi în cei care încearcă să facă totuși ceva deși sistemul este cum este,cu lipsuri și neajunsuri.
Respect pentru pompierii voluntari SVSU Cugir
laurentiu
20.01.2014 la 23:29
Dreptate aveti domnul oltean daca nu erau acesti baieti de la svsu cugir se putea extinde mai mult.Dar asa este tot timpul se gasesc carcotasi care stau cu mainile in san si asteapta la cotitura…..rusine. Bravo baieti ati avut tarie si curaj….
Andrei
22.01.2014 la 9:14
„calin oltean” Hai sa nu le mai spunem POMPIERI VOLUNTARI deoarece ei SUNT PLATITI!!!!din BANII NOSTRII!!!!Si din cauza cui este serviciul de pompieri asa?Din cauza cetatenilor care platesc, sau a mult iubitului primar si a lingailor din jurul lui?Cat despre acei „POMPIERI VOLUNTARI” ai fost acolo sa vezi ce au facut pana la interventia celor de la Alba?Eu am fost acolo si pot sa iti spun cum am spus-o si mai sus: au intins furtunuri sparte, s-au invartit prin curtea aia timp de mai bine de o ora iar in aceasta perioada vecinii si cativa romi din cosbuc carau apa cu galetile in disperare.Deci dragul meu, imi pare rau ca trebuie sa te contrazic dar din pacate am fost acolo si am vazut proasta lor pregatire in caz de un incendiu la o locuinta :(( Cred ca ar trebui tras un semnal de alarma, iar acei „POMPIERI VOLUNTARI” sa fie dusi periodic la PREGATIRE PRACTICA!
calin oltean
23.01.2014 la 18:09
Anndrei si eu s-a nimerit sa fiu acolo,si am vazut lucrurile cu totul altfel decat le descri,in momentul cand au ajuns cei de la Alba focul era sub control,nu mai exista pericolul de a se extinde si la vecini,Alba a venit cu 2 masini,care la randul lor au consumat apa si au fost realimentate de baietii de la SVSU Cugir,deschideți ochii bine innainte sa mai aruncati cu noroi in baietii aceia,iar daca vreti un vinovat,restructurati sistemul……
Andrei
23.01.2014 la 22:09
Dragule poate sunt si carcotasi pe aici, cer e ca eu nu ma simt si crede-ma ca nu am stat in seara incendiului cu mainile in san.Fugeam cu galetile cu apa de la vecini!Deci nu stiu care din noi a fost acolo…si a stat cu mainile in san!!!Si care e faza cu consumatul apei???Normal ca intr-un incendiu se consuma apa!!!Wtf si normal ca daca au avut posibilitatea alimentari din zona, au alimentat de aici…ce penibil esti!Sau te-a pus Teban sa mai scrii si tu ceva de voluntarii lui… In concluzie cine a fost acolo a vazut si a tras concluzia!
calin oltean
26.01.2014 la 15:29
esti dus omule,si daca ai ceva cu primarul mergi si spunei in fata nu da cu mizerii in altii……wtf