cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » În anul 2018, la Cugir economia a fost în creştere iar şomajul în scădere

În anul 2018, la Cugir economia a fost în creştere iar şomajul în scădere

Publicat în 24.07.2019 la ora 10:00

Dintr-un raport privind situația socială, economică și de mediu a orașului Cugir, pe anul 2018, prezentat de primarul Adrian Teban legislativului local, rezultă că la nivelul localității își desfășoară activitatea 1.285 agenţi economici, din care 4 cu capital de stat şi 1.281 cu capital privat.

În zona administrativ-teritorială a oraşului Cugir mai funcţionează 10 cabinete medicale private, 8 farmacii, un oficiu poştal în oraşul Cugir şi o agenţie poştală în localitatea Vinerea.

De asemenea, funcţionează şi două staţii de benzină, amplasate pe str. Victoriei – respectiv S.C. ESO S.R.L. şi S.C. PETROM S.A.

În ceea ce priveşte unităţile bancare, în oraş îşi desfăşoară activitatea 8 unităţi bancare, respectiv: BCR, BRD – Agenţia Cugir, Banca Transilvania – Agenţia Cugir, Raiffeisen – Agenţia Cugir, Banca Cooperatistă Alfa – Agenţia Vinerea, CAR credit Teius, CAR oraș Cugir, Casa de ajutor reciproc a persoanelor, Casa de ajutor reciproc Unirea Deva şi CEC Bank.

Amplasarea oraşului într-un cadru natural deosebit, în zonă de munte cu acces direct către zona schiabilă Şureanu, îi conferă condiţii propice pentru dezvoltarea turismului. Existenţa de pensiuni turistice pe străzile Râul Mare şi Râul Mic la care se adaugă hotelurile mai vechi din oraş şi numeroasele case de vacanţă proprietate privată, permite localnicilor, rudelor plecate în străinătate oaspeţilor acestora şi nu numai să petreacă vacanţe, concedii şi weekend-uri relaxante în Oraşul Cugir. Cu toate acestea, turismul are o pondere nesemnificativă în economia orașului, rezumându-se la practicarea unui turism la scară redusă. Un aport în dezvoltarea turismului în zonă se încearcă prin organizarea de sărbători ale oraşului cum ar fi: Procesiuni religioase organizate cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte la Cugir şi Vinerea, Festivalul de dansuri populare de la Poiana cu Goruni, Toamna cugireană, Ziua persoanelor aflate la a III-a tinereţe, Târgul de Crăciun.

În ceea ce privește șomajul, la nivelul Orașului Cugir acesta s-a redus semnificativ în ultimii ani. Dacă în 2009, ponderea numărului de șomeri în populația activă, stabilă a localității era de 8,86%, în cursul anului 2018 a fost de 0,73%. La finalul lunii decembrie 2018, la nivelul orașului Cugir (cu localitățile aparținătoare) au fost înregistrati 123 de șomeri (cu 19 șomeri mai mult decât anul precedent), dintre care 60 femei, ponderea șomerilor în populația rezidentă 18-62 ani fiind de 0,73%, respectiv 0,70% ponderea feminină. Din total șomerilor înregistrați, 51 de șomeri sunt indemnizați, iar 72 de șomeri sunt fără drept de indemnizație. Clasificarea pe grupe de vârstă a celor 123 de șomeri: 9 șomeri sunt sub 25 ani, 6 șomeri cu vârstă între 25-29 ani, 30 șomeri cu vârstă între 30-39 ani, 25 șomeri cu vârstă între 40-49 ani, 19 șomeri cu vârstă între 50-55 ani și 34 șomeri peste 55 ani. Clasificarea în funcție de nivelul studiilor: 95 de șomeri cu studii elementare, 22 de șomeri cu studii liceale și postliceale, 6 șomeri cu studii universitare.

La începutul anului 2018, numărul locuințelor existente erau de 10753, din care 149 proprietate publică, iar 10.604 proprietate privată.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 318 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.