cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » În cadrul proiectului: „Calificarea în turismul balnear – o șansă pentru viitor” un număr de 28 de cursanți vor primi atestatul de bucătar

În cadrul proiectului: „Calificarea în turismul balnear – o șansă pentru viitor” un număr de 28 de cursanți vor primi atestatul de bucătar

Publicat în 04.06.2013 la ora 14:53

Restaurantul „Royal” din Cugir a găzduit luni seara susținerea concursului culinar pentru specializarea în meseria de bucătar la care au participat 28 de localnici, participanți la o sesiune de cursuri de pregătire desfășurate în perioadă 14 ianuarie – 31 mai 2013, în cadrul proiectului: „Calificarea în turismul balnear – o șansa pentru viitor”. 

cursuri-turism-balnear-cugirCursanții au realizat 720 de ore de formare, dintre care 240 de teorie și 480 de ore practică. Aceștia au dat concursul la proba practică pe baza pregătirii a câte un preparat special care a fost prezentat în fața unei comisii de evaluare formată din: Monica Gaspar reprezentant Agenția Județeană Prestări Sociale Alba – președintele comisiei, Oanea Florea lector pentru disciplina de bucătar, Emil și Emilia Cetean-lectori.
În acest cadru, cursanții au venit în fața comisiei de examinare, unde au prezentat câte un preparat special pregătit, ales împreună cu lectorul de curs, profesorul Emil Cetean, au explicat felul în care au pregătit preparatul și materia primă folosită la acesta. Pe baza evaluărilor făcute a fost notat fiecare cursant, iar funcție de media aritmetică obținută la examenul scris și practică s-a stabilit nota finală, notele obținute de cursanți fiind de 9 și 10.

Cursanții vor primi în perioadă ce urmează o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană, o subvenție de 740 lei, iar pentru a avea un ghid cât mai autorizat de informații privind o serie de rețete ale artei culinare au primit deja, un Manual al bucătarului.
Demersul face parte din proiectul „Calificarea în turismul balnear – o șansă pentru viitor”, coordonat de Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, proiect cofinanțat din Fondul Social European, în cadrul POSDRU 2007-2013, care a debutat la data de 1 iulie 2010 și se derulează pe o perioadă de 3 ani.
Potrivit declarației făcute de d-șoara. Andra Lenț, expert formator pe termen lung, în cadrul programului, inițiativa promovează accesul la cursuri de calificare și recalificare, în turismul balnear, precum și diversificarea ofertelor de dezvoltare profesională continuă, adaptarea la noile cerințe de piață. ,, De acest proiect au beneficiat 4000 de angajați, dintre care 2000 vor fi calificați în 13 meserii, menite să completeze lipsa calificării în unele ocupații de bază să promoveze performanța și orientarea pe plan profesional, reprezentând principale nevoi pe care le-am idntificat în cadrul unui studiu preliminar”, ne-a declarat Andra Lent.
De la expertul în formare profesională am mai aflat că partener la „Calificarea în turismul balnear – o șansa pentru viitor” a fost F.M.T. – Formare Managerială în Turism – firmă furnizoare de formare profesională cu sediul în Brașov, lider pe piața de formare profesională din România, care număra peste 3000 de persoane certificate în ocupațiile de: bucătar, ospătar, administrator pensiune turistică, agent de turism sau cameristă.

Acest articol a fost citit de 451 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.