Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

În cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Cugir a fost lansat un nou proiect internațional ERASMUS+

cugirinfo.ro

Publicat

în

În anul școlar 2019 – 2020, datorită faptului că Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Cugir este Şcoală etwinning, un grup de cadre didactice sunt înscrise pe această platformă şi activiează, prin participarea la proiecte, seminarii şi activităţi de formare profesională.

Etwinning este parte integrantă a Erasmus+, dar fără finanţare, colaborarea dintre cadrele didactice vizând schim de bune practici şi creşterea experienţei didactice prin participarea la proiecte.

Pentru a fi internaţional, un proiect etwinning trebuie să aibă 2 fondatori din ţări diferite, în cazul nostru membre UE. Astefel, împreună cu o colegă din Portugalia, am gândit un nou proiect prin care să promovăm atât lectura în cadrul copiilor, cât şi colaborarea şi comunicarea între cadre didactice, îmbunătăţirea relaţiei profesor-elev prin implicarea celor doi actori în actul educaţional, în cazul de faţă participând la proiect.

„Atât cadre didactice din şcoala noastră, pe care doresc să le amintesc aici: prof. Anca Sicoie, prof. Laura Teban, prof. Luminita Enescu, prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu, prof. Adriana Breaz, cât şi alte cadre didactice din judeţ şi chiar din ţară, participă alături de alte colege din Spania, Portugalia şi Polonia la acest minunat proiect „Travelling whit fairytales”. Deşi proiectul se desfăşoară în limba engleză, necunoaşterea în totalitate a acesteia nu e un impediment, deoarece platforma etwinning este atât în limba română cât şi în limba engleză, franceză, portugheză, spaniolă, etc.”, ne-a spus profesoara Nicoletta Gabriela Huștiuc – Școala gimnazială nr. 3 Cugir.

Proiectul de parteneriat se desfăşoară după un calendar bine stabilit de fonadatorii proiectului: prof. Nicoletta Huştiuc, România şi prof. Isabel Sa Silva din Portugalia. În fiecare lună fondatoarele proiectului au gândit câte o activitate folosind atât poveşti scrise de Eric Carle, pecum: „Vrei să fii prietenul meu?” „Omida mâncăcioasă”, „Ursule brun” cât şi poveşti din fiecare ţară parteneră, fiecare participant la proiect prezentând atât pe twin space-ul proiectului de pe platoforma etwinning cât şi pe grupul de facebook sau pe site urile institutiilor partenere activitatea, cum a fost gândită.

În prezentarea fiecărei activităţi în fiecare lună fondatorii au gândit atât folosirea unor instrumente web care să ajute cadrele didactice la prezentarea activităţilor cât şi modalităţi eficiente de evaluare, precum Pollly, Tricider, Mentimeter şi altele. Până în prezent s-au folosit prezentări folosind slide share, canva şi padlet, fiind deasemenea organizată şi o întâlnire online a proiectului, o dată la două luni. Prima a fost cam timidă, au participat doar 6 cadre didactice, însă au fost participante cadre didactice din România, Spania şi Portugalia.

„Proiectul are 28 de parteneri, din care 2 fondatori şi se vrea a fi un real succes, fiecare participant schimbnad idei despre cum se paote folosi o anumită poveste în activitatea didactică. Dorim pe viitor să impicăm şi părinţii în aceste activităţi minunate şi am vrea să încurajăm colegii să participe la acest tip de proiecte, deoarece sunt deosebit de atractive şi utile”, a precizat Nicoletta Huștiuc.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Dezbatere despre relația de iubire dintre adolescenți, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în prezența directorului instituției, prof. Ionuț Iancu și a preotului Adrian Cebotari (Parohia 7 Cugir) a avut loc o întâlnire a elevilor (foto) cu doamna Tabita Botoi – Coordonatorul Centrului pentru Viață din cadrul Asociației „Filantropia  Ortodoxă” din Alba Iulia.

Tema abordată, „Ruptura dintre iubire și sexualitate din perspectiva sacralității ființei umane” a fost o dezbatere în jurul relației de iubire dintre adolescenți, pentru că în mijlocul lor apar dileme, apoi decizii care le vor forma caracterul.

„Coordonatoarea Centrului, doamna Tabita Botoi a oferit răspunsuri la frământările tinerilor din zilele noastre legate de prietenie, viața intimă, amintindu-le de responsabilitatea deciziilor luate și despre riscul bolilor cu transmitere sexuală. 

O gândire echilibrată din perioada pubertății și adolescenței, o relație de iubire sinceră, încredere și respect între un tânăr și o tânără, vor avea ca finalitate o viață sexuală corectă în cadrul căsătoriei”, ne-a declarat părintele Adrian Cebotari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Oră de educație rutieră, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul  programului „Săptămâna altfel” desfășurată la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, în perioada 19 – 23 februarie 2024, elevii instituției au participat miercuri, 21 februarie 2024, la o lectie de educație rutieră, eveniment la care au luat parte agenți de poliție din cadrul compartimentul rutier al Poliției orașului Cugir, precum și cadre didactice de la unitatea de învățământ amintită. 

„Ora de educație rutieră a avut ca temă de dezbatere, circulația pe drumurile publice ale bicicliștilor și mopediștilor precum și a pietonilor.  Activitatea a fost  benefică datorită faptului că infrastructura orașului Cugir a suferit în ultima vreme modificări majore,  trotuoarele fiind prevazute în principal cu piste de biciclete”, ne-a declarat organizatorul acțiunii, dr. ing. Alexandru Micaciu, profesor la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Deținuți din Penitenciarul Aiud le-au împărtășit elevilor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir detalii despre viața din spatele gratiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La inițiativa preotului Cebotari Adrian, paroh al Parohiei Ortodoxe Cugir VII, reprezentanți ai sectorului reintegrare socială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, au desfășurat marți, 20 februarie 2024, o activitate dedicată prevenirii consumului de droguri și delicvenței juvenile.

Astfel, începând cu orele dimineții, elevii colegiului au putut afla poveștile de viața a două persoane private de libertate – tineri, aflați în custodia Penitenciarului Aiud ca urmare a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestei dependențe.

Tot în cadrul întâlnirii, tinerii liceeni au putut afla detalii despre viața din spatele gratiilor, stările sufletești care îi încearcă pe deținuți de-a lungul pedepsei privative de libertate și lucrurile cu adevărat importante în viața omului, familia, sănătatea și tinerețea. De asemenea, activitatea a fost însuflețită de un dialog plin de întrebări și de curiozități.

Menționăm că în cadrul acestei activități, tinerilor elevi ai colegiului le-a fost prezentată oferta educațională a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acțiunea are totodată scopul de a-i atenționa pe tineri că orice drum greșit și orice plăcere ilegală poate avea consecințe distructive, atât pe plan familial, cât și pe plan socio-profesional.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir