Rămâi conectat

Actualitate

În cadrul campaniei naţionale „Luna plantării arborilor”, Cugirul – pregătit să facă împăduriri cu zeci de mii de puieţi pe mai bine de 100 de hectare de terenuri

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

După cum se ştie, în fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie, la nivel naţional are loc campania denumită „Luna plantării arborilor”, unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.

În acest sens, timp de o lună, şi cele două ocoale silvice de pe raza oraşului Cugir – Ocolul Silvic şi Ocolul Silvic „Sâpcea” R.A. – şi-au propus să organizeze acţiuni cu scopul de a proteja aria silvică de pe teritoriul localităţii. Pe lângă o serie de lucrări precum: curăţări, igienizări, semănături, vor avea loc ample activităţi de plantare, toate la un loc reprezentând demersuri menite să conducă la dezvoltarea fondului forestier şi la mai buna gestionare a acestuia. După cum ne spunea şeful Ocolului Silvic din Cugir, ing. Nicolae Hondola, programul societăţii are în vedere ca în această perioadă să fie plantate cu puieţi din speciile molid, larice şi paltin 72,67 de hectare de terenuri de pădure (regenerare artificială), la care se adaugă alte 13,6 hectare (suprafaţă regenerare naturală). De menţionat că peste 10.000 de puieţi vor fi recoltaţi din pepiniera proprie a ocolului silvic, restul urmând să fie achiziţionaţi. Potrivit şefului de ocol, zona principală pentru plantări este zona Canciu, care va fi împădurită pe o suprafaţă de aproximativ 42 de hectare. Ing. Hondola ne-a spus că există un parteneriat al societăţii cu Asociaţia pentru Ecologie şi Turism „Năsipiştea” Cugir, în cadrul căruia sunt mobilizați personalul silvic, elevi şi membri ai comunităţii locale, dar şi personal angajat pentru executarea unor asemenea lucrări. În ceea ce priveşte Ocolul Silvic „Sâpcea” R.A. Cugir, şeful acestei unităţi, ing. Gheorghe Tăman, ne-a făcut cunoscut că suprafaţa aflată în administrarea regiei este de 11.000 de hectare, reprezentând Ocolul Silvic „Sâpcea”, Composesoratul Grăniceresc Cugir, Ocolul „Alunei” Cioara şi Asociaţia Forestieră Vinerea. Programul de plantări pentru acest an este următorul: 25 de hectare vor fi plantate cu molid, larice şi paltin (88.000 de puieţi), pe 5 hectare terenuri degradabile vor fi plantaţi 25.000 de puieţi de salcâm, iar suprafaţa cuprinsă pentru regenerări se ridică la 47 de hectare. Referitor la unele sesizări făcute de localnici cu privire la alunecările de teren de pe Valea Viilor din Cugir, preşedintele Composesoratului Grăniceresc, ing. Emil Muntean, ne-a declarat că s-a făcut o solicitare la APIA pentru obţinerea unei finanţări prin care să se planteze puieţi de salcâm în zona respectivă pe o suprafaţă de 11 hectare.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Avatar

    Eduard

    23.02.2017 la 9:22

    Voluntari sunt primiti pentru aceasta actiune ? Exista cumva planificate datele cand se vor face actiunile de plantare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

7 proiectile si 9 elemente de muniție de infanterie, descoperite la Cugir. A intervenit echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină în dimineața zilei de vineri, 6 septembrie 2024, pentru asanarea a 7 proiectile si 9 elemente de munitie de infanterie, descoperite pe raza orașului Cugir.

„Echipa pirotehnica din cadrul ISU Alba a fost solicitată să intervină pentru asanare muniției rămasă neexplodată în oraș Cugir. În urma misiunii pirotehnice au fost asanate: 7 proiectile si 9 elemente de munitie de infanterie. Forțele alocate: 1 x autospeciala pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Indicatorii tehnico-economici pentru realizarea nodului de conectare a orașului Cugir la Autostrada A1, aprobați de Guvern

cugirinfo.ro

Publicat

în

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 4 septembrie 2024, indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții „Nod rutier A1 (km 326+155) – DJ 704 (Cugir)”, județul Alba.

• Descrierea situaţiei actuale

În prezent, pe autostrada A1 km 326+155, la intersecția cu DJ 704 care supratraversează autostrada, în localitatea Șibot, nu este amenajat nici un fel de acces în autostradă.

