Rămâi conectat

Actualitate

În premieră în judeţul Alba, Miniludotecă pentru secţiile de pediatrie ale spitalelor din Alba Iulia, Sebeş şi Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Din această lună, Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, precum şi secţiile de pediatrie ale spitalelor din Sebeş şi Cugir vor fi dotate cu câte o miniludotecă. Proiectul „Miniludotecă pentru sănătatea ta” este desfăşurat de către Asociaţia GISAS Sebeş, în parteneriat cu cele 3 unităţi medicale şi presupune crearea unor spaţii de joacă pentru copiii spitalizaţi.

pediatrieFinanţatorul proiectului este Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba, iar activităţile proiectului includ atât amenajarea spaţiului, cât şi dotarea celor 3 miniludoteci cu jocuri şi jucării educaţionale. „Considerăm că proiectul vine în întâmpinarea nevoii de a schimba ambientul saloanelor de pediatrie din spitalele orăşeneşti şi municipale în cauză, dar şi din nevoia de educaţie, de socializare şi de dezvoltare a spiritului civic şi de voluntariat al tinerilor. Ideea realizării unei miniludoteci în astfel de spaţii vine să creeze o stare de spirit benefică tuturor copiilor internaţi, o posibilitate de învăţare prin joc şi de recuperare a cunoştinţelor şcolare, dar şi să dezvolte spiritul de solidaritate al tinerilor implicaţi în proiect cu colegii lor aflaţi în nevoi. Ne adresăm unui număr de aproximativ 1.000 de beneficiari”, a spus Rodica Groza, preşedintele Asociaţiei GISAS Sebeş. Aceasta a mai precizat că ideea unei miniludoteci în astfel de spaţii este o premieră pentru judeţul nostru, la fel şi implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat de acest gen. Astfel, 150 de elevi din cadrul şcolilor partenere (Şcoala „Silviu Cărpinişianu”, structură a Liceului Tehnologic SebeŞ, Şcoala Gimnazială nr. 2 Sebeş, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, Şcoala Gimnazială nr. 3 Cugir) vor fi implicaţi în diverse activităţi de voluntariat ce se vor desfăşura în cadrul miniludotecilor din cele trei secţii de pediatrie. Pe parcursul activităţilor ce se vor desfăşura pe perioada unui an elevii vor fi îndrumaţi de 15 voluntari – cadre didactice şi reprezentanţi ai comunităţilor locale.
Voluntarii se vor afla la minilidotecă timp de aproximat două ore, de 3 ori pe săptămână, după un program prestabilit. În fiecare secţie de pediatrie se va amenaja un colţ sau un spaţiu separat destinat miniludotecii. „Acolo unde este necesar se va realiza un mobilier adecvat pentru depozitarea jocurilor şi jucăriilor educaţionale şi de socializare. Jocurile şi jucăriile din miniludotecă vor fi variate, având şi un rol educativ. Este vorba despre jocuri logice, matematice, jocuri cu meserii şi jocuri de societate. Printre acestea se vor regăsi puzzle, lego, şah, rummy, Monopoly, „Piticot” sau celebrul joc „Nu te supăra frate” etc. Alături de noi în această iniţiativă suntem sprijiniţi şi de comunitatea oamenilor de afaceri din cele 3 localităţi”, a mai spus Rodica Groza, preşedintele Asociaţiei GISAS Sebeş.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Amendă penală în valoare de de 7.500 de lei pentru un bărbat din Cugir, după ce a ultragiat un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 7.500 de lei după ce a ultragiat un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, dar prima etapă a procesului penal a fost finalizată după mai bine de 4 ani, în 24 mai 2024.

Victima are calitatea de ofițer de poliție fiind angajat în cadrul Poliției orașului Cugir. În ziua menționată, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv se afla la sediul poliției unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș.

Tată minorului (Cristian V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic, totodată adresându-i acesteia cuvinte şi expresii jignitoare, simulând că o loveste, fapt ce i-a cauzat persoanei vătămate o puternică stare de temere”.

„Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă.

Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta. Apoi, după ce s-a reușit evacuarea inculpatului din curtea poliției, acesta a continuat să-i adreseze același gen de amenințări persoanei vătămate”, se precizează în dosar. Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poliograf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

„Instanţa apreciază că fapta a fost comisă prin întrebuințarea unor ameninţări de o intensitate ridicată, dar care nu au avut un impact major asupra victimei, persoană de sex masculin, având funcţia de ofiţer de poliţie care, înainte de comiterea faptei, mai participase la instrumentarea unor dosare de urmărire penală în care inculpatul mai deţinuse calitatea de inculpat, cunoscând firea agresivă a inculpatului şi reuşind să gestioneze relaţia cu acesta în virtutea calităţilor fiecăruia.

În întregul context conturat de probele administrate în cauză, instanţa apreciază gravitatea faptei ca fiind una relativ redusă”, a precizat magistratul care a judecat cauza. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un tânăr din Cugir a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 11 iunie 2024, în jurul orei 14.15, un bărbat de 31 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de o femeie de 35 de ani din Cugir.

În urma accidentului, un tânăr aflat pe scaunul din dreapta a primului autoturism implicat în accident, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Medicul Râșniță Toma, specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale a Spitalului Orășenesc Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un nou medic chirurg a fost atras de echipa managerială a Spitalului Orășenesc Cugir. Dr. Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale.

Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală. Este absolvent al UMF Cluj-Napoca, în anul 2014. Rezidențiatul l-a efectuat în cele mai mari centre de chirurgie din Cluj Napoca dar și în Franța.

Acesta a profesat la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Aiud.

De asemenea a făcut voluntariat la mai multe spitale din Cluj Napoca unde s-a dezvoltat profesional efectuând diverse intervenții chirurgicale.

Domeniile sale de interes sunt chirurgia oncologică, a glandei tiroidiene, parietală etc. De asemenea, domnul doctor acordă o atenție deosebită chirurgiei minim invazive si laparoscopice.

Managerul spitalului, Florin Arion, a declarat: „Mă declar extrem de mulțumit de faptul că politica noastră de atragere de medici dă rezultate, iar dovada o reprezintă încadrarea a 2 medici luna trecută și a încă unuia îm luna aceasta. Suntem conștienți de faptul că mai avem nevoie de medici și tocmai din acest motiv vom continua să depunem toate eforturile pentru a aduce medici pe specialitățile de care cugirenii au nevoie.”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir