cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » În acest an, cele două colegii din Cugir au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Francofoniei

În acest an, cele două colegii din Cugir au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Francofoniei

Publicat în 21.03.2017 la ora 16:07

În acest an, Ziua Internațională a Francofoniei a demonstrat faptul că,  acest eveniment poate fi, înainte de orice, o sărbătoare și un moment de optimism, de speranțe și de interacțiuni afective între elevii celor două colegii din oraș: Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” și Colegiul Național „David Prodan” din Cugir.

Împreună în acest demers, s-au putut afirma afinitățile de francofoni sau francofili ocazie de recunoaștere față de un popor admirabil, poporul francez, care a contribuit din plin la crearea unui patrimoniu cultural de excepție, devenit parte a patrimoniului universal. Alături de elevii clasei a X-a, profil economic, s-a pregătit o atmosferă care să inducă fiecăruia dintre participanți, plăcerea de a se exprima în ceea ce mulți afirmă ca fiind cea mai romantică și mai subtilă limbă a lumii și pe care, pe drept cuvânt poate fi considerată „la langue des amoureux”. „Ca urmare, am căutat ca o sursă de inspirație pentru tema din acest an, un loc insolit al capitalei franceze,unde cuvântul definitoriu este iubirea, un zid, aparent banal, dar unde, orice îndrăgostit își poate lăsa mesajul său declarația de dragoste. ”Le mur des je t’aime” a fost reinventat de elevii colegiului, prin maxime aparținând unor scriitori și filosofi francezi și având ca leitmotiv dragostea și pe care, după modelul parisian, le-au lipit pe pereți, conferind fiecărui moment, o încărcătură afectivă pe care toți participanții, direct sau indirect, au resimțit-o din plin”, ne spunea profesoara Nasipali Camel Rață. Fundalul muzical a dublat această atmosferă emoțională,deoarece vocea de neuitat a marelui cântăreț Demis Roussos, trecut în neființă în 2015, el însuși un mare franco-fon, un „citoyen du monde”, a contribuit la o stare de grație, de bucurie lăuntrică pe care elevii și-au manifestat-o fără rezerve. Pentru ca acest spectacol să rezulte ca o contopire a tuturor artelor, am asistat la intervențiile coregrafice remarcabile ale elevei Baltă Luisa, multiplă laureată a competițiilor naționale de dans sportiv.

Această activitate, devenită de tradiție în instituția tehnică de învățământ, s-a bucurat de participarea directorului Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”, prof. Ionuț Iancu, a cadrelor didactice, precum și de prezența prof.documentorist Tatiana Ungurianu de la Colegiul Național „David Prodan”, alături de un grup de 10 elevi din clasa a XII-a B, profil chimie-biologie.

„Am considerat oportun ca și în acest an să ne exprimăm prețuirea față de limba franceză care ar trebui, nouă, românilor, să ne fie mult mai aproape de suflet, dincolo de moda exprimării în alte limbi considerate comerciale și   care nu ne reprezintă spiritual, ca popor. Limba franceză nu va înceta nicio-dată, în viziunea mea, să dezvolte și să inducă fiecărui potențial francofon,       bunul gust în fiecare latură a vieții cotidiene, în care lucrurile anoste, stereotipe și dezumanizante nu vor putea pătrunde, deoarece și noi, ca și francezii, avem conștiința propriilor noastre cuceriri, născută din nenumăratele provocări ale istoriei, avem acea mândrie care ne unește și ne definește ca entități unice, fidele propriilor principii morale și atâta timp cât nu vom lăsa să dispară toate aceste lucruri de preț, vom continua să ne inspirăm reciproc din zestrea istoriei și culturii popoarelor noastre, în infinite ”exerciții de admirație”față de valorile cu adevărat perene”, a afirmat la finalul evenimentului profesoara Nasipali Camel Rață.

Constantin Predescu

 

Acest articol a fost citit de 94 ori

În acest an, cele două colegii din Cugir au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Francofoniei
3 (60%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.