cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » În prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Irineu, a fost sfințită Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Cugir

În prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Irineu, a fost sfințită Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Cugir

Publicat în 23.04.2017 la ora 17:20

Astăzi, în prima duminică de după Paști sau „Duminica Tomii”, Cugirul a îmbrăcat haine de sărbătoare, odată cu sfințirea de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu, a Bisericii Ortodoxe ce poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, loc de închinare și de rugăciune pentru toți credincioșii comunității.

După mai bine de 30 de ani de muncă asiduă a părinților Gheorghe Donu și Ioan Adrian Aldea, alături de credincioşii parohiei pe care i-au păstorit și îi păstoresc, dar şi de alţi oameni apropiaţi Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a ridicat o frumoasă biserică, închinată „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, locaș de cult situat în cartierul „Cânepi”. Datorită vitregiilor vremurilor, locașul de cult n-a primit aprobare pentru construcție, astfel că la jumătatea anilor ’80, lucrările au început mai întâi ca o anexă a Bisericii Ortodoxe „Sf. Treime”, iar mai apoi ca loc de capelă pentru aceeași biserică. În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul târnosirii bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, le-a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, o dată sfinţită, biserica este închinată lui Hristos şi proclamată ca spaţiu de liturghisire şi de sfinţire a credincioşilor, prin săvârşirea Sfintelor Slujbe şi a Sfintelor Taine.

Înaltpreasfințitul Irineu i-a îndemnat pe credincioși să fie următori Bisericii lui Hristos, participând activ la viața acesteia spre a primi cu bucurie harul de la Dumnezeu, de care au atâta nevoie. După slujba de târnosire, a urmat săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către înaltul ierarh înconjurat de către un sobor din 19 preoți și în prezenţa mulţimii de credincioşi mulți dintre ei veniți să participe la bucuria comunităţii cugirene țmbrăcați țn frumoase veșminte populare românești. În soborul de preoți s-a aflat și protopopul de Sebeș Ionel Arsu, precum și alși slujitori ai sfintelor altare din Protopopiatul Sebeș.

La final a avut loc o agapă creștineacă. Părintele paroh Ioan Adrian Aldea a primit de la IPS Irineu, rangul de Iconom Strvrofor.

Evenimentul a fost onorat de către primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respective Călin Furdui, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, consilieri locali, reprezentanți ai unor societăți comerciale și instituții publice locale.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1332 ori

În prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Irineu, a fost sfințită Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.