Necesitatea amenajării acestui nod rutier a fost relevată și în cadrul Studiu de prefezabilitate realizat anul 2016 prin care s-a analizat amplasarea și realizarea de noi noduri rutiere pe autostrăzile existente.

În cadrul documentației tehnico – economice, a fost realizată Analiza multicriterială: au fost analizate 3 variante de amenajare a nodului rutier departajate pe bază a trei criterii, respectiv: costul de referință al fiecărei variante, analiza economică-rentabilitatea economică și mediu.

Oportunitatea investiției – asigură capacitatea de circulație necesară, răspunzând cererii reale de transport, condițiilor corespunzatoare de circulație, cu efecte minime asupra mediului și ale ocupării de terenuri, îmbunătățindu-se
fluența traficului și siguranța rutieră, prin reducerea emisiilor poluante, precum și reducerea costurilor de operare.

Categoria de importanță a obiectivului este ,,normală’’ (C), iar categoria bretelelor nodului rutier, din punct de vedere funcțional și al traficului, se încadrează în clasa tehnică III.

Nodul rutier proiectat este amplasat în imediată apropiere a joncțiunii dintre DN 7 cu autostrada A1, la sud de localitatea Șibot, judetul Alba.

Pentru realizarea obiectivului este necesară o suprafață totală de aproximativ 13,1 ha.

Soluţiile tehnice s-au stabilit pe baza concluziilor şi rezultatelor studiilor, investigaţiilor de teren, a normelor şi standardelor în vigoare.

Pentru amenajarea completă a nodului se vor realiza următoarele bretele:

– Breteaua 1 de legătură dintre nodul rutier și Drumul județean DJ 704; L=1.184,00 m;

– Breteaua 2, care va permite accesul la autostrada A1 din breteaua 1, în direcția de mers Timișoara – Sibiu; L=712,00 m;

– Breteaua 3, de ieșire de pe autostrada A1 pe breteaua 1 spre DJ 704, în direcția de mers Timișoara-Sibiu. L=620,00 m

– Breteaua 4, care va permite accesul la autostrada A1 din breteaua 1, în direcția de mers Sibiu – Timișoara; L=630,00 m;

– Breteaua 5, de ieșire de pe autostrada A1 pe breteaua 1 spre DJ 704, în direcția de mers Sibiu – Timișoara. L=501,00 m

Se va moderniza drumul județean existent, în zona intersecției cu sens giratoriu a acestuia cu breteaua 1; L=200.00m

Racordarea bretelelor proiectate la autostrada A1, se realizează prin amenajarea benzilor de accelerare și deccelerare, având lungimea:

• Bretea 2: Lungime accelerare = 347 m;
• Bretea 3: Lungime decelerare = 250 m;
• Bretea 4: Lungime accelerare = 385 m;
• Bretea 5: Lungime decelerare = 235 m;

Nodul rutier proiectat este amplasat în imediata apropiere a joncțiunii dintre DN 7 cu autostrada A1, la sud de localitatea Șibot, județul Alba. Racordarea bretelelor la autostrada A1, se realizează prin amenajarea benzilor de accelerare/deccelerar.

• Pasaj peste Autostrada A1

La km 328+100 al autostrăzii A1, se va realiza pe breteaua 1 un pasaj peste autostradă, pentru asigurarea accesului la autostrada, în direcția Sibiu-Timișoara.

Structura are o singură deschidere și o lungime totală de 60.50 m. Are o oblicitate de 96° dreapta față de axul autostrăzii.

Traseul autostrăzii sub pasaj este în curba, iar traseul bretelei pe care se amplasează pasajul este în aliniament, iar panta transversală a căii este de 2.5% (profil neconvertit).

Realizarea nodului rutier va constitui o nouă legătură rutieră a rețelei de drumuri locale din zona proiectului la rețeaua majoră de autostrăzi și conduce la beneficii economice de tipul:

– reducerea costului cu timpul de exploatare al vehiculelor;
– reducerea costului de operare al vehiculelor;
– reducerea costului accidentelor;
– reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 70 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a furat o bicicletă din fața unui local public

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 3 septembrie 2024, polițiștii din Alba Iulia au identificat un bărbat de 70 de ani, din Cugir, ca persoană bănuită de furtul unei biciclete care a fost sesizat poliției la data de 12 august 2024.

Din cercetări a rezultat că, în după amiaza zilei de 12 august 2024, bărbatul ar fi profitat de faptul că proprietarul bicicletei ar fi lăsat-o neasigurată în fața unui local public și ar fi sustras-o.

Bicicleta a fost recuperată și restituită păgubitului.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului.

 

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir